hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Véralvadási zavarok nőkben:
A LEGÚJABB IRÁNYELVEK| |
 

A véralvadási zavarban, például von Willebrand-kórban szenvedő nők esetében fennáll a súlyos vérzés kockázata a menstruáció és a szülés alkalmával.

A von Willebrand-kór a véralvadásban szerepet játszó von Willebrand-faktor (vWF) örökletes működési zavara. A betegség súlyossága változó attól függően, hogy a beteg melyik típusában szenved. Az 1-es típusban a fehérje a normálisnál kisebb mennyiségben van jelen a vérben, a 2-es típusban hibás fehérje termelődik, a 3-as típusban pedig egyáltalán nincs jelen a vWF.

Most egy gyógyszergyártó cég által támogatott konferencián nemzetközi szakértők konszenzusnyilatkozatot dolgoztak ki a von Willebrand-kór és a többi véralvadási zavar diagnosztizálásáról és kezeléséről. Az erős menstruációs vérzést úgy definiálták, hogy anaemiával jár, a tampon vagy a betét egy órán belül megtelik, és a beteg által vezetett, a betétek vagy tamponok megjelenése alapján pontozott menstruációs napló alapján kapott pontszám >100.
A szakértők legfontosabb javaslatai a következőek:

– A menorrhagia vagy a postpartum vérzés hátterében véralvadási zavar gyanúját indokolják a következő körülmények: erős menstruáció a menarche óta, a családi anamnézisben szereplő véralvadási rendellenességek, erős orrvérzés, véraláfutások keletkezése sérülés nélkül, petefészekcysta vérzése, késői postpartum vérzés.

– A von Willebrand-kór kivizsgálását hematológussal együtt kell végezni. Elvégzendő a teljes vérkép, az aktivált parciális tromboplasztinidő és a protrombinidő meghatározása és a von Willebrand-faktor (risztocetin kofaktor aktivitással és antigénnel mérve), a VIII. faktor és a fibrinogén koncentrációjának mérése. A betegágy melletti mérési módszerek csak korlátozott értékűek.

– A hematológiai vizsgálatot ideálisan a menstruáció idején kell elvégezni (ilyenkor a vWF és a VIII. faktor szintje a legalacsonyabb). A kivizsgálást nem szabad elhalasztani a menstruáció bekövetkeztéig, hanem azonnal el kell végezni, és ha a lelet a normál tartomány alsó határértékéhez közel esik, meg kell ismételni a menstruáció idején.

– A véralvadási zavarban szenvedő nők erős menstruációs vérzésének kezeléséhez elengedhetetlen a hematológussal való konzultáció. A teherbe esni kívánó nők kezelésére a tranexamsav, az aminokapronsav vagy a desmopressin adása javasolt. A gyermeket nem kívánó nők esetében a kombinált per os fogamzásgátlók jelentik az optimális megoldást. Az invazív beavatkozások (például a hysterectomia vagy az endometrium ablációja) olyankor jönnek szóba, ha a beteg a jövőben sem akar gyermeket szülni.

– A véralvadási zavarban szenvedő terhes nők gondozásába a harmadik trimesterben hematológust is be kell vonni, és a szülésnek az ilyen esetekre felkészült központban kell történnie, ha a véralvadási faktorok szintje a normálisnál alacsonyabb. A von Willebrand-kórban szenvedő nők esetében a postpartum vérzés kockázata a szülés után akár egy hónapig is fennáll.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Am J Obstet Gynecol 2009 Jul; 201:12.e1.Kulcsszavak

véralvadási zavar, menorrhagia, postpartum vérzés, von Willebrand-kór

Kapcsolódó anyagok

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az amazóniai erdőirtás növeli a térség hőmérsékletét

Az Amazonas vidékén folyó erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét, csökkenti páratartalmát és megváltoztatja a víz körforgását - mutatták ki amerikai kutatók az Ecohydrology című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Tovább


Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


Véralvadási zavarok nőkben: A LEGÚJABB IRÁNYELVEK