TARTALOM

 VISSZA

 


Babonák nélkül az új szakmai kollégiumról


Babonák nélkül az új szakmai kollégiumról

| |
 

Tavaly kezdték az átszervezést, s az elmúlt napokban jutottak el a konkrét kinevezésekig és delegálásokig a kisebb létszámú, rugalmasabban működő, új szakmai kollégiumi rendszer kialakításában. Mint azt Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a parlament egészségügyi bizottságának keddi ülésén elmondta, a folyamat azért húzódott el ennyire, mert a rendszerbe szervezett felállításhoz idő kellett, s bár maradtak még nyitott kérdések, ezekre menetközben adnak választ. Az egységesen megfogalmazott cél a szakma háttértámogatása.

„Nem vagyunk babonásak, és a sorssal is meg kell küzdenünk” – mondta a szakpolitikus, amikor bejelentette, a 180 fős grémium május 13-án, pénteken tartja első plenáris ülését. Az új rendszer működési mechanizmusát még mindenkinek gyakorolnia kell, de a régi kollégiumokban túl sokan voltak, s ez sok esetben kezelhetetlennek bizonyult. Az új, rugalmasabb rendszer ezért egy egységes, 180 fős szakmai kollégiumból áll, amelyben az eddiginél nagyobb szerepet kapnak a vidéki szakemberek. Ezen belül hatvan háromfős szakmai tagozat működik, amelyek munkáját az adott szakterület méretétől függően 5-15 fős tanácsok segítik majd.
Folyamatos háttértevékenységet végez a szakmai kollégium elnöke, Fülesdi Béla, a Debreceni Orvostudományi Egyetem (SE) tanszékvezetője, munkáját két alelnöke, Szilvási István a SE, és Barzó Pál a Szegedi Orvostudományi Egyetem orvosai segítik. A titkári teendőkkel Boncz Imrét, a Pécsi Orvostudományi Egyetem docensét és Perczel Forintos Dórát, a SE tanszékvezető egyetemi docensét bízta meg az államtitkár.
A tagozatok kiválasztása célzott, az ittlévőket az egészségügyért felelős államtitkár nevezi ki, de menetközben is visszahívhatók, erre szintén az ágazat felelős vezetője jogosult, a háromfős tagozatok a területért felelős miniszter tanácsadó testületei is egyben.

A tanácsi delegáltak névsora jelenleg még egyeztetés alatt áll, egy helyről éles kritikai megjegyzéseket kaptak, a többiek „belenyugodtak a döntésünkbe” – jelezte Szócska Miklós. A kollégiumi tanácsok összeállításában döntő szerep jutott az ágazati kamaráknak, az ajánlásokat a MOTESZ koordinálta. A tanácsok feladata többek között a módszertani levelek összeállítása, a szakmai irányelvek meghatározása, a gyógyító-megelőző rendszer véleményezése, tőlük várják a javaslatokat a szakmai követelményekre is.

A május 13-ihoz hasonló, széles körű ülésekre ritkán lesz példa, hiszen éppen azért alakították a kisebb tagozatokat, mert ezek rugalmasan összehívhatóak. A szakmai tanácsokkal a tagozatok egyeztetnek, s nem az egészségügyi vezetés. Az új, kisebb szakmai kollégium működésére egyébként idén 48,1 millió forint szánnak, a tavalyi 53,4 millióval szemben.

Az új szakmai kollégium kialakításakor az államtitkárság felvállalta a felelősséget a személyekért és a működésért, ugyanakkor a rendszer tanácsi delegálásnak köszönhetően demokratikus is, és nem politikai választás történt a vezetők kinevezésekor – szögezte le az egészségügyi bizottság tagjainak kérdéseire válaszolva Szócska Miklós, hozzátéve, hogy a szakmai autonómiát nem kollégiumi szinten kell megjeleníteni. Elmondta, hosszú idő után végre szakmailag is képviselteti magát a komplementer medicina, hiszen megálljt kell parancsolni a „vizelet és petróleumitatóknak”. A Semmelweis tervben prioritást élvező egynapos sebészet reprezentációja is megoldott a kollégiumban.

Az államtitkár ismertette azt a konzultatív rendszert is, amelynek keretén belül a partnerségre törekszenek az ágazati szereplőkkel. A kamarák jogosítványait törvényben szabályozták, a szakmai kollégiumokról miniszteri rendelet szól, s hamarosan benyújtásra kerül egy egészségügyi salátatörvény-javaslat, amelyben megszüntetik a Nemzeti Egészségügyi Tanácsot (NET), helyette a Nemzeti Betegfórum képviselheti majd az egyeztetéseken a civileket.

Jelenleg is rendszeresek a konzultációk a Magyar Kórházszövetséggel, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületével, az Egyetemi Klinikák Szövetségével, a járóbeteg szakellátókat képviselő Medicina 2000 Szövetséggel, és a gyógyszergyártók képviselőivel. Tervezik még egy, a beszállítói szervezeteket tömörítő platform létrehozását, valamint egy államtitkári tanácsadó testület felállítását, amelyben nemzetközi szakemberek is közreműködnének. Szócska Miklós jelezte, a partnerségre törekszenek, s arra, hogy a társadalmi egyeztetések legitim központja államtitkárság körül alakuljon.

eLitMed.hu, T.O.
2011-05-03


Kapcsolódó anyagok

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Robotoké a jövő a szívsebészetben is

Hozzászólások:

1.,   Koczka Lászlóné Etelka mondta   2011. Május 04., Szerda 13:20:42
Kíváncsi leszek ezek után mennyire veszik figyelembe majd a betegek érdekeit,kéréseit...!! S milyen előre lépés lesz kutatás szempontjából.Milyen nyíltak lesznek új terápiás kezelésekre............A diszkriminizációt megszüntetik-e,és lesznek olyan empatikusak amilyennek egy orvosnak kellene lenni.Orvosi esküjükhöz méltan viselkednek és betartják annak minden pontját!!!Tisztelettel:Etus

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Tudatos jelenlét a 21.században - elméletben és gyakorlatban

A Magyar Pszichiátriai Társaság 2020. évi Vándorgyűlésének előzetes workshopjaként akkreditált képzés, mely a konferencián való részvételtől függetlenül minden érdeklődő számára nyitott.

Tovább


Kincses Gyula: Pezsgő kamarai életet szeretnénk

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), és azon keresztül az egészségügy megújítását tűzték ki célul az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport résztvevőiből az ez év elején szerveződött Újratervezés tagjai, amelynek jelöltjei nyertek november utolsó napján a hivatásrend tisztújító küldöttgyűlésén. A kamara elnökévé Kincses Gyulát választották 202 szavazattal 120 ellenében.

Tovább


Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


Babonák nélkül az új szakmai kollégiumról