hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A fiatalabb orvosok több gyógyszert és kevesebb tanácsot adnak| | |
 

A szívbetegség kockázatának kitett betegek nagyobb valószínűséggel kapnak cardiovascularis gyógyszereket, ha fiatalabb orvos látja őket, míg az idősebb orvosok inkább életmód változtatásokat javasolnak egy olaszországi vizsgálat tanulsága szerint, amelyben 1078 háziorvos, kardiológus és diabetológus attitűdjeit és gyógyszerfelírási szokásait vizsgálták.

Az International Journal of Clinical Practice-ban megjelent tanulmányból megtudjuk, hogy a vizsgálat során a vizsgálatba bevont orvosok 9904 járóbetegének dokumentációját is tanulmányozták. "Bár az orvosok felismerik, hogy a betegek életkora az egyik fő mozgatórugója a cardiovascularis kockázatnak, kevés ismeret áll rendelkezésre arról a lehetséges hatásról, hogy az orvos életkora, hogyan befolyásolja klinikai kockázat menedzselését” - mondja Massimo Volpe kardiológus professzor a római Sapienza Egyetemről.

A vizsgálatba bevont minden ötödik orvos életkora 45 év alatti volt, 61% volt 46-55 éves, és 19% volt 55 év feletti. Az orvosok 27%-a volt nő, arányok a fiatalabbak között nagyobb volt (45 év alatt 47%, míg 55 év felett mindössze 8%).
Háziorvos teljes minta 78%-a volt, kardiológus 13%, és diabetologus 9%.

Az orvosok által kezelt betegek 54%-a férfi volt. Az átlagéletkor 67 év volt, és a kezelt betegek átlagéletkora a különböző orvos korcsoportokban nagyon hasonló volt. Az 55 évesnél idősebb orvosok általában több férfit, elhízott és dohányos beteget kezeltek.

A vizsgálat eredményeként tett legfontosabb megállapítások a következők voltak:

• A magas vérnyomás volt a leggyakoribb cardiovascularis kockázati tényező, amit a betegek 75%-a esetében tapasztaltak, ezt követte 59%-al a kóros lipid szint (koleszterin és/vagy a zsír a vérben), és a diabetes mellitus (37%). Mindhárom kockázati tényező vonatkozásában a százalékos arány a 45 éves életkor alatti orvosok által irányított betegek esetében volt a legmagasabb.

• A vérnyomás gyógyszerek voltak a leggyakrabban felírtak, a 45 évnél fiatalabb orvosok 83%-a, a 46-55 éves orvosok 78%-a, és az 55 évnél idősebb orvosok 80%-a írta elő szedésüket. Azonban nem minden magas vérnyomású beteg kapott vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, függetlenül a gondozó orvos életkorától. Ez összhangban van azokkal a kutatásokkal, amely kimutatták, hogy a magas vérnyomás széles körben kezeletlen, és így kulcsfontosságú eleme a cardiovascularis kockázatnak a nyugati országokban.


• A fiatalabb orvosok is nagyobb valószínűséggel írnak fel antidiabetikumokat, lipidszintcsökkentőket és thrombocyta-aggregációt befolyásoló szereket, mint idősebb kollégáik.

• Az idősebb orvosok gyakrabban ajánlottak életmód változtatást. A dohányzásról való leszokást elősegítő tanácsadás az 55 év feletti orvosok részéről volt a legmagasabb, míg egészségesebb táplálkozást és testmozgást legnagyobb mértékben a 46-55 éves orvosok ajánlottak.


• Az idősebb orvosok többnyire alaposabbak és pontosabbak voltak a pácienseik klinikai adatainak nyilvántartásában. kapcsolatos saját beteg. Az adatok előzetes elemzése azt mutatta, hogy szoros kapcsolat van a pontosság magas szintje és jobb cardiovascularis eredmények között.

"A vizsgálat kimutatta, lényegesen nagyobb számban fordul elő súlyos cardiovascularis kockázati tényező, és kapcsolódó klinikai állapot a fiatalabb szakorvosok által kezelt betegek körében, mint az idősebb (nagyobb valószínűséggel házi-) orvosok által kezelt páciensek között” - mondja professzor Volpe.

"A fiatalabb orvosok nagyobb valószínűséggel írnak fel gyógyszereket, és kevésbé valószínű, hogy életmódbeli változtatásokat ajánlanak, mint idősebb kollégáik. Azonban ez a fokozott gyógyszerfelírás (és a gyógyszerek vélhető szedése) nem tükröződöik a cardiovascularis kockázati tényezők szignifikánsan jobb klinikai menedzselésében.”

"Úgy véljük, hogy kutatásunk megállapításai jelentős hatással lehetnek az cardiovascularis kockázati tényező kezelésével kapcsolatos orvosképzésre és továbbképzésre.”


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http:// www.netdoctor.co.uk


Kapcsolódó anyagok

A statin használata növeli a diabestes kockázatát

A gyógyszerész által menedzselt vagy a gyógyszerész által asszisztált hepatitis C vírus ellenes kezelés a hatékonyabb?

Talajbaktériumok a perifériás és centrális gyulladás ellen

A csók története

A kifutó veszélyei

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az amazóniai erdőirtás növeli a térség hőmérsékletét

Az Amazonas vidékén folyó erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét, csökkenti páratartalmát és megváltoztatja a víz körforgását - mutatták ki amerikai kutatók az Ecohydrology című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Tovább


Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


A fiatalabb orvosok több gyógyszert és kevesebb tanácsot adnak