TARTALOM

 VISSZA

 


Mától munkában a szakmai kollégium


Mától munkában a szakmai kollégium

| |
 

Ünnepelni érkeztek, de azonnal feladatot is kaptak az új szakmai kollégium tagjai pénteken a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egészségügyi államtitkárságán, ahol a 60 tagozat 180 tagja Réthelyi Miklós minisztertől, és Szócska Miklós államtitkártól vehették át megbízólevelüket. Miután Török Krisztina, a Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi) vezetője ismertette a legfontosabb teendőiket, titoktartási dokumentumot is aláírattak az immár hivatalosan is kinevezettekkel.

Nem csak a megbízóleveleket, hanem egyben az új rendszert is átadták május 13-án az elnököknek, ami így fordulópont az egészségügy életében – fogalmazott a Nefmi tárcavezetője, kérve a tagozatokat, hogy bár váratlan helyzeteket is meg kell oldaniuk, úgy képviseljék területüket, hogy a szakmák között megmaradjon a párbeszéd.

A kisebb létszámnak, a színesebb korosztálybeli összetételnek köszönhetően az új szakmai kollégium operatívabban tud majd működni – fejezte ki reményeit Szócska Miklós államtitkár, aki azt is hangsúlyozta, bár az ország a túlélésért küzd, az ágazatban válaszokat kell adni a sürgető, nehéz kérdésekre, amelyeknek felelősségét innentől kezdve az államtitkár megosztja a szakmai kollégiummal is. Mint Szócska Miklós fogalmazott: „Az ország túlélésének a mi együttműködési képességünk a próbatétele.”

Míg korábban a szakmákat kihagyták az egészségügyet érintő átalakításokból, a most kinevezett, köztiszteletnek örvendő szakembereken keresztül minden érintettet be tudjanak vonni a döntésekbe. A szakmáknak meg kell oldaniuk a vitás kérdéseket az ellátórendszer és a betegek érdekében: „önöknek teljes felhatalmazásuk van a szakmát megmozgatni” – szögezte le az államtitkár. A 3-3 fős tagozatoknak, a szakmák méretétől függő 5-15 fős tanácsok támogatásával most szakmai alapokon kell választ adniuk arra, melyek a fenntarthatóság peremfeltételei, s meghatározni, hogy a rendelkezésre álló uniós forrásokat hogyan és mire használhatják fel az ágazatban.

Nagy kihívás előtt áll az új szakmai kollégium, de csupán tíz nap áll a tagozatok rendelkezésére, hogy kialakítsák munkarendjüket. Ezt már Fülesdi Béla professzor, a kollégium frissen kinevezett elnöke közölte a jelenlévőkkel. Legszükségesebb feladataik most a progresszivitási szintek meghatározása, az ágazat személyi állományának és a szakképzésnek az újragondolása, amelyre közép-hosszútávú stratégia kidolgozását várják szakmánként. A professzor szerint az elvándorlást mérséklő, szakembermegtartó ereje lehet annak, ha a kollégium feltárja a kutatásfejlesztésben rejlő lehetőségeket is.

A szakmai felügyeleti rendszer és a szakmai kollégium szoros összekapcsolásán, együttműködésén lesz a jövőben a hangsúly, ennek érdekében telepítették az új megaintézethez, a Gyemszihez az Országos Szakfelügyeleti Központ egyes feladatait. Annak érdekében, hogy június elején minden ellátó tudja, hogy milyen progresszivitási szinten mit kell nyújtania, a tagozatoknak tíz napjuk van arra, hogy válaszokat adjanak az államtitkárságtól a hétfőn hozzájuk érkező kérdésekre.

Ezt már Török Krisztina, a mindössze két hete működő Gyemszi vezetője hangsúlyozta, amikor az új szakmai kollégium aktuális feladatairól beszélt a tagozatok előtt. Eszerint meg kell határozniuk a progresszivitási szinteket, az országos intézetek és centrumok szakmaspecifikumait, a Semmelweis tervben felvázolt állami egészségszervezési rendszeren belül. Bár a kollégium munkáját segítő titkárság két héten belül áll fel a Gyemsziben, addig is létrehoztak egy helpdesk szolgáltatást, ahová az aktuális kérdéseket és problémafelvetéseket várják a szakmaikollegium@gyemszi.hu címen.

eLitMed.hu, T.O.
2011-05-16


Kapcsolódó anyagok

Pink Bolero - ahol máshogy tekintenek a betegségre

Az IMMUNONC alkalmazás bemutatása egy páciens esetén keresztül

Egy intézet, amelyben műhelymunka folyik

Kiújult és refrakter mycosis fungoides és Sézary-szindróma kezelése pembrolizumabbal

Hozzászólások:

2.,   Szabó dr. Klára mondta   2011. Május 16., Hétfő 17:47:27
Tisztelt Szerkesztőség!
Négy szakvizsgás orvosként sajnos csak két szakvizsgámat sikerült regisztrálnom, mert ennél többre nincs lehetőség, igaz a transzfúziológiát nem is tudtam volna, mert nem szerepel a listán. Számomra érthetetlen, hogy miért nincs fenn a listájukon minden szakvizsga.
Ezek után nem tudom feltegyem-e azt a kérdést, amiért regisztráltam a weblapjukon: A Haematológiai transzfúziológiai szakmai kollégiumnak miért nincs transzfúziológus tagja?
Kevés az az orvosi szakterület, amelyik nem igényli vérkészítmény biztosítását. A transzfúziológia stratégiai terület, katasztrófa helyzetben nélkülözhetetlenné válhat. Miért nem ismerik el a létezését?
Igaz a transzfúziológusok a háttérben biztosítják napról napra a megfelelő vérkészletet a véradók megnyerésével, megtartásával, a vércsoport szerológia területén biztosítják azt a szakmai hátteret, ami a vérátömlesztés biztoságát adja, munkájuk azonban nem nélkülözhető, más szakterület ezt az összetett területet nem tudja képviselni.
40 év után a napokban megyek nyugdíjba. István professzor egykori munkatársaként a transzfúziológia jövője szempontjából fontosnak tartottam, hogy a fentiekre felhívjam a döntéshozók figyelmét.
1.,   Szabó dr. Klára mondta   2011. Május 16., Hétfő 17:25:11
a

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

Az új koronavírus-járvány népegészségügyi és humanitárius jelentőségét figyelembe véve globális fellépést kíván mind a járványban már érintettek kezelése, a járvány megfékezése, és nem utolsósorban a jövőbeni járványok megelőzését tekintve. Ebben az erőfeszítésben aktív szereplőként kíván részt venni az innovatív gyógyszergyártók európai közössége.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Mától munkában a szakmai kollégium