TARTALOM

 VISSZA

 


Memóriazavar jelezheti az agyvérzés veszélyét


Memóriazavar jelezheti az agyvérzés veszélyét

| | |
 


Azok az emberek, akik memóriazavarokkal vagy más mentális teljesítménycsökkenéssel küzdenek, esélyesebbek az agyvérzésre.

„Fontos közegészségügyi problémát jelent az agyvérzés megelőzésére módszert találni, illetve beazonosítani a veszélyeztetettek körét” – mondta el a tanulmány szerzője, Abraham J. Letter, a birminghami Alabama Egyetemről. „Ez a tanulmány megmutatja, hogy tovább szűkíthető a kockázati csoport, ha a szűréshez hozzáadunk még egy-két egyszerű tesztet.”
A tanulmány során a kutatók teszteket adtak olyan 45 év felettieknek, akik még nem estek át agyvérzésen, majd 4,5 éven át évente két alkalommal telefonon felvették velük a kapcsolatot, hogy megtudják, elérte-e őket ez a betegség. A résztvevők átlagéletkora 67 év volt. 14 842 ember végezte el a verbális folyékonysági tesztet, mely az agy végrehajtó funkcióit vizsgálja; 17 851 fő pedig szófelidéző memóriatesztet. Ez a tanulmány részét képezte egy nagyobb munkának (Az agyvérzés geográfiai és faji eltéréseinek okai). A verbális folyékonysági tesztet elvégzők közül 123-an a memóriateszten résztvevők közül 129-en kaptak agyvérzést.

Akik a verbális teszten az utolsó 20 százalékban végeztek, 3,6-szor nagyobb eséllyel kaptak agyvérzést, mint azok, akik a felső 20 százalékban. A memóriateszt esetében ez az arány 3,5 volt. Az agyvérzés előfordulási arányának különbsége a vizsgálatban részt vevők utolsó és első 20 százaléka között 3,3 agyvérzéses eset volt ezer főre, évenként számítva. A különbség azután is megmaradt, hogy a kutatók rögzítették az életkor, az iskolázottság, a nemzetiségi hovatartozás és a lakóhely tényezőit.

Az erről szóló tanulmányt április 9-én teszik majd közzé az Amerikai Neurológiai Akadémia 63. éves gyűlésén Honoluluban.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: A stroke új kezeléseHarc a szélütés ellenStroke inkognitóbanStroke fiatalon

Kapcsolódó anyagok

Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

Neurofiziológiai agyújraélesztés

Reflexiók a kibontakozó ökológiai krízisre az 1970-es évek művészetében

Tudományos program

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

Hamarosan tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre: 2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-tõl hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be.

Tovább


X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Tovább


Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Horváth Ildikó államtitkár a Nekem Szól! Egészségértés Díj fővédnöke

Még két hétig, október 20-ig lehet pályázni a www.nekemszol.hu honlapon keresztül az idén negyedik alkalommal meghirdetett Nekem Szól! Egészségértés Díjra, melynek fővédnökségét Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár vállalta el.

Tovább


Memóriazavar jelezheti az agyvérzés veszélyét