TARTALOM

 VISSZA

 


Ivási szokások| |
 

Génjeink határozhatják meg, hogy milyen valószínűséggel fogjuk utánozni mások ivási szokásait - állítja egy új kutatás.

Az utóbbi években a tudósok rávilágítottak annak okaira, miért van az, hogy egyes emberek ivási szokásaikban alkalmazkodnak másokhoz, és akadnak olyanok is, akik nem. A jelenlegi eredmények szerint a dopamin-4 receptor génje (DRD4) befolyásolhatja, hogy valaki mennyire érzékeny társai alkoholfogyasztására. Ezt a gént régebben az újdonságkereső viselkedéssel és a kedélyjavítóktól (mint a csokoládé vagy a kokain) való függőséggel hozták kapcsolatba.

A hollandiai Viselkedéstudományi Intézet által vezetett tanulmányban rámutattak: egy bizonyos DRD4 génnel rendelkező résztvevők nagyobb valószínűséggel ittak többet, amikor egy alkoholizáló embert láttak, mint azok, akik nem rendelkeztek ilyen génnel.


A bárokban való viselkedés tudománya

A tudomány nevében a kutatók megkonstruáltak egy italpultot az egyetemi laboratóriumban. A résztvevők párokat képeztek és tévéreklámokat kellett nézniük, illetve értékelni őket. Majd szünetre küldték őket, mialatt párjukkal együtt a bárnál várakozhattak. Azonban minden résztvevő tudtán kívül egy kutatóknak dolgozó személlyel került párba. Ezek a titkos ügynökök speciális utasításokat kaptak, azt, hogy figyeljék meg, mennyi alkoholos ital kerül elfogyasztásra a bárban a várakozás ideje alatt. A kutatók észrevették, hogy minden résztvevő hasonlóképpen cselekedett.

A genetikai elemzés feltárja, hogy azok a diákok, akik leginkább utánozták a szüleik ivási szokásait, rendelkeztek a DRD4 génnek egy bizonyos 7-ismétlő alléljával, míg a többiek génállományában nem volt ilyen gén.

"Habár nem alkoholisták, hanem diákok közt végeztük a kísérletet, ez valóban azt jelentheti, hogy a 7-ismétlő gént hordozó alkoholistáknak jóval nehezebb megtartóztatni magukat az alkohol csábításától." - mondta Helle Larsen, a Psychological Science júliusi számában megjelent tanulmány társszerzője.

Korábbi kísérletek már említették a DRD4 gént, mint az addiktív hangulatok (ilyen az alkohol, nikotin és heroin hatása, vagy ha az ember teleeszi magát) által előidézett viselkedésformák egyik tényezőjét. 2007-ben a németországi Mentális Egészség Központi Intézetének tudósai 300 serdülőt vizsgáltak meg, hogy adatokat gyűjtsenek össze alkoholfogyasztásukról és személyiségük jellemzőiről. A vizsgálatot követően a tinédzserek DNS-ei eltérő genotípusokat mutattak.

A 7-ismétlő alléllal rendelkező egyének jellemzően nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztásról számoltak be minden alkalommal. 2008-ban egy, a Pharmacogenomics szaklapban publikált Rhode-szigeti orvosi iskola kutatóinak tanulmánya beszámol róla, hogy ezen allél másolata is növelheti a dohányzásról való leszokás nehézségeit, valamint a nagyobb valószínűséget a visszaesésre. Férfiak és nők egyforma esélyekkel rendelkezhetnek a 7-ismétlő gén alléljával, mondta Larsen.


Evolúciós magyarázat

Most valószínűleg rossz véleménnyel vagyunk a 7-ismétlő allélról, ám kutatók gyanítják, hogy ez az elmúlt 40-50 ezer év során választódott ki, túlélési mechanizmus részeként. Valószínűleg őseink számára az élelem, menedék és hasonlók felkutatásában játszhatott fontos szerepet - vélekednek a Harvard egyetem kutatói az Evolution and Human Behavior nevű folyóiratban közzétett tanulmányban.

Ha megértjük, hogyan hat ez a gén a 21. század életkörülményei közt, az segítségünkre lehet az addiktív viselkedések kezelésében is.

Larsen az ivási szokásokat is vizsgálja. "Kételkedem benne, hogy a dopamin-rendszer pillanatok alatt képes aktiválódni, de mindenképp fontosnak tartom az alkohol kiváltotta reakciók paradigmájának vizsgálatát, és a megoldás pontos mechanizmusának kidolgozását."

Forrás: Medipress

Kapcsolódó link: Psychological Science


Kapcsolódó anyagok

Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

Neurofiziológiai agyújraélesztés

Reflexiók a kibontakozó ökológiai krízisre az 1970-es évek művészetében

Tudományos program

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

Hamarosan tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre: 2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-tõl hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be.

Tovább


X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Tovább


Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Horváth Ildikó államtitkár a Nekem Szól! Egészségértés Díj fővédnöke

Még két hétig, október 20-ig lehet pályázni a www.nekemszol.hu honlapon keresztül az idén negyedik alkalommal meghirdetett Nekem Szól! Egészségértés Díjra, melynek fővédnökségét Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár vállalta el.

Tovább


Ivási szokások