TARTALOM

 VISSZA

 


"Egészséges alapanyagok - egészséges táplálkozás" projekt



| |
 



Országszerte egységes szempontok alapján ellenőrzik majd a közétkeztetési rendelet előírásait, ennek érdekében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) elkészítette a hatósági ellenőrzéshez az útmutatót - közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala csütörtökön.

Azt írták, a szeptember 1-jétől alkalmazandó táplálkozás-egészségügyi rendelet mérföldkő a hazai közétkeztetésben, annak nem titkolt célja, hogy a közétkeztetésen keresztül a magyar lakosság táplálkozási szokásaira is pozitív hatást gyakoroljanak.

A közlemény szerint hamarosan megkezdődik a rendeletben foglaltak hatósági ellenőrzése, a vizsgálatok országszerte egységes szempontrendszer szerint zajlanak majd.
Ennek érdekében az OGYÉI - az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakmai egyetértésével - elkészítette a hatósági ellenőrzéshez az útmutatót, amelynek tartalmát a tisztifőorvosi hivatalban csütörtökön szakmai konferencián ismertetik az ellenőrzésben részt vevő tisztiorvosokkal, közegészségügyi felügyelőkkel.

Emlékeztettek arra: a hamarosan induló ellenőrzésekben részt vevő szakembereknek is iránymutatást ad az az európai uniós program, amelynek célja a megújuló közétkeztetés folyamatának megismertetése. A programot a táplálkozás-egészségügyi előírások életbelépésével párhuzamosan indította el a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, valamint az OGYÉI.

Hozzátették, a konzorcium korszerű tudással segíti a szolgáltatókat, illetve a táplálkozás- és élelmezéstudomány területén dolgozó szakembereket, ehhez oktatási hátteret, tananyagot dolgoznak ki. Emellett összegyűjtik a már bevált, modern konyhatechnológiai eljárásokat és azokat széles körben megismerhetővé teszik. A szolgáltatók segítésére készül egy szezonális, fényképekkel illusztrált receptgyűjtemény is, a gyakorlati megvalósításhoz pedig a Debreceni Egyetem Szakácsakadémiája nyújt segítséget.

Az egészséges táplálkozással kapcsolatos szemléletformálás is eleme a programnak, ennek érdekében nyomtatott kiadványok készülnek, amelyek a túlzott só-, cukor- és zsírbevitel kockázataira, a tej- és tejtermékekre, valamint a zöldség és gyümölcs fogyasztásának előnyeire hívják fel a figyelmet. Egy roadshow keretében pedig a következő hetekben 40 oktatási intézménybe jut el egy mozgó "prezentációs" busz.

Az "Egészséges alapanyagok - egészséges táplálkozás" című kiemelt projektre európai uniós forrásból csaknem 500 millió forintot költenek.




MTI 2015. szeptember 10., csütörtök

Kapcsolódó anyagok

Folyamatosan csökken klinikai vizsgálatok száma Magyarországon

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Ritka Betegségek Világnapja a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetem a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetségével (RIROSZ) együtt első alkalommal rendezi meg Szegeden a Ritka Betegségek Világnapja országos rendezvényét. A február 24-i program célja, hogy olyan fórumot teremtsen, ahol az érintett érdekcsoportok közösen tudják megvitatni a ritka betegségekkel élők helyzetét, terveit. Idén az egészségügy és a szociális ellátások közötti hídépítés, valamint a ritka betegségek kutatása, az új diagnosztikai és terápiás eljárásokat megalapozó fejlesztések kerülnek a fókuszba.

Tovább


Speciális invazív kardiológiai technikák

Hazánkban több, mint fél évszázada végzik szívritmus szabályozó eszközök beültetését, ma évente durván hat és félezer új pacemakert és körülbelül mintegy 1200 speciális újraélesztő funkcióval is összekapcsolt készüléket ültetnek be. A beültetett készülékek egy része a gyógyszeres kezelésen kívül a szívelégtelenség kezelésének egyik legfontosabb eszközévé vált az utóbbi közel 20 évben, évente több ezer ember életét mentik meg, s biztosítanak ezután kimutathatóan hosszabb és jobb minőségben töltött életéveket.

Tovább


Az e-cigaretta mégsem ártalmatlan alternatívája a dohányzásnak

Az e-cigarettázásnak súlyosabb egészségügyi konzekvenciái lehetnek, mint az korábban gondolták - állítják amerikai kutatók, akik szerint az e-cigarettázás rákkal kapcsolatba hozható genetikai változásokat indíthat el.

Tovább


Műanyagból származó adalékanyagot találtak északi-sarkvidéki madár tojásaiban

Az északi sirályhojszának (Fulmarus glacialis) a Kanada északi részén lévő Prince Leopold-szigeten rakott tojásait vizsgálva találtak hormonbontó ftalátokat. Ezeket a kémiai anyagokat műanyagkészítéshez használják, hogy az anyag rugalmas maradjon. Ez az első alkalom, hogy ilyen adalékanyagot találtak északi-sarkvidéki madarak tojásaiban.

Tovább


"Egészséges alapanyagok - egészséges táplálkozás" projekt