hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Meg kell határozni a transzplantáció költségeit| | |
 


Mint Szócska Miklós államtitkár tavaly decemberben kijelentette, hamarosan „hazahozzák” Bécsből a tüdőtranszplantációt, Magyarországon is megteremtik a tüdőátültetés feltételeit. A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságát kérdeztük a terv megvalósításáról.

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságán már ez év elején elkezdődött és jelenleg is folyamatban van az a komplex, több területet érintő munkafolyamat, amelynek célja a jogszerű, biztonságos, átlátható, megfelelően finanszírozott, és szakmailag is megalapozott hazai transzplantációs tevékenység megteremtése és biztosítása. A transzplantációval kapcsolatos kérdéseket illetően figyelmet fordítunk az Eurotransplant International Foundation szervezetével folyamatban levő, az előzetes együttműködési megállapodás megkötésére irányuló tárgyalásokra, valamint az Állami Számvevőszéknek a szervtranszplantáció, a donáció és az alternatív kezelések ellenőrzéséről szóló jelentésében foglaltakra – tudtuk meg a NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságától.

– Milyen konkrét előrelépés történt eddig?

– A minisztériumban megkezdődött a vonatkozó, hazai transzplantációs tevékenységgel kapcsolatos joganyag szisztematikus áttekintése, valamint – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár bevonásával – a transzplantációs tevékenység, a végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek elő- és utógondozása, továbbá a donorok ellátásának finanszírozásával kapcsolatos helyzetértékelés, felmérve a szükség szerinti módosítási igényeket. Az ezt követő lépés, hogy a szakma képviselőinek bevonásával meghatározzuk a transzplantáció, valamint a végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek elő- és utógondozásának, illetve a donorok ellátásának korrekt költségvonzatát.

– Milyen szervezeti, szakmai feltételeknek kell megfelelni annak a hazai egészségügyi intézménynek, melyben elképzelhetőnek tartják a tüdőtranszplantációt?

– Folyamatban van a tüdőtranszplantáció hazai megteremtése érdekében az előzetes helyzetértékelés. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság megkereste azt a három hazai egészségügyi szolgáltatót, ahol potenciálisan felmerült – a mellkassebészeti komplex ellátás részeként – a tüdőtranszplantáció magyarországi végzésének a lehetősége. A költségvonzat pontos felmérését és a forrásoldal meghatározását követően lehetséges döntéshozatal a tüdőátültetés hazai megteremtésével kapcsolatosan.

Ugyanígy megkezdődött – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megkeresésével – a Bécsben végzett tüdőtranszplantációval kapcsolatos kifizetések áttekintése.

A tüdőtranszplantáció költségvonzatának a meghatározása – a fentieknek megfelelően – a szakma képviselőinek a feladata.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárságon zajló munkafolyamatok – csakúgy, mint korábban – a szakma prominens képviselőivel együttműködve, az ő egyetértésükkel, javaslataik figyelembe vételével történik.

2011. 09. 12.

Császi Erzsébet

Kapcsolódó anyagok: Egyre nő a tüdőátültetésen átesett gondozottak száma
Későn, katasztrofális állapotban kerültek transzplantációra a tüdőbetegek
A mellkassebészetet az európai élvonalban kell tartani – Interjú dr. Lang Györggyel
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2003;13(6) A tüdőtranszplantáció helyzete Magyarországon
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2005;15(11) „Ne mondjanak le rólunk!”
Beszélgetés Spóner Hajnalkával, a Magyar Tüdőátültetettek Országos Sportés Érdekvédelmi Egyesületének elnökévelKapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Tovább


A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.

Tovább


Őrségváltás a LAM-nál

Prof.Dr.Kiss Istvánt és Dr.Kapócs Gábort főszerkesztőket kérdeztük a 25 éves Lege Artis Medicinae (LAM) folyóirat jövőjéről.

Tovább


A hitvilág és a fogyasztás – videointerjú Antal Z. Lászlóval

Antal Z. László akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően az emberi hitvilág és a fogyasztási mintázatok összefüggéséről kérdeztük. A kutató meglátása szerint a fogyasztói társadalom az emberkép és a hitvilág, a halálon túli történésekről alkotott kép erőteljesen összefügg.

Tovább


Meg kell határozni a transzplantáció költségeit