TARTALOM

 VISSZA

 


Memóriazavar jelezheti az agyvérzés veszélyét


Memóriazavar jelezheti az agyvérzés veszélyét

| | |
 


Azok az emberek, akik memóriazavarokkal vagy más mentális teljesítménycsökkenéssel küzdenek, esélyesebbek az agyvérzésre.

„Fontos közegészségügyi problémát jelent az agyvérzés megelőzésére módszert találni, illetve beazonosítani a veszélyeztetettek körét” – mondta el a tanulmány szerzője, Abraham J. Letter, a birminghami Alabama Egyetemről. „Ez a tanulmány megmutatja, hogy tovább szűkíthető a kockázati csoport, ha a szűréshez hozzáadunk még egy-két egyszerű tesztet.”
A tanulmány során a kutatók teszteket adtak olyan 45 év felettieknek, akik még nem estek át agyvérzésen, majd 4,5 éven át évente két alkalommal telefonon felvették velük a kapcsolatot, hogy megtudják, elérte-e őket ez a betegség. A résztvevők átlagéletkora 67 év volt. 14 842 ember végezte el a verbális folyékonysági tesztet, mely az agy végrehajtó funkcióit vizsgálja; 17 851 fő pedig szófelidéző memóriatesztet. Ez a tanulmány részét képezte egy nagyobb munkának (Az agyvérzés geográfiai és faji eltéréseinek okai). A verbális folyékonysági tesztet elvégzők közül 123-an a memóriateszten résztvevők közül 129-en kaptak agyvérzést.

Akik a verbális teszten az utolsó 20 százalékban végeztek, 3,6-szor nagyobb eséllyel kaptak agyvérzést, mint azok, akik a felső 20 százalékban. A memóriateszt esetében ez az arány 3,5 volt. Az agyvérzés előfordulási arányának különbsége a vizsgálatban részt vevők utolsó és első 20 százaléka között 3,3 agyvérzéses eset volt ezer főre, évenként számítva. A különbség azután is megmaradt, hogy a kutatók rögzítették az életkor, az iskolázottság, a nemzetiségi hovatartozás és a lakóhely tényezőit.

Az erről szóló tanulmányt április 9-én teszik majd közzé az Amerikai Neurológiai Akadémia 63. éves gyűlésén Honoluluban.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: A stroke új kezeléseHarc a szélütés ellenStroke inkognitóbanStroke fiatalon

Kapcsolódó anyagok

A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének új elnöksége

Immunonkológiai terápia a nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegeknél

Az art brut és a spiritiszta festészet

Bájos portrék, véres háborúk, pusztító járványok

Gondolatok a krónikus vesebetegek hypertoniájának kezeléséről

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Közel 600 növényfaj halt ki

Több millió egyéb faj fennmaradása múlik a növények túlélésén, köztük az emberé is. Ezért fontos annak ismerete, hogy mely növényeket, mely területekről veszítjük el, az ilyen információk segítik a fajmegőrző programok munkáját...

Tovább


A dunai limes helyszíneivel foglalkozó kutatóközpontot adtak át Pécsett

A Római Birodalom egykori határvonala, a dunai limes lelőhelyeivel foglalkozó kutatóközpontot adtak át kedden a baranyai megyeszékhelyen - közölte az MTI-vel a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Tovább


A globális felmelegedés 17 százalékkal csökkentheti a vizek élővilágát

A globális felmelegedés 17 százalékkal csökkentheti a vizek élővilágát. A világ óceánjai hal- és egyéb állatállományának egy hatodát veszíthetik el a évszázad végére, ha a klímaváltozás a jelenlegi mértékben zajlik - vélik tengerbiológusok.

Tovább


Artery 2019

Artery 2019 konferencia Budapesten kerül megrendezésre október 10-12 között. Absztraktbeadási határidő: 2019 június 24. Korai regisztráció határideje: 2019 augusztus 9.

Tovább


Memóriazavar jelezheti az agyvérzés veszélyét