TARTALOM

 VISSZA

 


Egészségügyi műveletlenség| |
 

Becslések szerint az USA-ban élő felnőttek felének nehézségei vannak az egészségügyi információk megértésével.

Az egészségügyi műveletlenség (health illiteracy) az egészségügyi információk megértésére és azok megfelelő használatára való alkalmatlanságot jelenti. A "csendes járványként" terjedő jelenség az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést is akadályozza, illetve tovább növeli az egészségügyi ellátás színvonalában megfigyelhető egyenlőtlenségeket is.

Aki egészségügyi téren műveletlen, nem képes arra, hogy az egészségével kapcsolatos döntéseket hozzon, információt keressen és az egészségre vonatkozó kommunikációt folytasson.

Az USA Egészségügyi Kutatási és Minőségi Ügynökségének (US Agency for Healthcare Research and Quality) jelentése szerint az egészségügyi műveletlenséggel összefügg a rosszabb ellátás és egészségi állapot. A jelenség tovább növeli az egészségügyi kiadásokat, mivel azok, akik egészségügyi írástudatlanságban szenvednek, inkább látogatják a sürgősségi ügyeleteket, gyakran kerülnek és tartózkodnak hosszabb ideig kórházban, és ritkábban élnek prevenciós szolgálatokkal.

Habár a becslések szerint az egészségügyi műveletlenség az USA-ban élő felnőttek mintegy 50%-át érinti, a pontos arány ismeretlen, mivel nem rendelkezünk megbízható mérési módszerrel a nemzeti egészségügyi műveltség megítélésére.

Európában várhatóan 2011-ben az "Európai Egészségügyi Műveltség Vizsgálat" (European Health Literacy Survey), fog először adatokat szolgáltatni az európai egészségügyi műveltségről.

A sokak által várt általános egészségügyi ellátási rendszer az USA-ban ironikus módon mindenki számára hozzáférhető, de nem mindenki számára érthető lesz.

Forrás
The Lancet, Volume 374, Issue 9707, Page 2028, 19 December 2009

Szemlézte: Házijogorvos , dr. Szatmári Marianna

Kulcsszavak

egészségügyi műveletlenség

Kapcsolódó anyagok

Hozzászólások:

Nincs jogosultsága ehhez a cikkhez hozzászólni.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

Hamarosan tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre: 2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-tõl hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be.

Tovább


X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Tovább


Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Egészségügyi műveletlenség