TARTALOM

 VISSZA

 


Egészségügyi műveletlenség| |
 

Becslések szerint az USA-ban élő felnőttek felének nehézségei vannak az egészségügyi információk megértésével.

Az egészségügyi műveletlenség (health illiteracy) az egészségügyi információk megértésére és azok megfelelő használatára való alkalmatlanságot jelenti. A "csendes járványként" terjedő jelenség az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést is akadályozza, illetve tovább növeli az egészségügyi ellátás színvonalában megfigyelhető egyenlőtlenségeket is.

Aki egészségügyi téren műveletlen, nem képes arra, hogy az egészségével kapcsolatos döntéseket hozzon, információt keressen és az egészségre vonatkozó kommunikációt folytasson.

Az USA Egészségügyi Kutatási és Minőségi Ügynökségének (US Agency for Healthcare Research and Quality) jelentése szerint az egészségügyi műveletlenséggel összefügg a rosszabb ellátás és egészségi állapot. A jelenség tovább növeli az egészségügyi kiadásokat, mivel azok, akik egészségügyi írástudatlanságban szenvednek, inkább látogatják a sürgősségi ügyeleteket, gyakran kerülnek és tartózkodnak hosszabb ideig kórházban, és ritkábban élnek prevenciós szolgálatokkal.

Habár a becslések szerint az egészségügyi műveletlenség az USA-ban élő felnőttek mintegy 50%-át érinti, a pontos arány ismeretlen, mivel nem rendelkezünk megbízható mérési módszerrel a nemzeti egészségügyi műveltség megítélésére.

Európában várhatóan 2011-ben az "Európai Egészségügyi Műveltség Vizsgálat" (European Health Literacy Survey), fog először adatokat szolgáltatni az európai egészségügyi műveltségről.

A sokak által várt általános egészségügyi ellátási rendszer az USA-ban ironikus módon mindenki számára hozzáférhető, de nem mindenki számára érthető lesz.

Forrás
The Lancet, Volume 374, Issue 9707, Page 2028, 19 December 2009

Szemlézte: Házijogorvos , dr. Szatmári Marianna

Kulcsszavak

egészségügyi műveletlenség

Kapcsolódó anyagok

Hozzászólások:

Nincs jogosultsága ehhez a cikkhez hozzászólni.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

Az új koronavírus-járvány népegészségügyi és humanitárius jelentőségét figyelembe véve globális fellépést kíván mind a járványban már érintettek kezelése, a járvány megfékezése, és nem utolsósorban a jövőbeni járványok megelőzését tekintve. Ebben az erőfeszítésben aktív szereplőként kíván részt venni az innovatív gyógyszergyártók európai közössége.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Egészségügyi műveletlenség