hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Memóriazavar jelezheti az agyvérzés veszélyét


Memóriazavar jelezheti az agyvérzés veszélyét

| | |
 


Azok az emberek, akik memóriazavarokkal vagy más mentális teljesítménycsökkenéssel küzdenek, esélyesebbek az agyvérzésre.

„Fontos közegészségügyi problémát jelent az agyvérzés megelőzésére módszert találni, illetve beazonosítani a veszélyeztetettek körét” – mondta el a tanulmány szerzője, Abraham J. Letter, a birminghami Alabama Egyetemről. „Ez a tanulmány megmutatja, hogy tovább szűkíthető a kockázati csoport, ha a szűréshez hozzáadunk még egy-két egyszerű tesztet.”
A tanulmány során a kutatók teszteket adtak olyan 45 év felettieknek, akik még nem estek át agyvérzésen, majd 4,5 éven át évente két alkalommal telefonon felvették velük a kapcsolatot, hogy megtudják, elérte-e őket ez a betegség. A résztvevők átlagéletkora 67 év volt. 14 842 ember végezte el a verbális folyékonysági tesztet, mely az agy végrehajtó funkcióit vizsgálja; 17 851 fő pedig szófelidéző memóriatesztet. Ez a tanulmány részét képezte egy nagyobb munkának (Az agyvérzés geográfiai és faji eltéréseinek okai). A verbális folyékonysági tesztet elvégzők közül 123-an a memóriateszten résztvevők közül 129-en kaptak agyvérzést.

Akik a verbális teszten az utolsó 20 százalékban végeztek, 3,6-szor nagyobb eséllyel kaptak agyvérzést, mint azok, akik a felső 20 százalékban. A memóriateszt esetében ez az arány 3,5 volt. Az agyvérzés előfordulási arányának különbsége a vizsgálatban részt vevők utolsó és első 20 százaléka között 3,3 agyvérzéses eset volt ezer főre, évenként számítva. A különbség azután is megmaradt, hogy a kutatók rögzítették az életkor, az iskolázottság, a nemzetiségi hovatartozás és a lakóhely tényezőit.

Az erről szóló tanulmányt április 9-én teszik majd közzé az Amerikai Neurológiai Akadémia 63. éves gyűlésén Honoluluban.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: A stroke új kezeléseHarc a szélütés ellenStroke inkognitóbanStroke fiatalon

Kapcsolódó anyagok

Nővér folyóirathoz benyújtott közlemények - a lektor szemszögéből

Egy kevésbé ismert probléma: az Inkontinencia Asszociált Dermatitis

A hatékony dolgozói teljesítményértékelési rendszerek

A roma kisebbség társadalmi befogadásának kérdése a Cseh Köztársaságban a kulturális és adaptációs modell szempontjából

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább


Nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették a Felső-Tiszát a PET kupán

Nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették a Felső-Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszát a PET kupa idei résztvevői

Tovább


Memóriazavar jelezheti az agyvérzés veszélyét