TARTALOM

 VISSZA

 


Információval a rákbetegek hatékonyabb gyógyításáért| |
 

,,Egyetlen beteg se szenvedjen, vagy haljon meg, akit a tudomány jelenlegi állása szerint meg lehet gyógyítani!” – ez a filozófiája annak a magyar fejlesztésnek, amely az informatikát, a molekuláris diagnosztikát és az orvost, beteget kapcsolja össze. A Oncompass Medicine Zrt. technológiája reálisan elérhetővé teszi a precíziós onkológiát minden beteg számára itt Magyarországon is. A szolgáltatás finanszírozása érdekében együttműködést alakítottak ki az NN biztosítóval, és tárgyalnak az egészségbiztosítási alappal is.

A világ legnagyobb onkológiai találkozóján, az ASCO-n (American Society of Clinical Oncology) mutatták be a teljes egészében magyar fejlesztést, amely áttörést, egy egészen új utat hozhat a rákgyógyításban. Az ott bemutatott rendszer nagy szakmai érdeklődést váltott ki, hiszen az Oncompass „Precision Medicine Calculator” éppen abban segíti az orvost és a beteget, amit az ASCO célként megfogalmazott: a molekuláris evidencia alapú, személyre szabott orvoslás bevezetése, az orvosok klinikai tapasztalatának megosztása és minél több, jelenleg nem gyógyítható beteg bevonása célzott klinikai vizsgálatokba. Ezeknek a céloknak a molekuláris diagnosztika és az arra alapuló informatikai megoldások jelentik az alapját. Az információ korszakát éljük, és ez mostanra elérte az egészségügy világát is. Ennek egyik bizonyítéka az olyan orvosi szoftverek megjelenése, mint amilyen az Oncompass által kifejlesztett molekuláris információs kalkulátor. Persze ennél sokkal többrétű információra van szükség a megfelelő ellátáshoz.

,,Elindítottunk egy olyan betegút-menedzsment szolgáltatást, amellyel valóban a 0. perctől próbálunk segíteni. Információs központként segítjük a daganattal diagnosztizált betegeket. Ahogy már a betegség gyanúja felmerül, és egy orvos kolléga hozzánk irányítja a beteget, mi megszervezzük a gyorsított kivizsgálását. Ez a szolgáltatásunk térítésmentes, tehát fizetnie nem kell semmit. Javaslunk onkológia centrumot, segítünk megszervezni időpontot mintavételre, például biopsziára, képalkotó vizsgálatokra. Ezek egy része közfinanszírozott, de mi arról is tájékoztatjuk a beteget, hol mennyibe kerül majd, ha nem csak a közfinanszírozású rendszert szeretné igénybe venni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy reggel megtörténik a vérvétel, délutánra ismert a véralvadási idő, ami a délutáni biopsziához kell. A szövettan, a képalkotó vizsgálatok és azok kiértékelése is elkészülhet egy nap alatt. Ez azt jelenti, hogy akár 2 nap alatt megvan a kivizsgálás, ami egyébként tipikusan több hónapig tart. Amennyiben valóban előrehaladott, rosszindulatú daganatról van szó, akkor a legmodernebb molekuláris diagnosztikai vizsgálatokra is van idő, amelyek közül a legsürgősebbek elkészülnek egy hét alatt. Így az onkoteam már egy teljesen kivizsgált beteget kap, akinek a megfelelő személyre szabott kezelés azonnal elkezdődhet ”—mondja dr. Peták István, az OncompassMedicine Zrt. tudományos igazgatója, aki az egyik fejlesztője, kitalálója az információs ,,kalkulátornak”, és dr. Bánki Endre operatív igazgató, aki a betegirányítási rendszer megálmodója és működtetője.

,,Az idő kulcskérdés, a rákbetegeknél versenyfutás, mert ha már tünet van, onnantól exponenciálisan gyorsul a betegség progressziója. Tudatosítani kell, hogy nem szabad a vizsgálatokat halogatni, mert ha az érintett hamarabb tudja meg a rossz hírt, az esélyei sokkal, de sokkal jobbak lehetnek. Persze a gyorsított út sokszor pénzbe kerül, hiszen a CT-MRI 50-100, a PET-CT 250, a magán patológiai vizsgálat 25-50, a molekuláris diagnosztika pedig 50-60 ezer forintnál kezdődik. De a beteg legalább világosan tudja, mik a lehetőségek és ő mit választ. Az orvosoknak pedig joga és feladata is a teljes körű tájékoztatás. Hiszen ma már a beteg nem tehetetlen részese egy információk nélküli világnak.

