hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Mától munkában a szakmai kollégium


Mától munkában a szakmai kollégium

| |
 

Ünnepelni érkeztek, de azonnal feladatot is kaptak az új szakmai kollégium tagjai pénteken a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egészségügyi államtitkárságán, ahol a 60 tagozat 180 tagja Réthelyi Miklós minisztertől, és Szócska Miklós államtitkártól vehették át megbízólevelüket. Miután Török Krisztina, a Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi) vezetője ismertette a legfontosabb teendőiket, titoktartási dokumentumot is aláírattak az immár hivatalosan is kinevezettekkel.

Nem csak a megbízóleveleket, hanem egyben az új rendszert is átadták május 13-án az elnököknek, ami így fordulópont az egészségügy életében – fogalmazott a Nefmi tárcavezetője, kérve a tagozatokat, hogy bár váratlan helyzeteket is meg kell oldaniuk, úgy képviseljék területüket, hogy a szakmák között megmaradjon a párbeszéd.

A kisebb létszámnak, a színesebb korosztálybeli összetételnek köszönhetően az új szakmai kollégium operatívabban tud majd működni – fejezte ki reményeit Szócska Miklós államtitkár, aki azt is hangsúlyozta, bár az ország a túlélésért küzd, az ágazatban válaszokat kell adni a sürgető, nehéz kérdésekre, amelyeknek felelősségét innentől kezdve az államtitkár megosztja a szakmai kollégiummal is. Mint Szócska Miklós fogalmazott: „Az ország túlélésének a mi együttműködési képességünk a próbatétele.”

Míg korábban a szakmákat kihagyták az egészségügyet érintő átalakításokból, a most kinevezett, köztiszteletnek örvendő szakembereken keresztül minden érintettet be tudjanak vonni a döntésekbe. A szakmáknak meg kell oldaniuk a vitás kérdéseket az ellátórendszer és a betegek érdekében: „önöknek teljes felhatalmazásuk van a szakmát megmozgatni” – szögezte le az államtitkár. A 3-3 fős tagozatoknak, a szakmák méretétől függő 5-15 fős tanácsok támogatásával most szakmai alapokon kell választ adniuk arra, melyek a fenntarthatóság peremfeltételei, s meghatározni, hogy a rendelkezésre álló uniós forrásokat hogyan és mire használhatják fel az ágazatban.

Nagy kihívás előtt áll az új szakmai kollégium, de csupán tíz nap áll a tagozatok rendelkezésére, hogy kialakítsák munkarendjüket. Ezt már Fülesdi Béla professzor, a kollégium frissen kinevezett elnöke közölte a jelenlévőkkel. Legszükségesebb feladataik most a progresszivitási szintek meghatározása, az ágazat személyi állományának és a szakképzésnek az újragondolása, amelyre közép-hosszútávú stratégia kidolgozását várják szakmánként. A professzor szerint az elvándorlást mérséklő, szakembermegtartó ereje lehet annak, ha a kollégium feltárja a kutatásfejlesztésben rejlő lehetőségeket is.

A szakmai felügyeleti rendszer és a szakmai kollégium szoros összekapcsolásán, együttműködésén lesz a jövőben a hangsúly, ennek érdekében telepítették az új megaintézethez, a Gyemszihez az Országos Szakfelügyeleti Központ egyes feladatait. Annak érdekében, hogy június elején minden ellátó tudja, hogy milyen progresszivitási szinten mit kell nyújtania, a tagozatoknak tíz napjuk van arra, hogy válaszokat adjanak az államtitkárságtól a hétfőn hozzájuk érkező kérdésekre.

Ezt már Török Krisztina, a mindössze két hete működő Gyemszi vezetője hangsúlyozta, amikor az új szakmai kollégium aktuális feladatairól beszélt a tagozatok előtt. Eszerint meg kell határozniuk a progresszivitási szinteket, az országos intézetek és centrumok szakmaspecifikumait, a Semmelweis tervben felvázolt állami egészségszervezési rendszeren belül. Bár a kollégium munkáját segítő titkárság két héten belül áll fel a Gyemsziben, addig is létrehoztak egy helpdesk szolgáltatást, ahová az aktuális kérdéseket és problémafelvetéseket várják a szakmaikollegium@gyemszi.hu címen.

eLitMed.hu, T.O.
2011-05-16


Kapcsolódó anyagok

1-es típusú neurofibromatosis, valamint duralis ectasia, vertebralis scalloping és csigolya-rendellenesség együttes előfordulása

Akut, kétoldali izomgyengeség a lábban aranyér miatti székrekedés következtében

Az ágyéktájék posturalis és járásiegyensúly-kontrollja oxigénhiányos spasticus agyi bénulásban szenvedő gyermekeknél

Modernkori egészségféltés szorongásos és hangulatzavaros betegek körében

Az epigenetikai szabályozás szerepe a kora gyermekkori betegségekben

Hozzászólások:

2.,   Szabó dr. Klára mondta   2011. Május 16., Hétfő 17:47:27
Tisztelt Szerkesztőség!
Négy szakvizsgás orvosként sajnos csak két szakvizsgámat sikerült regisztrálnom, mert ennél többre nincs lehetőség, igaz a transzfúziológiát nem is tudtam volna, mert nem szerepel a listán. Számomra érthetetlen, hogy miért nincs fenn a listájukon minden szakvizsga.
Ezek után nem tudom feltegyem-e azt a kérdést, amiért regisztráltam a weblapjukon: A Haematológiai transzfúziológiai szakmai kollégiumnak miért nincs transzfúziológus tagja?
Kevés az az orvosi szakterület, amelyik nem igényli vérkészítmény biztosítását. A transzfúziológia stratégiai terület, katasztrófa helyzetben nélkülözhetetlenné válhat. Miért nem ismerik el a létezését?
Igaz a transzfúziológusok a háttérben biztosítják napról napra a megfelelő vérkészletet a véradók megnyerésével, megtartásával, a vércsoport szerológia területén biztosítják azt a szakmai hátteret, ami a vérátömlesztés biztoságát adja, munkájuk azonban nem nélkülözhető, más szakterület ezt az összetett területet nem tudja képviselni.
40 év után a napokban megyek nyugdíjba. István professzor egykori munkatársaként a transzfúziológia jövője szempontjából fontosnak tartottam, hogy a fentiekre felhívjam a döntéshozók figyelmét.
1.,   Szabó dr. Klára mondta   2011. Május 16., Hétfő 17:25:11
a

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az amazóniai erdőirtás növeli a térség hőmérsékletét

Az Amazonas vidékén folyó erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét, csökkenti páratartalmát és megváltoztatja a víz körforgását - mutatták ki amerikai kutatók az Ecohydrology című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Tovább


Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


Mától munkában a szakmai kollégium