hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Babonák nélkül az új szakmai kollégiumról


Babonák nélkül az új szakmai kollégiumról

| |
 

Tavaly kezdték az átszervezést, s az elmúlt napokban jutottak el a konkrét kinevezésekig és delegálásokig a kisebb létszámú, rugalmasabban működő, új szakmai kollégiumi rendszer kialakításában. Mint azt Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a parlament egészségügyi bizottságának keddi ülésén elmondta, a folyamat azért húzódott el ennyire, mert a rendszerbe szervezett felállításhoz idő kellett, s bár maradtak még nyitott kérdések, ezekre menetközben adnak választ. Az egységesen megfogalmazott cél a szakma háttértámogatása.

„Nem vagyunk babonásak, és a sorssal is meg kell küzdenünk” – mondta a szakpolitikus, amikor bejelentette, a 180 fős grémium május 13-án, pénteken tartja első plenáris ülését. Az új rendszer működési mechanizmusát még mindenkinek gyakorolnia kell, de a régi kollégiumokban túl sokan voltak, s ez sok esetben kezelhetetlennek bizonyult. Az új, rugalmasabb rendszer ezért egy egységes, 180 fős szakmai kollégiumból áll, amelyben az eddiginél nagyobb szerepet kapnak a vidéki szakemberek. Ezen belül hatvan háromfős szakmai tagozat működik, amelyek munkáját az adott szakterület méretétől függően 5-15 fős tanácsok segítik majd.
Folyamatos háttértevékenységet végez a szakmai kollégium elnöke, Fülesdi Béla, a Debreceni Orvostudományi Egyetem (SE) tanszékvezetője, munkáját két alelnöke, Szilvási István a SE, és Barzó Pál a Szegedi Orvostudományi Egyetem orvosai segítik. A titkári teendőkkel Boncz Imrét, a Pécsi Orvostudományi Egyetem docensét és Perczel Forintos Dórát, a SE tanszékvezető egyetemi docensét bízta meg az államtitkár.
A tagozatok kiválasztása célzott, az ittlévőket az egészségügyért felelős államtitkár nevezi ki, de menetközben is visszahívhatók, erre szintén az ágazat felelős vezetője jogosult, a háromfős tagozatok a területért felelős miniszter tanácsadó testületei is egyben.

A tanácsi delegáltak névsora jelenleg még egyeztetés alatt áll, egy helyről éles kritikai megjegyzéseket kaptak, a többiek „belenyugodtak a döntésünkbe” – jelezte Szócska Miklós. A kollégiumi tanácsok összeállításában döntő szerep jutott az ágazati kamaráknak, az ajánlásokat a MOTESZ koordinálta. A tanácsok feladata többek között a módszertani levelek összeállítása, a szakmai irányelvek meghatározása, a gyógyító-megelőző rendszer véleményezése, tőlük várják a javaslatokat a szakmai követelményekre is.

A május 13-ihoz hasonló, széles körű ülésekre ritkán lesz példa, hiszen éppen azért alakították a kisebb tagozatokat, mert ezek rugalmasan összehívhatóak. A szakmai tanácsokkal a tagozatok egyeztetnek, s nem az egészségügyi vezetés. Az új, kisebb szakmai kollégium működésére egyébként idén 48,1 millió forint szánnak, a tavalyi 53,4 millióval szemben.

Az új szakmai kollégium kialakításakor az államtitkárság felvállalta a felelősséget a személyekért és a működésért, ugyanakkor a rendszer tanácsi delegálásnak köszönhetően demokratikus is, és nem politikai választás történt a vezetők kinevezésekor – szögezte le az egészségügyi bizottság tagjainak kérdéseire válaszolva Szócska Miklós, hozzátéve, hogy a szakmai autonómiát nem kollégiumi szinten kell megjeleníteni. Elmondta, hosszú idő után végre szakmailag is képviselteti magát a komplementer medicina, hiszen megálljt kell parancsolni a „vizelet és petróleumitatóknak”. A Semmelweis tervben prioritást élvező egynapos sebészet reprezentációja is megoldott a kollégiumban.

Az államtitkár ismertette azt a konzultatív rendszert is, amelynek keretén belül a partnerségre törekszenek az ágazati szereplőkkel. A kamarák jogosítványait törvényben szabályozták, a szakmai kollégiumokról miniszteri rendelet szól, s hamarosan benyújtásra kerül egy egészségügyi salátatörvény-javaslat, amelyben megszüntetik a Nemzeti Egészségügyi Tanácsot (NET), helyette a Nemzeti Betegfórum képviselheti majd az egyeztetéseken a civileket.

Jelenleg is rendszeresek a konzultációk a Magyar Kórházszövetséggel, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületével, az Egyetemi Klinikák Szövetségével, a járóbeteg szakellátókat képviselő Medicina 2000 Szövetséggel, és a gyógyszergyártók képviselőivel. Tervezik még egy, a beszállítói szervezeteket tömörítő platform létrehozását, valamint egy államtitkári tanácsadó testület felállítását, amelyben nemzetközi szakemberek is közreműködnének. Szócska Miklós jelezte, a partnerségre törekszenek, s arra, hogy a társadalmi egyeztetések legitim központja államtitkárság körül alakuljon.

eLitMed.hu, T.O.
2011-05-03


Kapcsolódó anyagok

Krónikus koronária szindróma

Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

Nővér folyóirathoz benyújtott közlemények - a lektor szemszögéből

Hozzászólások:

1.,   Koczka Lászlóné Etelka mondta   2011. Május 04., Szerda 13:20:42
Kíváncsi leszek ezek után mennyire veszik figyelembe majd a betegek érdekeit,kéréseit...!! S milyen előre lépés lesz kutatás szempontjából.Milyen nyíltak lesznek új terápiás kezelésekre............A diszkriminizációt megszüntetik-e,és lesznek olyan empatikusak amilyennek egy orvosnak kellene lenni.Orvosi esküjükhöz méltan viselkednek és betartják annak minden pontját!!!Tisztelettel:Etus

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább


Babonák nélkül az új szakmai kollégiumról