hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Beszámolt Zombor a bizottságnak


Beszámolt Zombor a bizottságnak

| |
 

Nem sok újat tudhattak meg a Parlament Népjóléti Bizottságának tagjai Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkártól, akit szerdán hallgatott meg a grémium az Országházban. A szakpolitikus csak érintőlegesen szólt az Állami Egészségügyi Ellátó Központokról (ÁEEK), a béremelés kapcsán pedig ismét csak a háziorvosokat, valamint a rezidensösztöndíj rendszeréből kifutó fiatal szakorvosok kezdő fizetésének rendezését említette.

Az egészségügyi kormányzat a népegészségügyi mutatók javítását tűzte ki célul, Zombor úgy vélte, ha programja megvalósul, 2020-ra az egészségben eltöltött életévek száma hazánkban is elérheti az uniós átlagot. Most minden változtatásnak ezt kell támogatnia, és az ezt szolgáló egységeknek az ellátás minden szintjén meg kell jelennie. Ennek érdekében indítják el a stroke-megelőzési programot, amelyben mind a háziorvosok, mind a kórházak részt vesznek, munkájukat az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet (OITI) koordinálja, és amelynek keretében félévente egy-egy EKG-t és vérnyomásmérést végeznek majd a 65 éven felüliek körében.

Újabb szervezett szűrési programok bevezetését és a meglévők megerősítését tervezik, példaként a méhnyakszűrést említette az államtitkár, amely a védőnői hálózat bevonásával mindenki számára elérhetővé válik. Ez, kiegészülve a HPV kampányoltással méhnyakrák okozta halálozások számának radikális csökkenését eredményezheti. Országosan kiterjesztenék a vastagbélszűrést is, erről azonban egyelőre nem árult el többet a szakpolitikus, igaz, a mai napig nem jutott megegyezésre a szakma abban, hogy a székletvérvizsgálat, vagy a kolonoszkópia az adekvát diagnosztikai eljárás.

Állam lesz az államban az onkológiai ellátás, amelyre már most is sokat költünk, de az ellátás hatékonysága megkérdőjelezhető, mert a rákbetegeket ellátó kórházak között nincs kooperáció. Az országos intézetek és a vidéki centrumok között már most kialakult az az együttműködés, amely a betegek utógondozását és utánkövetését szolgálja. Ehhez egységes informatikai rendszert is kiépítenek, amelynek célja a daganatos okokra visszavezethető halálozások számának csökkentése.


Prevenció minden szinten


Az ellátórendszernek valamennyi állampolgár számára biztosítania kell az egyenlő hozzáférést a prevencióhoz és a gyógyuláshoz – hangsúlyozta Zombor Gábor. Ennek érdekében kibővítik az Egészségfejlesztési Irodák (EFI) hálózatát, amelyet 2013-ban alakítottak ki. Akkor a leghátrányosabb kistérségekben 18, a közép-, nyugat- és dél-dunántúli, az észak- és dél-alföldi, valamint az észak-magyarországi régiókban negyven EFI alakult, hétmilliárd forintos TÁMOP pályázat keretében. Az államtitkárság ezek számát legalább százra bővítené, a kórházakban működő szűrőpontoknak gondozási, betegirányítási, és kapcsolattartási feladataik is lennének. Az EFI-k fenntartását egyébként működésük második évétől már az Egészségbiztosítási Alapból kellene finanszírozni, amiről jogszabály is rendelkezik, azonban a jövő évi költségvetésben erre nem látszik elkülönített fedezet.

Bár szervezett szűrőprogramok most is vannak, kihasználtságuk alacsony, ezért az állampolgárokat is ösztönöznék azok igénybevételére. Míg korábban felmerült, hogy azoknak a betegeknek, akik nem vesznek részt kampányszűréseken, nem járna az ingyenes egészségügyi ellátás, most az államtitkár azt mondta, pozitívan diszkriminálnák azokat, akik egészségtudatosak, például nekik soronkívüliséget biztosítanának, így nem kellene várakozniuk a vizsgálatokra. Egyébként már most 100 egészségügyi kommunikátor kezdte meg a munkát az EFI-kben, akiknek szintén az a feladatuk, hogy a szervezett szűréseken való részvételre buzdítsák az embereket.

Kiemelt feladat a népegészségügyi- és az alapellátás szinkronizálása, ennek érdekében minél stabilabbá tennék a háziorvosok helyzetét. A jelenlegi vállalkozási struktúra meghagyásával alapellátási törvényben határoznák meg többek között a háziorvosok népegészségügyi és prevenciós feladatait, a koncepció kidolgozása egyelőre folyamatban van. Az mindenesetre továbbra is biztos, hogy a háziorvosi kártyapénz 2016 januárjától teljes egészében a háziorvosnál maradhat.


Új szakmai kategória lehet


Egyharmadára csökkent a migráció 2008-2009-hez viszonyítva, az orvosok és szakdolgozók közül mind kevesebben döntenek a külföldi munkavállalás mellett, ami Zombor szerint a korábbi évek bérrendezésének köszönhető. Azt reméli, hogy a szakképzési rendszer további átalakításával, a központi gyakornoki struktúra visszaállításával ez tovább mérsékelhető. A fiatalok itthon tartását szolgálná a szakorvosi minimálbér bevezetése, amelyet az ösztöndíjrendszerből kifutó rezidensek kapnának meg 2016-tól. A többieknek viszont egyelőre várniuk kell, ugyanis azt a kört, amelyre kidolgozzák az ágazatban az életpályamodellt, csak jövő év júliusában határozzák meg. Bár azt a szakpolitikus is hozzátette, hogy a humánerőforrás-krízist csak további bérrendezéssel lehet megoldani.

