hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


"Egészséges alapanyagok - egészséges táplálkozás" projekt



| |
 



Országszerte egységes szempontok alapján ellenőrzik majd a közétkeztetési rendelet előírásait, ennek érdekében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) elkészítette a hatósági ellenőrzéshez az útmutatót - közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala csütörtökön.

Azt írták, a szeptember 1-jétől alkalmazandó táplálkozás-egészségügyi rendelet mérföldkő a hazai közétkeztetésben, annak nem titkolt célja, hogy a közétkeztetésen keresztül a magyar lakosság táplálkozási szokásaira is pozitív hatást gyakoroljanak.

A közlemény szerint hamarosan megkezdődik a rendeletben foglaltak hatósági ellenőrzése, a vizsgálatok országszerte egységes szempontrendszer szerint zajlanak majd.
Ennek érdekében az OGYÉI - az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakmai egyetértésével - elkészítette a hatósági ellenőrzéshez az útmutatót, amelynek tartalmát a tisztifőorvosi hivatalban csütörtökön szakmai konferencián ismertetik az ellenőrzésben részt vevő tisztiorvosokkal, közegészségügyi felügyelőkkel.

Emlékeztettek arra: a hamarosan induló ellenőrzésekben részt vevő szakembereknek is iránymutatást ad az az európai uniós program, amelynek célja a megújuló közétkeztetés folyamatának megismertetése. A programot a táplálkozás-egészségügyi előírások életbelépésével párhuzamosan indította el a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, valamint az OGYÉI.

Hozzátették, a konzorcium korszerű tudással segíti a szolgáltatókat, illetve a táplálkozás- és élelmezéstudomány területén dolgozó szakembereket, ehhez oktatási hátteret, tananyagot dolgoznak ki. Emellett összegyűjtik a már bevált, modern konyhatechnológiai eljárásokat és azokat széles körben megismerhetővé teszik. A szolgáltatók segítésére készül egy szezonális, fényképekkel illusztrált receptgyűjtemény is, a gyakorlati megvalósításhoz pedig a Debreceni Egyetem Szakácsakadémiája nyújt segítséget.

Az egészséges táplálkozással kapcsolatos szemléletformálás is eleme a programnak, ennek érdekében nyomtatott kiadványok készülnek, amelyek a túlzott só-, cukor- és zsírbevitel kockázataira, a tej- és tejtermékekre, valamint a zöldség és gyümölcs fogyasztásának előnyeire hívják fel a figyelmet. Egy roadshow keretében pedig a következő hetekben 40 oktatási intézménybe jut el egy mozgó "prezentációs" busz.

Az "Egészséges alapanyagok - egészséges táplálkozás" című kiemelt projektre európai uniós forrásból csaknem 500 millió forintot költenek.




MTI 2015. szeptember 10., csütörtök

Kapcsolódó anyagok

Magaslatok hatása a várandósságra és az újszülöttre

Jubileumi ünnep a Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének életében

Kézfertőtlenítés, mint a fertőzések egyszerű megelőzése .

Postperatív külső rögzítések a felnőtt és gyermek kézsebészetben ápolói szempontból

Taxi gépkocsivezetők egészségi állapotának vizsgálata Miskolcon

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Műanyaghulladékot mutattak ki az Atlanti-óceánban élő halak gyomrában

Nagy mennyiségű mikroműanyagot, vagyis öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskét mutattak ki a kutatók az Atlanti-óceán északnyugati részén élő halak gyomrában.

Tovább


Nyelvet is használhatott a Homo erectus

Nem tudni, hogy a nyelv pontosan mikor alakult ki az emberfélék, más néven hominidák körében. Néhányan úgy vélik, hogy csupán a Homo sapiens sajátossága, ami 200 ezer évet jelentene, ám Everett szerint a nyelv kezdete sokkal régebbre nyúlik vissza.

Tovább


Az eddig véltnél 100 millió évvel korábban hódították meg a szárazföldet a növények

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölt tanulmányukban kimutatták, hogy a szárazföldi növények nagyjából 500 millió évvel ezelőtt fejlődtek ki a édesvízi algákból.

Tovább


Az Északi-sarkot is veszélyezteti a műanyaghulladék

A műanyagszennyezés káros hatásait eddig a zooplanktonban, a halaknál, a tengeri madaraknál és az emlősöknél figyelték meg Evszázadokba telhet, amíg felül lehet kerekedni az elmúlt néhány évtized felelőtlenségén, amely miatt a tengerbe került a sok műanyaghulladék.

Tovább


"Egészséges alapanyagok - egészséges táplálkozás" projekt