Az onkológiai centrumokban lévő onkoteameket online informatikai kalkulátor rendszerünk segítségével ki tudjuk bővíteni, és így nemzetközi ajánlásoknak megfelelő tudással vértezzük fel őket. Ezt még egy szakértői csapat is segíti. Ehhez van nálunk, onkológus, molekuláris biológus, bioinformatikus, molekuláris infobionikus, genetikai tanácsadó is, akiknek a precíziós onkológiában óriási tapasztalatuk van”—folytatja az igazgató, aki szerint az időveszteség sok esetben nemcsak a hosszú várólisták, a szűk kapacitások miatt van, hanem egyszerűen fel sem merül, hogy daganattal lehet dolguk. ,,Furcsa, hogy mi orvosok sem gondolunk azonnal arra, hogy rák állhat a tünetek, panaszok hátterében. Pedig minden harmadik embernél ma Magyarországon előfordul ez a betegség és minden negyedik emiatt veszti az életét. Talán mert kellemetlen azt mondani, ha valaki például véres széklete miatt megy el az orvoshoz, hogy bizony nagy esélye van, hogy vastagbéldaganat áll a háttérbe. Könnyebb elintézni azzal, hogy valószínűleg aranyér vagy gyombélfekély. Pedig a legfontosabb lenne azonnal kizárni a legrosszabbat, amikor a legsürgősebb lenne a terápiát elkezdeni”— folytatja Peták István, aki csapatával több, mint 10 éve dolgozik az idő ledolgozásán. Vagyis azon: egyetlen beteg se szenvedjen, vagy haljon meg, akit a tudomány jelenlegi állása szerint meg lehet gyógyítani. Sokszor csak azért, mert nem ismerték fel időben a bajt, illetve, ha megvan a diagnózis, ne fölösleges és hatástalan terápiák sorát kelljen végigélni addig, míg valaki eljut a számára legalkalmasabb kezeléshez.

Az OncompassMedicine egy viszonylag új szervezet, amely a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központba utóda, s amelyet két hazai kutatóorvos, dr. Peták István és dr. Schwab Richárd hozott létre több mint 10 éve. Első lépésekként a daganatok molekuláris hátterét kutatták, majd született a felismerés, hogy a felgyülemlett biológiai kutatások eredményeit a gyakorlatban hasznosítsák. A genetikai és genomikai kutatások mára több millió különböző molekuláris elváltozást írtak le a daganatokban. Most a legnagyobb kihívás az adatok feldolgozása és minden génhiba esetén a legmegfelelőbb, személyre szabott célzott terápia megtalálása. Ehhez informatikai megoldásokra van szükség. Az Oncompass-ban hazai informatikusok, molekuláris biológusok és orvosok egy olyan orvosi szoftvert, indormációs kalkulátort – „Precision Meidicine Calculator CE” – hoztak létre, amelynek segítségével a kezelőorvosok gyorsan megkereshetik, hogy az adott mutáció esetén milyen hatóanyagokkal kapcsolatban van orvosi információ.

,,Ehhez az online informatikai rendszerhez lényegében minden orvos kapcsolódni tud, és pontosan megmondja, hogy adott beteg esetében melyik célzott kezelést támogatja a legtöbb tudományos evidencia. Ha pedig már ebből kifogytunk, vagy akár nem is volt megfelelő, megmutatja, hogy a világ bármely pontján létezik-e olyan, akár klinikai vizsgálati szakaszban lévő terápia, ami jó lenne a betegnek. A döntés ezután az ő kezében van. Az esélyt viszont ezzel a rendszerrel megkapja ahhoz, hogy legalább tudjon a neki legalkalmasabb lehetőségekről. A beteg újabb esélyt kap, az egészségbiztosítási alap pedig pénzt takarít meg, hiszen ilyenkor a gyógyszert a vizsgálat keretében kapja a beteg” – teszi hozzá a szakember. ,,Az oncompass információs kalkulátor további előnye, hogy több ezer orvos egyszerre használhatja, akik kollégáik tapasztalataira is rákereshetnek az adott ritka daganattípussal kapcsolatban. A rendszeren keresztül hatékonyan tudnak konzultálni, hogy ugyanazt a sikeres kezelést választhassák, és elkerüljék az így már tudottan hatástalan terápiáknak az ismétlését. Azok a betegek is hozzájárulhatnak az orvosi tapasztalatokhoz, akiknél ma még nem sikerül hatékony terápiát találni, így minden egyes beteggel közelebb kerülhetünk a daganatok sikeres kezeléséhez. Az eszköz segítségével az orvosok és a betegek egy hatalmas koalícióban együtt küzdhetnek a betegség ellen” — teszi még hozzá a kutató.

Kun J. Viktória
eLitMed.hu
2017.03.08.


Kulcsszavak

betegút, onko team, szoftver, fejlesztés

Kapcsolódó anyagok

Ápolási stratégia készült

Az állatasszisztált terápiák az időskori dementia kezelésében

A CONADPER-HU program eredményei: vérnyomáscsökkentés, célvérnyomás-elérés, a célvérnyomást befolyásoló tényezők, a gyógyszeres kezelés jellemzői

A közösségi ápolók kompetenciái, kiterjesztési lehetőségek a ceglédi felnőtt-háziorvosi praxisokban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Kötelező EESZT adatszolgáltatás 2020.június 1-jétől

A nem közfinanszírozott egészségügyi ellátóknak 2020. január 1-jéig kellett csatlakozniuk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér-hez (EESZT), hogy 2020. június 1-jétől eleget tudjanak tenni az adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Tovább


Alvás éve Magyarországon - a Magyar Tudományos Akadémián

A World Association of Sleep Medicine/World Sleep Society magyarországi szervezete, a Magyar Alvás Szövetség meghirdeti az Alvás évét. Hivatalos bejelentésére 2020. március 12-én kerül sor a Magyar Tudományos Akadémián, a World Sleep Day/Alvás Világnapja konferenciáján.

Tovább


Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább