hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Egészségügyi műveletlenség| |
 

Becslések szerint az USA-ban élő felnőttek felének nehézségei vannak az egészségügyi információk megértésével.

Az egészségügyi műveletlenség (health illiteracy) az egészségügyi információk megértésére és azok megfelelő használatára való alkalmatlanságot jelenti. A "csendes járványként" terjedő jelenség az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést is akadályozza, illetve tovább növeli az egészségügyi ellátás színvonalában megfigyelhető egyenlőtlenségeket is.

Aki egészségügyi téren műveletlen, nem képes arra, hogy az egészségével kapcsolatos döntéseket hozzon, információt keressen és az egészségre vonatkozó kommunikációt folytasson.

Az USA Egészségügyi Kutatási és Minőségi Ügynökségének (US Agency for Healthcare Research and Quality) jelentése szerint az egészségügyi műveletlenséggel összefügg a rosszabb ellátás és egészségi állapot. A jelenség tovább növeli az egészségügyi kiadásokat, mivel azok, akik egészségügyi írástudatlanságban szenvednek, inkább látogatják a sürgősségi ügyeleteket, gyakran kerülnek és tartózkodnak hosszabb ideig kórházban, és ritkábban élnek prevenciós szolgálatokkal.

Habár a becslések szerint az egészségügyi műveletlenség az USA-ban élő felnőttek mintegy 50%-át érinti, a pontos arány ismeretlen, mivel nem rendelkezünk megbízható mérési módszerrel a nemzeti egészségügyi műveltség megítélésére.

Európában várhatóan 2011-ben az "Európai Egészségügyi Műveltség Vizsgálat" (European Health Literacy Survey), fog először adatokat szolgáltatni az európai egészségügyi műveltségről.

A sokak által várt általános egészségügyi ellátási rendszer az USA-ban ironikus módon mindenki számára hozzáférhető, de nem mindenki számára érthető lesz.

Forrás
The Lancet, Volume 374, Issue 9707, Page 2028, 19 December 2009

Szemlézte: Házijogorvos , dr. Szatmári Marianna

Kulcsszavak

egészségügyi műveletlenség

Kapcsolódó anyagok

Hozzászólások:

Nincs jogosultsága ehhez a cikkhez hozzászólni.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább


Egészségügyi műveletlenség