TARTALOM

 VISSZA

 


Nem ajánlják a terhes nők védőoltását!| |
 

Az orvosi kamara egyik vezetője szerint, ha a háromévesnél fiatalabb gyerekeket nem lehet beoltani, akkor a terhes nőket sem szabadna oltani a magzat miatt. Ráadásul a H1N1-vírus elleni oltást terhes nőkön nem tesztelték. A tisztifőorvos korábban azt mondta: éppen a terhes nők vannak leginkább veszélyben.

R.: - Az ÁNTSZ szeptember közepén döntött arról, hogy ingyen, az első körben a kórházi dolgozókat, a szív- és érrendszeri betegeket és a terhes nőket oltják be.

R.: - A Budapesti Orvosi Kamara Házorvosi szekciójának vezetője azt mondta: eddig soha nem kellett terhes nőket influenza ellen beoltani. Ő ezt nem is javasolja. Nincsenek ugyanis klinikai vizsgálatok, tesztek, amelyek kimutatnák, hogy káros-e a magzatra az oltóanyag.

Kertai Aurél vezető, Budapesti Háziorvosi Szekció, Magyar Orvosi Kamara: - De a jelenlegi hivatalos gyógyszerelőiratok szerint hároméves kor felett lehet csak oltani. Ebből logikusan következik, hogy hároméves kor alatt nem. Tehát a magzatot sem lehet oltani, mert erre nincsenek vizsgálatok, és ezért én ezt nem javaslom.

R.: - Az országos tiszti főorvos korábban azt mondta: a terhes anyák többsége 40 év alatti, vagyis a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak a fertőzés szempontjából. Ezért kell az oltás.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos: - A terhesek között lényegesen több a szövődmény és a haláleset, mint bármilyen más betegségcsoportban. Tehát a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve, ugyanakkor a legkevesebb tapasztalat van a terhesek oltásával.

R.: - Az Infektológiai Társaság elnöke pedig azt mondta: a terhesség első három hónapjában tilos az oltás.

Schneider Ferenc elnök, Infektológiai Társaság: - A második és harmadik harmadban elméletileg nem tilos elölt illetve inaktivált oltóanyagokat kapni és ilyen az influenza elleni is. De itt pedig nincsenek klinikai vizsgálatok.

Schneider Ferenc szerint a várandós nők családtagjait kellene inkább oltani. Az Egészségügyi Világszervezet közleményében azt írta: eddig négyezeregyszázan haltak meg az újinfluenzában. Mexikóban, ahonnan tavasszal indult a járvány, újabb tömeges megbetegedéseket jelentettek, vagyis valószínű, hogy kialakul egy második járványhullám.

Forrás: Observer

Kulcsszavak

védőoltás, vakcina, H1n1-influenza, terhes nők, magzat

Kapcsolódó anyagok

Hibás perinatalis hormonális imprinting: korai hatások, késői következmények

Tumorellenes vakcináció

Az orvos felelőssége a vakcinációval kapcsolatos tájékoztatásban

Hogyan legyünk sikeresek a prevenció megvalósításában? - A védőoltásokkal kapcsolatos átoltottságot befolyásoló tényezők

Poliszacharid versus konjugált pneumococcusvakcina melyiket előbb?

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


Nem ajánlják a terhes nők védőoltását!