A szakdolgozói kompetenciák kibővítéséről folyamatosak a tárgyalások a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával (MESZK) és a Magyar Orvosi Kamarával (MOK), amelyre a szakellátási rendszer fenntarthatóságának érdekében egyre nagyobb szükség van. A diplomás szakdolgozók számának bővülésével, a kompetenciák rendezésével akár új szakmai kategóriai is kialakulhat az egészségügyben.

Végül Zombor Gábor azzal zárta, az OEP feladatkörei kibővülnek, a pénztár kiemelt szerephez jut az ellátásszervezésben, szintén többletfeladatokat kap majd az OTH, amelyet egységesebbé kívánnak tenni. Mivel az Állami Egészségügyi Ellátó Központok (ÁEEK) működéséről és teendőiről egyelőre egyeztetnek, így erről részleteiben nem beszélt az államtitkár, ahogyan a gyógyszer-nagykereskedelem államosítását firtató felvetésre is csak annyit mondott: még nem döntöttek róla.

Nem lesz változás az ellátási csomagban, továbbra is a szolidaritási elvű ellátórendszer fenntartására törekszenek – mondta további kérdésekre válaszolva az államtitkár, és hozzátette azt is, senki nem kerülhet kedvezőbb helyzetbe a közfinanszírozott ellátásban, csak azért, mert pénze van. A magán és a közfinanszírozott ellátás szétválasztásával kapcsolatban azt emelte ki, ahol saját kapacitásaival az állam nem tudja ellátni a feladatokat, ott a jövőben is finanszírozási szerződést köt a magánszolgáltatókkal.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya
2014-12-04


Kulcsszavak

népegészségügy, népjóléti bizottság, alapellátás, kompetencia

Kapcsolódó anyagok

Magyarország átfogó egészségvédelmi szûrôprogramjának (MÁESZ) 2019. évi és 2010–2019 közötti összefoglaló adatai

Szakdolgozók az alapellátásban: átalakulóban a humán erőforrás összetétele

A veszprémi modell, avagy pszichiátriai gondozás másként

Ápolók kompetenciái a megelőző kardiológiai ellátásban

Az ápolók szerepe és feladatai a korai szepszis menedzsmentben

Hozzászólások:

1.,   Bertók Attila mondta   2014. December 06., Szombat 18:17:13
A humánerőforrás-krízist nemcsak bérrendezéssel lehet megoldani.
Sőt. Csak azzal nem lehet megoldani. Más természetű a baj.
Hanem a még megmaradt dolgozók erkölcsi, szakmai megbecsülésével is.
Azzal, hogy nem üldözünk el több dolgozót.
Hiba azt hinni, hogy az eltávozók a máshol kapott magasabb bér miatt mennek el.
Többnyire nem amiatt mennek el.
Hanem mert ellehetetlenítik, elüldözik, félreállítják őket.
Ahány osztály, részleg működik az kórházakban, annyi kis királyságról beszélhetünk. S ezek "belügyeibe" az intézmények vezetői nem szólnak bele.
Egy-egy főorvos, de kisebb vezetőcske is teljhatalmú úr lehet. Nem éppen a szakmai szempontok szerint szervezve a munkát.
Így értelmesen nem lehet dolgozni.
A "feudális" jelző nem képes kifejezni az állapotokat.
Elképesztő, ami egy-egy osztályon, részlegen zajlik.
A munkáltató pedig végtelenül inkorrekt tud lenni dolgozóival szemben.
Aki odaadással, hittel, elhivatottsággal dolgozik, annak jutalma az, hogy arculcsapják, szembeköpik, félreállítják.
S megtörténik, hogy tisztítószer-forgalmazó kft-ből kiesett ember -levelezőn megszerezve a belépéshez szükséges szocmunkás diplomát- egyből vezetőként kezdhet a betegellátásban. S az intézmény további karriert kínál tálcán.
Míg a tapasztalattal rendelkező, az adott ellátást ismerő embert elüldözik.
Iszonyú méreteket öltött itt-ott a dilettantizmus, a cinizmus, a felelőtlenség.
Nagyon mély az erkölcsi, morális, szakmai válság.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpontot is működtetető konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI-ALPS-ot a jövőben működtető nemzetközi konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet Brüsszelben - tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t.

Tovább


Hogyan viszonyulunk a mentális betegekhez?

Online lakossági kérdőív készült a mentális betegekkel kapcsolatos attitűdök vizsgálatához. A Simon Lajos egyetemi docens, pszichiáter, pszichoterapeuta által vezetett kutatócsoport a mentális zavarral élőket érintő stigmatizáció felmérésére és a hazai antistigma programok hatásvizsgálatára vállalkozott. A cél a hatékony nemzeti antistigma program kidolgozása.

Tovább


COVID-19 pandémia testi és mentális jóllétre tett hatásai - nemzetközi felmérés

The Collaborative Outcomes study on Health and Functioning during Infection Times (COH-FIT) egy nagy nemzetközi felmérést végző projekt, amely a koronavírus pandémia (COVID-19) által érintett országok egész lakosságára irányul. A projektben majdnem 200 kutató vesz részt több mint 35 országban, több nemzeti és nemzetközi szakmai szervezet hozzájárulásával. A COH-FIT projekt célja a kockázati és a védelmet nyújtó tényezők azonosítása, amelyek tájékoztatást nyújtanak a COVID-19 pándémiát megelőző és beavatkozó programok számára, illetve a jövőben előforduló más pándémiák számára.

Tovább


Beszámolt Zombor a bizottságnak