TARTALOM

 VISSZA

 


Küzdjünk együtt az Alzheimer-kór áldozatai és az időskor méltóságáért!| |
 

Mozgalmunkat a 10. Jubileumi Alzheimer Világnapon - 2010. szeptember 21-én – hirdetjük meg azzal a céllal, hogy széles körben felhívjuk a társadalom figyelmét az időskorúak helyzetére.

2009-ben az Országgyűlés által elfogadott Idősügyi Nemzeti Stratégia és Cselekvési Terv kiemelt figyelmet fordított az Alzheimer-kórban és más demenciában szenvedőkkel való foglalkozásra, a betegség kialakulásának megelőzésére, korai diagnosztizálására és terápiájára, a betegek és gondozóik egészségügyi-szociális ellátásának javítására, valamint méltóságuk, biztonságuk és jogvédelmük érvényesülésének fontosságára.

Az Európai Otthonigazgatók Nemzetközi Szövetsége ( EDE ) XI. Európai Konferenciája - 2009. 09. 24-én - szintén kiemelt témaként kezelte a demenciában és Alzheimer-kórban szenvedőkkel kapcsolatos teendőket.

Az Alzheimer-kór napjaink egyik legsúlyosabb egészségügyi-szociális- gazdasági kihívása.
Az Alzheimer-kór a demencia, azaz a szellemi hanyatlás egyik leggyakoribb formája, ami a gondolkodás és a kognitív funkciók beszűkülésével, magatartásváltozással, személyiségváltozással, majd gyors biológiai leépüléssel jár. A betegség elsősorban a 65 év feletti korosztályt érinti.

Az Alzheimer-kór egy krónikus, progresszív (fokozatosan súlyosbodó) betegség, melynek lefolyása az első tünetek megjelenésétől 8-15 évig (átlagosan 10 évig) tart. Bár a kór lefolyása lassítható, az állapotromlás megállíthatatlan, így a gondozóra háruló lelki, testi és anyagi terhek is idővel egyre súlyosabbak.

A szeretetteljes családi ápolás, a lelkiismeretes orvosi gondozás, illetve a korszerű terápiás kezelés mielőbbi elkezdése évekkel meghosszabbíthatja a beteg és környezete jó életminőségét.

Magyarországon 160 ezerre tehető az Alzheimer-kóros betegek száma. Ennek többszöröse a betegségben érintett családtagoké, akiknek szintén gyökeresen megváltoztatja az életét a betegség.

Ennek a betegségnek az időbeli felismerése és a betegek megfelelő gondozása, ápolása egyre nagyobb feladatot ró a beteg környezetére, családjára és a szociális-, egészségügyi dolgozókra egyaránt, ezért a betegek speciális ellátást igényelnek.

Különösen fontos a szakmák közötti összehangolt együttműködés.
Meggyőződésünk, hogy a közös szerepvállalás a cselekvés katalizátoraként működhet. Nemcsak a betegségre hívhatja fel a társadalom figyelmét, hanem segíthet megteremteni a ma még hiányzó alapvető és szükséges forrásokat is a társadalmi tudatosság növeléséhez - amely az Alzheimer-kór korai tüneteinek ismertebbé válásához hozzájárulhat; az ellátással kapcsolatos információk és támogatások elérhetőségéhez az Alzheimer-kórral küzdő emberek és családjaik számára; az ápolást végző családtagok és a gondozó személyzet képzéséhez, valamint az egészségügyi szakemberek ismereteinek fejlesztéséhez a demencia diagnosztizálása és kezelése érdekében; a politikai döntéshozók elkötelezettségének megteremtéséhez, hogy most és a jövőben egyaránt megfelelő forrásokat rendeljenek a gondozáshoz és kutatáshoz; a kutatások ösztönzéséhez a megfelelőbb kezelések és a betegség jobb
megértése érdekében; a társadalom felkészítéséhez a demens emberek megértésére és elfogadására.

A közös összefogással - túllépve a statisztikákon - látványosan is bizonyíthatjuk, hogy a globális közösség minden egyes tagja tehet az időskor méltóságáért, valamint az Alzheimer-betegek és gondozóik életminőségének javításáért.

Várjuk mindazon szervezetek csatlakozását, akik e súlyos probléma kezelésében érintettek, részt vállalnak. Azon szervezeteket várjuk, amelyek az egészségügyi és szociális alap- és szakellátásban dolgoznak, akik a betegek és hozzátartozóik jogérvényesítésében segítséget nyújtanak, akik a családok gondjait enyhítik és hozzájárulnak a családtagok lelki és fizikai tehermentesítéséhez.


Az Alzheimer világnapi rendezvényen lehetőséget kívánunk biztosítani arra, hogy programjaikat ismertessék a jelenlévőkkel.Himmer Éva
Feledékeny Emberek
Hozzátartozóinak Társasága

Bakonyi László
Közép-magyarországi
Regionális Módszertani
Központ tagjaként Fővárosi
Önkormányzat Idősek
Otthona 1173 Budapest, Pesti
út 117.

Dr. Talyigás Katalin
Szociális Innováció
Alapítvány


Kapcsolódó anyagok

A vezetők utánpótlásával kapcsolatos felkészültség - felmérés a kanadai intézeti gyógyszertárak dolgozói körében

Akkreditált továbbképzés

Az MHT küldöttsége is részt vett a Szlovák Hypertonia Társaság 2019. évi kongresszusán

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Feltárják a waterlooi csatamező kórházát

Feltárják a waterlooi csatamező tábori kórházát, amelyet az európai szövetséges csapatokat vezető wellingtoni herceg hozott lére Mont-St-Jeanban.

Tovább


Magyar neurobiológus is részt vett a NASA legújabb expedíciójában

Ari Csilla neurobiológus is részt vett a NASA legújabb, sorrendben 23. NEEMO expedíciójában.

Tovább


Közel 600 növényfaj halt ki

Több millió egyéb faj fennmaradása múlik a növények túlélésén, köztük az emberé is. Ezért fontos annak ismerete, hogy mely növényeket, mely területekről veszítjük el, az ilyen információk segítik a fajmegőrző programok munkáját...

Tovább


A dunai limes helyszíneivel foglalkozó kutatóközpontot adtak át Pécsett

A Római Birodalom egykori határvonala, a dunai limes lelőhelyeivel foglalkozó kutatóközpontot adtak át kedden a baranyai megyeszékhelyen - közölte az MTI-vel a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Tovább


Küzdjünk együtt az Alzheimer-kór áldozatai és az időskor méltóságáért!