TARTALOM

 VISSZA

 


A fiatalabb orvosok több gyógyszert és kevesebb tanácsot adnak| | |
 

A szívbetegség kockázatának kitett betegek nagyobb valószínűséggel kapnak cardiovascularis gyógyszereket, ha fiatalabb orvos látja őket, míg az idősebb orvosok inkább életmód változtatásokat javasolnak egy olaszországi vizsgálat tanulsága szerint, amelyben 1078 háziorvos, kardiológus és diabetológus attitűdjeit és gyógyszerfelírási szokásait vizsgálták.

Az International Journal of Clinical Practice-ban megjelent tanulmányból megtudjuk, hogy a vizsgálat során a vizsgálatba bevont orvosok 9904 járóbetegének dokumentációját is tanulmányozták. "Bár az orvosok felismerik, hogy a betegek életkora az egyik fő mozgatórugója a cardiovascularis kockázatnak, kevés ismeret áll rendelkezésre arról a lehetséges hatásról, hogy az orvos életkora, hogyan befolyásolja klinikai kockázat menedzselését” - mondja Massimo Volpe kardiológus professzor a római Sapienza Egyetemről.

A vizsgálatba bevont minden ötödik orvos életkora 45 év alatti volt, 61% volt 46-55 éves, és 19% volt 55 év feletti. Az orvosok 27%-a volt nő, arányok a fiatalabbak között nagyobb volt (45 év alatt 47%, míg 55 év felett mindössze 8%).
Háziorvos teljes minta 78%-a volt, kardiológus 13%, és diabetologus 9%.

Az orvosok által kezelt betegek 54%-a férfi volt. Az átlagéletkor 67 év volt, és a kezelt betegek átlagéletkora a különböző orvos korcsoportokban nagyon hasonló volt. Az 55 évesnél idősebb orvosok általában több férfit, elhízott és dohányos beteget kezeltek.

A vizsgálat eredményeként tett legfontosabb megállapítások a következők voltak:

• A magas vérnyomás volt a leggyakoribb cardiovascularis kockázati tényező, amit a betegek 75%-a esetében tapasztaltak, ezt követte 59%-al a kóros lipid szint (koleszterin és/vagy a zsír a vérben), és a diabetes mellitus (37%). Mindhárom kockázati tényező vonatkozásában a százalékos arány a 45 éves életkor alatti orvosok által irányított betegek esetében volt a legmagasabb.

• A vérnyomás gyógyszerek voltak a leggyakrabban felírtak, a 45 évnél fiatalabb orvosok 83%-a, a 46-55 éves orvosok 78%-a, és az 55 évnél idősebb orvosok 80%-a írta elő szedésüket. Azonban nem minden magas vérnyomású beteg kapott vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, függetlenül a gondozó orvos életkorától. Ez összhangban van azokkal a kutatásokkal, amely kimutatták, hogy a magas vérnyomás széles körben kezeletlen, és így kulcsfontosságú eleme a cardiovascularis kockázatnak a nyugati országokban.


• A fiatalabb orvosok is nagyobb valószínűséggel írnak fel antidiabetikumokat, lipidszintcsökkentőket és thrombocyta-aggregációt befolyásoló szereket, mint idősebb kollégáik.

• Az idősebb orvosok gyakrabban ajánlottak életmód változtatást. A dohányzásról való leszokást elősegítő tanácsadás az 55 év feletti orvosok részéről volt a legmagasabb, míg egészségesebb táplálkozást és testmozgást legnagyobb mértékben a 46-55 éves orvosok ajánlottak.


• Az idősebb orvosok többnyire alaposabbak és pontosabbak voltak a pácienseik klinikai adatainak nyilvántartásában. kapcsolatos saját beteg. Az adatok előzetes elemzése azt mutatta, hogy szoros kapcsolat van a pontosság magas szintje és jobb cardiovascularis eredmények között.

"A vizsgálat kimutatta, lényegesen nagyobb számban fordul elő súlyos cardiovascularis kockázati tényező, és kapcsolódó klinikai állapot a fiatalabb szakorvosok által kezelt betegek körében, mint az idősebb (nagyobb valószínűséggel házi-) orvosok által kezelt páciensek között” - mondja professzor Volpe.

"A fiatalabb orvosok nagyobb valószínűséggel írnak fel gyógyszereket, és kevésbé valószínű, hogy életmódbeli változtatásokat ajánlanak, mint idősebb kollégáik. Azonban ez a fokozott gyógyszerfelírás (és a gyógyszerek vélhető szedése) nem tükröződöik a cardiovascularis kockázati tényezők szignifikánsan jobb klinikai menedzselésében.”

"Úgy véljük, hogy kutatásunk megállapításai jelentős hatással lehetnek az cardiovascularis kockázati tényező kezelésével kapcsolatos orvosképzésre és továbbképzésre.”


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http:// www.netdoctor.co.uk


Kapcsolódó anyagok

Teljes testes elektro­stimulációs tréning indirekt hatása a gátizmokra

Meta-analízis az Inkontinencia Asszociált Dermatitis prevenciójáról

Rossz hírek közlése a szemészetben, különös tekintettel a diabeteses retinopathiara

Veszélyes szépség - Egészségkárosító kockázatok a szépségszalonokban dolgozók körében

Alternatív tréningmódszer hatása a medencefenék izomzatra

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

Az új koronavírus-járvány népegészségügyi és humanitárius jelentőségét figyelembe véve globális fellépést kíván mind a járványban már érintettek kezelése, a járvány megfékezése, és nem utolsósorban a jövőbeni járványok megelőzését tekintve. Ebben az erőfeszítésben aktív szereplőként kíván részt venni az innovatív gyógyszergyártók európai közössége.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


A fiatalabb orvosok több gyógyszert és kevesebb tanácsot adnak