TARTALOM

 VISSZA

 


„Robot” növekedési faktor fehérjét állítottak elő| | |
 


Kifejlesztettek egy költséghatékony, nanométeres méretű gyógyszert, mellyel kezelhetők a krónikus sebek, mint például az égések, vagy a cukorbetegség miatt keletkező lábszárfekélyek.

A cukorbetegség robbanásszerűen terjedő egészségügyi probléma, mely a világ lakosságának csaknem 3 százalékát érinti. A betegség miatt romlik a keringés, gyakran keletkeznek nehezen gyógyuló sebek a bőrön. Fájdalom, fertőzések kísérik, sokszor a végtag amputációja marad csak megoldásként. Több növekedési faktornak nevezett fehérjéről is kiderült, hogy felgyorsítják a gyógyulási folyamatot, de drága előállításuk, és nem tart sokáig hatásuk.

A Héber Egyetem és a Harvard tudósai azonban genetikai eljárással állítottak elő egy „robot” növekedési faktor fehérjét, mely a hőmérsékletre reagál. Ha emelkedik a hőmérséklet, akkor ezeknek a fehérjéknek tucatjai állnak össze nanorészecskévé, ami több mint 200-szor kisebb egy hajszálnál. Ez a tulajdonság sokat egyszerűsít a fehérje tisztítási folyamatán, így nagyon olcsó lesz előállítása. Segítségével lehetővé válik az is, hogy a növekedési faktor a helyén maradjon az égés vagy a seb területén. A tudósok „robotnak” hívják felfedezésüket, mivel a robotok is olyan gépek, melyek környezetükre specifikus tevékenység végrehajtásával reagálnak. A fehérje is pontosan így tesz, hő hatására.

A kutatócsoport által kifejlesztett kísérleti gyógyszer egy topikális kenőcs, már megkapta a szabadalmat. Cukorbeteg egerek krónikus sebeit már kezelték vele, és rendkívüli módon meggyorsította a gyógyulást. A cél az, hogy hamarosan embereken is végezzenek klinikai kísérleteket a tesztek és finomítások elvégzését követően.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinae) - 2006; 16(5) Az alsó végtagai fájdalom angiológiai eredete
Kapcsolódó anyagok

A vezetők utánpótlásával kapcsolatos felkészültség - felmérés a kanadai intézeti gyógyszertárak dolgozói körében

Akkreditált továbbképzés

Az MHT küldöttsége is részt vett a Szlovák Hypertonia Társaság 2019. évi kongresszusán

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Feltárják a waterlooi csatamező kórházát

Feltárják a waterlooi csatamező tábori kórházát, amelyet az európai szövetséges csapatokat vezető wellingtoni herceg hozott létre Mont-St-Jeanban.

Tovább


Magyar neurobiológus is részt vett a NASA legújabb expedíciójában

Ari Csilla neurobiológus is részt vett a NASA legújabb, sorrendben 23. NEEMO expedíciójában.

Tovább


Közel 600 növényfaj halt ki

Több millió egyéb faj fennmaradása múlik a növények túlélésén, köztük az emberé is. Ezért fontos annak ismerete, hogy mely növényeket, mely területekről veszítjük el, az ilyen információk segítik a fajmegőrző programok munkáját...

Tovább


A dunai limes helyszíneivel foglalkozó kutatóközpontot adtak át Pécsett

A Római Birodalom egykori határvonala, a dunai limes lelőhelyeivel foglalkozó kutatóközpontot adtak át kedden a baranyai megyeszékhelyen - közölte az MTI-vel a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Tovább


„Robot” növekedési faktor fehérjét állítottak elő