hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


„Robot” növekedési faktor fehérjét állítottak elő| | |
 


Kifejlesztettek egy költséghatékony, nanométeres méretű gyógyszert, mellyel kezelhetők a krónikus sebek, mint például az égések, vagy a cukorbetegség miatt keletkező lábszárfekélyek.

A cukorbetegség robbanásszerűen terjedő egészségügyi probléma, mely a világ lakosságának csaknem 3 százalékát érinti. A betegség miatt romlik a keringés, gyakran keletkeznek nehezen gyógyuló sebek a bőrön. Fájdalom, fertőzések kísérik, sokszor a végtag amputációja marad csak megoldásként. Több növekedési faktornak nevezett fehérjéről is kiderült, hogy felgyorsítják a gyógyulási folyamatot, de drága előállításuk, és nem tart sokáig hatásuk.

A Héber Egyetem és a Harvard tudósai azonban genetikai eljárással állítottak elő egy „robot” növekedési faktor fehérjét, mely a hőmérsékletre reagál. Ha emelkedik a hőmérséklet, akkor ezeknek a fehérjéknek tucatjai állnak össze nanorészecskévé, ami több mint 200-szor kisebb egy hajszálnál. Ez a tulajdonság sokat egyszerűsít a fehérje tisztítási folyamatán, így nagyon olcsó lesz előállítása. Segítségével lehetővé válik az is, hogy a növekedési faktor a helyén maradjon az égés vagy a seb területén. A tudósok „robotnak” hívják felfedezésüket, mivel a robotok is olyan gépek, melyek környezetükre specifikus tevékenység végrehajtásával reagálnak. A fehérje is pontosan így tesz, hő hatására.

A kutatócsoport által kifejlesztett kísérleti gyógyszer egy topikális kenőcs, már megkapta a szabadalmat. Cukorbeteg egerek krónikus sebeit már kezelték vele, és rendkívüli módon meggyorsította a gyógyulást. A cél az, hogy hamarosan embereken is végezzenek klinikai kísérleteket a tesztek és finomítások elvégzését követően.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinae) - 2006; 16(5) Az alsó végtagai fájdalom angiológiai eredete
Kapcsolódó anyagok

Krónikus koronária szindróma

Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

Nővér folyóirathoz benyújtott közlemények - a lektor szemszögéből

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább


„Robot” növekedési faktor fehérjét állítottak elő