hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Küzdjünk együtt az Alzheimer-kór áldozatai és az időskor méltóságáért!| |
 

Mozgalmunkat a 10. Jubileumi Alzheimer Világnapon - 2010. szeptember 21-én – hirdetjük meg azzal a céllal, hogy széles körben felhívjuk a társadalom figyelmét az időskorúak helyzetére.

2009-ben az Országgyűlés által elfogadott Idősügyi Nemzeti Stratégia és Cselekvési Terv kiemelt figyelmet fordított az Alzheimer-kórban és más demenciában szenvedőkkel való foglalkozásra, a betegség kialakulásának megelőzésére, korai diagnosztizálására és terápiájára, a betegek és gondozóik egészségügyi-szociális ellátásának javítására, valamint méltóságuk, biztonságuk és jogvédelmük érvényesülésének fontosságára.

Az Európai Otthonigazgatók Nemzetközi Szövetsége ( EDE ) XI. Európai Konferenciája - 2009. 09. 24-én - szintén kiemelt témaként kezelte a demenciában és Alzheimer-kórban szenvedőkkel kapcsolatos teendőket.

Az Alzheimer-kór napjaink egyik legsúlyosabb egészségügyi-szociális- gazdasági kihívása.
Az Alzheimer-kór a demencia, azaz a szellemi hanyatlás egyik leggyakoribb formája, ami a gondolkodás és a kognitív funkciók beszűkülésével, magatartásváltozással, személyiségváltozással, majd gyors biológiai leépüléssel jár. A betegség elsősorban a 65 év feletti korosztályt érinti.

Az Alzheimer-kór egy krónikus, progresszív (fokozatosan súlyosbodó) betegség, melynek lefolyása az első tünetek megjelenésétől 8-15 évig (átlagosan 10 évig) tart. Bár a kór lefolyása lassítható, az állapotromlás megállíthatatlan, így a gondozóra háruló lelki, testi és anyagi terhek is idővel egyre súlyosabbak.

A szeretetteljes családi ápolás, a lelkiismeretes orvosi gondozás, illetve a korszerű terápiás kezelés mielőbbi elkezdése évekkel meghosszabbíthatja a beteg és környezete jó életminőségét.

Magyarországon 160 ezerre tehető az Alzheimer-kóros betegek száma. Ennek többszöröse a betegségben érintett családtagoké, akiknek szintén gyökeresen megváltoztatja az életét a betegség.

Ennek a betegségnek az időbeli felismerése és a betegek megfelelő gondozása, ápolása egyre nagyobb feladatot ró a beteg környezetére, családjára és a szociális-, egészségügyi dolgozókra egyaránt, ezért a betegek speciális ellátást igényelnek.

Különösen fontos a szakmák közötti összehangolt együttműködés.
Meggyőződésünk, hogy a közös szerepvállalás a cselekvés katalizátoraként működhet. Nemcsak a betegségre hívhatja fel a társadalom figyelmét, hanem segíthet megteremteni a ma még hiányzó alapvető és szükséges forrásokat is a társadalmi tudatosság növeléséhez - amely az Alzheimer-kór korai tüneteinek ismertebbé válásához hozzájárulhat; az ellátással kapcsolatos információk és támogatások elérhetőségéhez az Alzheimer-kórral küzdő emberek és családjaik számára; az ápolást végző családtagok és a gondozó személyzet képzéséhez, valamint az egészségügyi szakemberek ismereteinek fejlesztéséhez a demencia diagnosztizálása és kezelése érdekében; a politikai döntéshozók elkötelezettségének megteremtéséhez, hogy most és a jövőben egyaránt megfelelő forrásokat rendeljenek a gondozáshoz és kutatáshoz; a kutatások ösztönzéséhez a megfelelőbb kezelések és a betegség jobb
megértése érdekében; a társadalom felkészítéséhez a demens emberek megértésére és elfogadására.

A közös összefogással - túllépve a statisztikákon - látványosan is bizonyíthatjuk, hogy a globális közösség minden egyes tagja tehet az időskor méltóságáért, valamint az Alzheimer-betegek és gondozóik életminőségének javításáért.

Várjuk mindazon szervezetek csatlakozását, akik e súlyos probléma kezelésében érintettek, részt vállalnak. Azon szervezeteket várjuk, amelyek az egészségügyi és szociális alap- és szakellátásban dolgoznak, akik a betegek és hozzátartozóik jogérvényesítésében segítséget nyújtanak, akik a családok gondjait enyhítik és hozzájárulnak a családtagok lelki és fizikai tehermentesítéséhez.


Az Alzheimer világnapi rendezvényen lehetőséget kívánunk biztosítani arra, hogy programjaikat ismertessék a jelenlévőkkel.Himmer Éva
Feledékeny Emberek
Hozzátartozóinak Társasága

Bakonyi László
Közép-magyarországi
Regionális Módszertani
Központ tagjaként Fővárosi
Önkormányzat Idősek
Otthona 1173 Budapest, Pesti
út 117.

Dr. Talyigás Katalin
Szociális Innováció
Alapítvány


Kapcsolódó anyagok

Nővér folyóirathoz benyújtott közlemények - a lektor szemszögéből

Egy kevésbé ismert probléma: az Inkontinencia Asszociált Dermatitis

A hatékony dolgozói teljesítményértékelési rendszerek

A roma kisebbség társadalmi befogadásának kérdése a Cseh Köztársaságban a kulturális és adaptációs modell szempontjából

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább


Nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették a Felső-Tiszát a PET kupán

Nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették a Felső-Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszát a PET kupa idei résztvevői

Tovább


Küzdjünk együtt az Alzheimer-kór áldozatai és az időskor méltóságáért!