TARTALOM

 VISSZA

 


Küzdjünk együtt az Alzheimer-kór áldozatai és az időskor méltóságáért!| |
 

Mozgalmunkat a 10. Jubileumi Alzheimer Világnapon - 2010. szeptember 21-én – hirdetjük meg azzal a céllal, hogy széles körben felhívjuk a társadalom figyelmét az időskorúak helyzetére.

2009-ben az Országgyűlés által elfogadott Idősügyi Nemzeti Stratégia és Cselekvési Terv kiemelt figyelmet fordított az Alzheimer-kórban és más demenciában szenvedőkkel való foglalkozásra, a betegség kialakulásának megelőzésére, korai diagnosztizálására és terápiájára, a betegek és gondozóik egészségügyi-szociális ellátásának javítására, valamint méltóságuk, biztonságuk és jogvédelmük érvényesülésének fontosságára.

Az Európai Otthonigazgatók Nemzetközi Szövetsége ( EDE ) XI. Európai Konferenciája - 2009. 09. 24-én - szintén kiemelt témaként kezelte a demenciában és Alzheimer-kórban szenvedőkkel kapcsolatos teendőket.

Az Alzheimer-kór napjaink egyik legsúlyosabb egészségügyi-szociális- gazdasági kihívása.
Az Alzheimer-kór a demencia, azaz a szellemi hanyatlás egyik leggyakoribb formája, ami a gondolkodás és a kognitív funkciók beszűkülésével, magatartásváltozással, személyiségváltozással, majd gyors biológiai leépüléssel jár. A betegség elsősorban a 65 év feletti korosztályt érinti.

Az Alzheimer-kór egy krónikus, progresszív (fokozatosan súlyosbodó) betegség, melynek lefolyása az első tünetek megjelenésétől 8-15 évig (átlagosan 10 évig) tart. Bár a kór lefolyása lassítható, az állapotromlás megállíthatatlan, így a gondozóra háruló lelki, testi és anyagi terhek is idővel egyre súlyosabbak.

A szeretetteljes családi ápolás, a lelkiismeretes orvosi gondozás, illetve a korszerű terápiás kezelés mielőbbi elkezdése évekkel meghosszabbíthatja a beteg és környezete jó életminőségét.

Magyarországon 160 ezerre tehető az Alzheimer-kóros betegek száma. Ennek többszöröse a betegségben érintett családtagoké, akiknek szintén gyökeresen megváltoztatja az életét a betegség.

Ennek a betegségnek az időbeli felismerése és a betegek megfelelő gondozása, ápolása egyre nagyobb feladatot ró a beteg környezetére, családjára és a szociális-, egészségügyi dolgozókra egyaránt, ezért a betegek speciális ellátást igényelnek.

Különösen fontos a szakmák közötti összehangolt együttműködés.
Meggyőződésünk, hogy a közös szerepvállalás a cselekvés katalizátoraként működhet. Nemcsak a betegségre hívhatja fel a társadalom figyelmét, hanem segíthet megteremteni a ma még hiányzó alapvető és szükséges forrásokat is a társadalmi tudatosság növeléséhez - amely az Alzheimer-kór korai tüneteinek ismertebbé válásához hozzájárulhat; az ellátással kapcsolatos információk és támogatások elérhetőségéhez az Alzheimer-kórral küzdő emberek és családjaik számára; az ápolást végző családtagok és a gondozó személyzet képzéséhez, valamint az egészségügyi szakemberek ismereteinek fejlesztéséhez a demencia diagnosztizálása és kezelése érdekében; a politikai döntéshozók elkötelezettségének megteremtéséhez, hogy most és a jövőben egyaránt megfelelő forrásokat rendeljenek a gondozáshoz és kutatáshoz; a kutatások ösztönzéséhez a megfelelőbb kezelések és a betegség jobb
megértése érdekében; a társadalom felkészítéséhez a demens emberek megértésére és elfogadására.

A közös összefogással - túllépve a statisztikákon - látványosan is bizonyíthatjuk, hogy a globális közösség minden egyes tagja tehet az időskor méltóságáért, valamint az Alzheimer-betegek és gondozóik életminőségének javításáért.

Várjuk mindazon szervezetek csatlakozását, akik e súlyos probléma kezelésében érintettek, részt vállalnak. Azon szervezeteket várjuk, amelyek az egészségügyi és szociális alap- és szakellátásban dolgoznak, akik a betegek és hozzátartozóik jogérvényesítésében segítséget nyújtanak, akik a családok gondjait enyhítik és hozzájárulnak a családtagok lelki és fizikai tehermentesítéséhez.


Az Alzheimer világnapi rendezvényen lehetőséget kívánunk biztosítani arra, hogy programjaikat ismertessék a jelenlévőkkel.Himmer Éva
Feledékeny Emberek
Hozzátartozóinak Társasága

Bakonyi László
Közép-magyarországi
Regionális Módszertani
Központ tagjaként Fővárosi
Önkormányzat Idősek
Otthona 1173 Budapest, Pesti
út 117.

Dr. Talyigás Katalin
Szociális Innováció
Alapítvány


Kapcsolódó anyagok

Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

Neurofiziológiai agyújraélesztés

Reflexiók a kibontakozó ökológiai krízisre az 1970-es évek művészetében

Tudományos program

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

Hamarosan tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre: 2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-tõl hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be.

Tovább


X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Tovább


Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Horváth Ildikó államtitkár a Nekem Szól! Egészségértés Díj fővédnöke

Még két hétig, október 20-ig lehet pályázni a www.nekemszol.hu honlapon keresztül az idén negyedik alkalommal meghirdetett Nekem Szól! Egészségértés Díjra, melynek fővédnökségét Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár vállalta el.

Tovább


Küzdjünk együtt az Alzheimer-kór áldozatai és az időskor méltóságáért!