TARTALOM

 VISSZA

 


Elkerülhetetlen az onkológiai ellátórendszer fejlesztése - Interjú dr. Kásler Miklóssal


Elkerülhetetlen az onkológiai ellátórendszer fejlesztése - Interjú dr. Kásler Miklóssal

| | |
 


Súlyos népegészségügyi problémát jelent a daganatos betegségek gyakorisága és a belőlük következő halálozások magas száma. Az egyén, az egészségügy és a társadalom is felelős a rosszindulatú daganatos betegségek kedvezőtlen mutatóiért – mondta dr. Kásler Miklós, a szakmai kollégium onkológia és sugárterápia tagozat vezetője.

- Hogyan látja szakmája helyzetét?

Ismeretes, hogy hazánkban a rosszindulatú daganatos megbetegedések halálozási és gyakorisági mutatói igen kedvezőtlenek. Az Országos Onkológiai Intézet 1993-tól napjainkig folyamatosan elemzi a vélhető okokat és lehetséges kitörési pontokat, európai környezetbe helyezve – válaszolta dr. Kásler Miklós az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, tanszékvezető egyetemi tanára. - Az okokat tekintve nagyon komplex kérdéscsoportokkal találkozhatunk, amelyben benne foglaltatik az egyén, az egészségügy és a társadalom felelőssége egyaránt. Súlyos népegészségügyi problémával állunk szemben, amely össztársadalmi kérdés. Előnytelen életmódunk (dohányzás, alkohol, nem megfelelő táplálkozás, személyi higiéne), környezetünk (víz, talaj) szennyezettsége, a szervezett, folyamatos, tömegméretű szűrések hiánya, a sugárterápia elmaradt fejlesztése, a gondozás, rehabilitáció évek óta sürgetett megfelelő színvonalának a hiánya fontos sarokkövei a továbblépésnek.

- Melyek a következő évek legfontosabb kihívásai?

A fentiek tükrében világítható csak meg, hogy az onkológiai ellátórendszer korszerűsítése, az európai normákhoz igazítása elkerülhetetlen. Ennek számos elemét a Nemzeti Rákkontroll (rákellenes) Program már egy évtizede lefektette, s folyamatosan megújított formái magukban foglalják a törvényi szabályozást, az oktatást, továbbképzést, kutatást, valamint az „onkológiai teamekre” alapozott, centralizált szerkezetű betegellátást és rehabilitációt, amely az Országos Onkológiai Intézet koordináló tevékenysége révén hatékonyan működhet a legeredményesebb európai minták alapján. Ennek kezdeti eredményei már most látszanak, mivel szigorú nemzetközi követelményrendszer alapján, intézetünk a négy kiemelt európai onkológiai nemzeti intézet egyikeként kapott kiemelkedő besorolást.


Kásler Miklós
- A Semmelweis Terv keretében milyen javaslatai vannak a szakmai kollégium részéről?

A szakmai kollégium a mindenkori miniszter tanácsadó testülete. Az egészségügy egészének megújítása magában foglalja az onkológiai ellátás minden szektorának megújítását – így az onkológia centralizált ellátórendszerét, amely magában foglalja egy korszerű onkológiai hálózat működtetését is. Ennek a megújulási folyamatnak lehet élenjáró harcosa a szakmai kollégium, a nemzeti intézettel karöltve, egyeztetve a központi elképzelésekkel.

- Milyen tervei vannak a szakmai kollégiumi tagsággal kapcsolatban?

Az onkológia ellátórendszere, oktatása és kutatása u. n. „multidiszciplináris” területe az orvoslásnak, s mint ilyen, több szakterület találkozási pontja. Mindig arra törekedtem, és törekszem ma is, hogy a „társszakmákkal” való együttműködés mindig megegyezéses alapon, u.n. „consensus meetingek keretében történjen, amely akkor eredményes, ha ez a tárgyalási és egyeztetési mód behálózza az egész onkológiai tevékenységet a tervezéstől a kivitelezésig.

Ehhez teremt jó alapot az Országos Onkológiai Intézetben folyó kiemelt fejlesztési tevékenység, amely nemcsak külső, de belső megújulást is jelent.

2011. 05. 16.

eLitMed


Szakmai áttörés küszöbén
Csökkenti az emlőrák kiújulását a sugárkezelés
LAM (Lege Artis Medicinae) - 2009; 19(12)Új lehetőségek a daganatos fájdalomcsillapításban
Felhőtechnológia a rák elleni küzdelemben
Magyar Radiológia - 2009;83(2) XV. Szent Agáta Mammológus Nap Budapest, 2009. február 7.
Kapcsolódó anyagok

Veszélyeztetettek-e a magzatok a SARS-COV-2 fertőzéssel szemben?

COVID-19: Az egészségügyi laboratóriumi diagnosztika kritikus szerepe

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

COVID-19: intenzív ellátást igénylő, kritikus állapotban levő betegek intenzív terápiás ellátásának lehetőségei

A szűkös egészségügyi erőforrások méltányos elosztása COVID-19 idején

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Tovább


A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.

Tovább


Őrségváltás a LAM-nál

Prof.Dr.Kiss Istvánt és Dr.Kapócs Gábort főszerkesztőket kérdeztük a 25 éves Lege Artis Medicinae (LAM) folyóirat jövőjéről.

Tovább


A hitvilág és a fogyasztás – videointerjú Antal Z. Lászlóval

Antal Z. László akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően az emberi hitvilág és a fogyasztási mintázatok összefüggéséről kérdeztük. A kutató meglátása szerint a fogyasztói társadalom az emberkép és a hitvilág, a halálon túli történésekről alkotott kép erőteljesen összefügg.

Tovább


Elkerülhetetlen az onkológiai ellátórendszer fejlesztése - Interjú dr. Kásler Miklóssal