TARTALOM

 VISSZA

 


Véralvadási zavarok nőkben:
A LEGÚJABB IRÁNYELVEK| |
 

A véralvadási zavarban, például von Willebrand-kórban szenvedő nők esetében fennáll a súlyos vérzés kockázata a menstruáció és a szülés alkalmával.

A von Willebrand-kór a véralvadásban szerepet játszó von Willebrand-faktor (vWF) örökletes működési zavara. A betegség súlyossága változó attól függően, hogy a beteg melyik típusában szenved. Az 1-es típusban a fehérje a normálisnál kisebb mennyiségben van jelen a vérben, a 2-es típusban hibás fehérje termelődik, a 3-as típusban pedig egyáltalán nincs jelen a vWF.

Most egy gyógyszergyártó cég által támogatott konferencián nemzetközi szakértők konszenzusnyilatkozatot dolgoztak ki a von Willebrand-kór és a többi véralvadási zavar diagnosztizálásáról és kezeléséről. Az erős menstruációs vérzést úgy definiálták, hogy anaemiával jár, a tampon vagy a betét egy órán belül megtelik, és a beteg által vezetett, a betétek vagy tamponok megjelenése alapján pontozott menstruációs napló alapján kapott pontszám >100.
A szakértők legfontosabb javaslatai a következőek:

– A menorrhagia vagy a postpartum vérzés hátterében véralvadási zavar gyanúját indokolják a következő körülmények: erős menstruáció a menarche óta, a családi anamnézisben szereplő véralvadási rendellenességek, erős orrvérzés, véraláfutások keletkezése sérülés nélkül, petefészekcysta vérzése, késői postpartum vérzés.

– A von Willebrand-kór kivizsgálását hematológussal együtt kell végezni. Elvégzendő a teljes vérkép, az aktivált parciális tromboplasztinidő és a protrombinidő meghatározása és a von Willebrand-faktor (risztocetin kofaktor aktivitással és antigénnel mérve), a VIII. faktor és a fibrinogén koncentrációjának mérése. A betegágy melletti mérési módszerek csak korlátozott értékűek.

– A hematológiai vizsgálatot ideálisan a menstruáció idején kell elvégezni (ilyenkor a vWF és a VIII. faktor szintje a legalacsonyabb). A kivizsgálást nem szabad elhalasztani a menstruáció bekövetkeztéig, hanem azonnal el kell végezni, és ha a lelet a normál tartomány alsó határértékéhez közel esik, meg kell ismételni a menstruáció idején.

– A véralvadási zavarban szenvedő nők erős menstruációs vérzésének kezeléséhez elengedhetetlen a hematológussal való konzultáció. A teherbe esni kívánó nők kezelésére a tranexamsav, az aminokapronsav vagy a desmopressin adása javasolt. A gyermeket nem kívánó nők esetében a kombinált per os fogamzásgátlók jelentik az optimális megoldást. Az invazív beavatkozások (például a hysterectomia vagy az endometrium ablációja) olyankor jönnek szóba, ha a beteg a jövőben sem akar gyermeket szülni.

– A véralvadási zavarban szenvedő terhes nők gondozásába a harmadik trimesterben hematológust is be kell vonni, és a szülésnek az ilyen esetekre felkészült központban kell történnie, ha a véralvadási faktorok szintje a normálisnál alacsonyabb. A von Willebrand-kórban szenvedő nők esetében a postpartum vérzés kockázata a szülés után akár egy hónapig is fennáll.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Am J Obstet Gynecol 2009 Jul; 201:12.e1.Kulcsszavak

véralvadási zavar, menorrhagia, postpartum vérzés, von Willebrand-kór

Kapcsolódó anyagok

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

Az új koronavírus-járvány népegészségügyi és humanitárius jelentőségét figyelembe véve globális fellépést kíván mind a járványban már érintettek kezelése, a járvány megfékezése, és nem utolsósorban a jövőbeni járványok megelőzését tekintve. Ebben az erőfeszítésben aktív szereplőként kíván részt venni az innovatív gyógyszergyártók európai közössége.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Véralvadási zavarok nőkben: A LEGÚJABB IRÁNYELVEK