hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Szívmegállás? Agyhűtés!


<b>Szívmegállás? Agyhűtés!</b>

| |
 

A Critical Care Medicine decemberi számában közölt retrospektív vizsgálat eredményei szerint a kamrafibrilláció miatt szívmegállást szenvedett betegek esetében a test 32–34 fokra való lehűtése növelte a túlélési arányt, és csökkentette a neurológiai károsodások súlyosságát.

Igaz, hogy több bizonyíték alátámasztja, hogy a szívmegállás után a test mesterséges hűtésével előidézett hypothermia javítja a neurológiai prognózist, azonban nem terjedtek el széles körben a különböző hűtési protokollok.

Most az Amerikai Egyesült Államok egyik oktatókórházának intenzív terápiás osztályán dolgozó kutatók retrospektíven áttekinttették a 2000-től 2004-ig kórházon kívüli szívmegállás miatt kezelt betegek adatait. A betegek körülbelül felét azelőtt kezelték, mielőtt 2002 novemberében bevezették volna a terápiás hypothermiás protokollt a szívmegállást szenvedett, eszméletlen betegek kezelésére, a betegek másik felét pedig a protokoll bevezetése után. E két csoport állapotának későbbi alakulását hasonlították össze.

A hypothermiás csoport tagjait jeges vizet tartalmazó zsákok, hűtőtakarók vagy hűtőakkuk segítségével hűtötték, és intravénásan vecuroniumot és diazepamot kaptak. Nyelőcsőszondával mérték a testhőmérsékletet, a 32–34 fokos célértéket a betegek kétharmadában sikerült elérni. A hűtött betegek testhőmérséklete átlagosan 34,1, a nem hűtött betegeké 35,2 fok volt 12 órával a felvétel után. A hűtést 24 óra után megszüntették, és a testet passzívan hagyták visszamelegedni.

A hypothermiás csoport szignifikánsan több tagja hagyta el élve a kórházat, mint a kontrollcsoport betegei közül, ha a szívmegállást okozó ritmuszavar kamrafibrilláció volt (54%, illetve 39%). Nem tapasztaltak azonban ilyen különbséget a szívmegállást okozó másfajta ritmuszavarok (asystole, pulzus nélküli elektromos aktivitás) esetében. A később felmért neurológiai állapot is jobbnak adódott a hypothermiával kezelt, mint a nem hűtött csoportban: szignifikánsan több hűtött beteg esetében minősítették kedvezőnek a neurológiai kimenetelt (35%, illetve 15%).

Esetleg torzító tényezőként szerepelhet, hogy a hypothermiával kezelt csoportból némileg több esetben volt tanúja a szívmegállásnak (ami a lehetővé teszi a gyorsabb kórházba szállítást), mindazonáltal az eredmények alátámasztják, hogy a kamrafibrillációban szenvedő, eszméletlen betegek esetében a terápiás hűtés javítja a neurológiai prognózist. Ezt már korábbi vizsgálatokban is kimutatták, és szerepel az International Liaison Committee on Resuscitation irányelveiben is. Ideje lenne tehát bevezetni a terápiás hűtést minden intenzív osztályon és olyan helyeken, ahol szívmegállásban szenvedő betegeket kezelnek.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Don CW et al. Active surface cooling protocol to induce mild therapeutic hypothermia after out-of-hospital cardiac arrest Crit Care Med 2009 Dec. – Tartalomjegyzék


Kulcsszavak

szívmegállás kezelése, kamrafibrilláció, hypothermia, terápiás hűtés, agykárosodás

Kapcsolódó anyagok

A trephined-szindróma - egy alulbecsült és kevéssé értett komplikáció dekompresszív craniectomia után

A test leképződésének többszörös károsodása neglect szindrómában

Az intrathecalis baclofenkezelés tapasztalatai agykárosodást szenvedett, spasticus felnőtt betegek esetében

A súlyos agykárosodást követően kialakuló hydrocephalus jelentősége a rehabilitáció során

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább


<b>Szívmegállás? Agyhűtés!</b>