hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


"Egészséges alapanyagok - egészséges táplálkozás" projekt



| |
 



Országszerte egységes szempontok alapján ellenőrzik majd a közétkeztetési rendelet előírásait, ennek érdekében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) elkészítette a hatósági ellenőrzéshez az útmutatót - közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala csütörtökön.

Azt írták, a szeptember 1-jétől alkalmazandó táplálkozás-egészségügyi rendelet mérföldkő a hazai közétkeztetésben, annak nem titkolt célja, hogy a közétkeztetésen keresztül a magyar lakosság táplálkozási szokásaira is pozitív hatást gyakoroljanak.

A közlemény szerint hamarosan megkezdődik a rendeletben foglaltak hatósági ellenőrzése, a vizsgálatok országszerte egységes szempontrendszer szerint zajlanak majd.
Ennek érdekében az OGYÉI - az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakmai egyetértésével - elkészítette a hatósági ellenőrzéshez az útmutatót, amelynek tartalmát a tisztifőorvosi hivatalban csütörtökön szakmai konferencián ismertetik az ellenőrzésben részt vevő tisztiorvosokkal, közegészségügyi felügyelőkkel.

Emlékeztettek arra: a hamarosan induló ellenőrzésekben részt vevő szakembereknek is iránymutatást ad az az európai uniós program, amelynek célja a megújuló közétkeztetés folyamatának megismertetése. A programot a táplálkozás-egészségügyi előírások életbelépésével párhuzamosan indította el a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, valamint az OGYÉI.

Hozzátették, a konzorcium korszerű tudással segíti a szolgáltatókat, illetve a táplálkozás- és élelmezéstudomány területén dolgozó szakembereket, ehhez oktatási hátteret, tananyagot dolgoznak ki. Emellett összegyűjtik a már bevált, modern konyhatechnológiai eljárásokat és azokat széles körben megismerhetővé teszik. A szolgáltatók segítésére készül egy szezonális, fényképekkel illusztrált receptgyűjtemény is, a gyakorlati megvalósításhoz pedig a Debreceni Egyetem Szakácsakadémiája nyújt segítséget.

Az egészséges táplálkozással kapcsolatos szemléletformálás is eleme a programnak, ennek érdekében nyomtatott kiadványok készülnek, amelyek a túlzott só-, cukor- és zsírbevitel kockázataira, a tej- és tejtermékekre, valamint a zöldség és gyümölcs fogyasztásának előnyeire hívják fel a figyelmet. Egy roadshow keretében pedig a következő hetekben 40 oktatási intézménybe jut el egy mozgó "prezentációs" busz.

Az "Egészséges alapanyagok - egészséges táplálkozás" című kiemelt projektre európai uniós forrásból csaknem 500 millió forintot költenek.




MTI 2015. szeptember 10., csütörtök

Kapcsolódó anyagok

Visszatekintés az Ápolók Nemzetközi Napja kapcsán - Globális kampány az ápolásért

Az elülső keresztszalag szenzoros deficit szerepe a poszturális kontrollban

A kézhigiénés compliance fejlesztésének fontossága a nosocomiális infekciók megelőzésének tükrében

A Brief Scales for Coping Profile mérőeszköz török nyelvű változatának reliabilitása és validitása textilipari dolgozók körében

Középiskolások ápolói pályaképe

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Erdélyi Jánosra polihisztorra, tanárra emlékeznek Sárospatakon

Emléknapot tart szombaton Erdélyi János (1814-1868) halálának 150. évfordulója alkalmából a Sárospataki Református Kollégium.

Tovább


Nőtt a klinikai gyógyszervizsgálatok száma és bevétele Debrecenben

Öt év alatt megduplázódott a klinikai gyógyszervizsgálatok száma a Debreceni Egyetemen (DE), az ebből származó árbevétel pedig háromszorosára nőtt és csaknem elérte az 5,5 milliárd forintot - közölte az egyetem gyógyszerfejlesztési koordinációs központjának igazgatója.

Tovább


Közös szakmai napot tartott az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet és a Nutricia

Október 5-én tartotta szakmai napját az Országos Idegtudományi Intézet (OKITI), melynek keretében megrendezték az OKITI-Nutricia Sympóziumot is, ahol a stroke-on átesett betegek korszerű táplálásterápiájáról tartottak előadásokat. Az esemény apropóját az OKITI 65 éves jubileuma és a közelgő STROKE világnap, aktualitását pedig a megújuló hazai és nemzetközi irányelvek adták.

Tovább


Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2018

A kilencedik Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában idén a technológiák, a digitalizáció uralta világunk és a fenntartható fejlődés viszonya áll. Jó-e a világnak a technológia, a digitalizáció uralma?

Tovább


"Egészséges alapanyagok - egészséges táplálkozás" projekt