hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Merre megy a magyar beteg?


Merre megy a magyar beteg?

| |
 

Míg a Semmelweis Terv nagytérségi koncepciója a tényleges betegutakat követi, addig az alternatív javaslatok, így például a Pannon Egészségügyi Modell irracionális betegutakat preferál – mondta dr. Boncz Imre a Pécsi Tudományegyetem Egészségbiztosítási Intézetének igazgatója egy budapesti egészségügyi konferencián. Hozzátette: a nagytérségi koncepció sikerének alapvető kritériuma az, hogy megteremtsék a kapacitások, a betegforgalom és a finanszírozás összhangját.

Az elmúlt negyven évben többször változtak Magyarországon a régiós besorolások. Napjainkban a 1998-ban létrehozott Tervezési statisztikai régiók élnek. De akár az Országos Tervhivatal (1979), akár az Egészségügyi Minisztérium (1981) sorolta régiókba a megyéket, három terület: Baranya, Somogy és Tolna megye mindig is egy régióba került, ezt eddig senki nem kérdőjelezte meg mindaddig, amíg létre nem jött a Pannon Egészségügyi Társulás (PET), amely Somogy, Veszprém és Fejér megyét foglalja magában. A PET annak ellenére alakulhatott meg, hogy a három megye között nincsen érdemi betegmozgás. Fejér megye lakosai – ahogyan a Komárom-Esztergom megyében élők többsége is – ugyanis Budapesten veszik igénybe az ellátást.

A Semmelweis Tervben megfogalmazott régiók alapjában véve működőképesek lehetnek, azonban ezek kialakításánál figyelembe kell venni azt is, hogy a betegek átkelnek a Dunán, vagy a Zala folyón, de a Balatonon már nem. Igaz, míg az eddigi betegút rendszerekben az embereket próbálták terelni a kijelölt ellátó intézmény felé, addig Szócska Miklós országjárása után úgy tűnik, most igyekeznek az elmúlt évtizedekben kialakult természetes betegutak mentén felállítani az ellátási régiókat.

A régiókat nem lehet körzővel meghatározni – szögezte le Boncz Imre, s javasolta ehelyett a stopperórás módszert: vajon utazik-e a beteg 3 órát Kaposvárról Veszprémbe az ellátás miatt? Ahogyan a Székesfehérvár-Kaposvár viszonylat is irracionális betegút. Így például a PET irracionális betegutakat preferál.

Egy-egy megye nem tudja ellátni valamennyi lakosát, többségüknél így nem csak kifelé, de befelé is van betegmozgás. Pozitív betegforgalmi egyenleggel rendelkezik a főváros, az egyetemi városok, valamint Zala és Vas megye, ahol progresszív intézetek vannak. Azokban a megyékben, ahol nincsenek csúcsintézmények (Veszprém, Székesfehérvár vagy Tatabánya) a nagytérség nem fogja tudni ellátni feladatát.

De hiába a pozitív betegforgalmi egyenleg, az egyetemi klinikák, a progresszív ellátók azért vannak bajban, mert a betegek ugyan náluk vették igénybe az ellátást, de a pénz nem követte a pácienseket. A teljesítmény volumen korlát (TVK) bevezetése alapjaiban rendezte át a betegmozgásokat, amelyet azonban azóta sem követett a finanszírozás átalakítása. Az ellátottak száma ugyanis nem mindenütt csökkent. Az egyetemi klinikákon és az országos intézetekben azért lukadt ki a TVK, mert onnan már nem volt hová továbbküldeni a betegeket. A TVK-n a szűk spektrumú kórházak nyertek, s az ilyen típusú szegregáció nem elfogadható Boncz Imre szerint.

A Semmelweis Terv nagytérségi koncepciója jó, a siker alapvető kritériuma az, hogy megteremtik-e a kapacitások, a betegforgalom és a finanszírozás összhangját. Szükséges a korábbi ciklus egészségpolitikai hibáinak korrekciója, így a progresszivitás visszaállítása az egészségpolitikai szemléletmódba.

Az új struktúrát régi módszerekkel nem lehet működtetni, ám a PTE igazgatója úgy látja, a mai egészségpolitika szakított a tradíciókkal. Az elmúlt húsz évben klinikai területen gyakorlatot szerzett orvosok irányították a területet, a kiváló belgyógyászok vagy kardiológusok klinikai szempontból igyekeztek megoldani a problémákat, megszervezni az ellátást. Szócska Miklós nem gyakorló orvosból lett államigazgatási szakember, így egészségügyi menedzserszemlélet alapján alkot programot.

eLitMed.hu, T.O.
2011-03-04


Kapcsolódó anyagok

Felépülés a függőségből

Tudományos babonák a női testtel kapcsolatban

A leselkedő festő, avagy a kiérdemelt katonai kereszt

Elismerés a jövő építéséért

Akkreditált továbbképzés

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább


Merre megy a magyar beteg?