TARTALOM

 VISSZA

 


Csökkent a biológiai változatosság| | |
 


A vizsgálat, melyet az amerikai Nemzeti Kutatási Alapítvány és a Nemzeti Egészségügyi Intézet keretein belül végeztek el, rávilágít, hogy a biológiai változatosság csökkenése olyan vírusok, baktériumok és gombák terjedését segíthetik elő, melyek betegséget okozhatnak. Sam Scheiner és munkacsoportja arra világít rá, hogy az egyre gyorsuló globális változás, mely a fajok kihalásában nyilvánul meg, a fertőző betegségek megnövekedett számához fog vezetni.

A jelenség betegségek megelőzésére és gyógyítására való hatását taglaló tanulmány vezető szerzője Felicia Keesing volt. A kutatók kimutatták, hogy az emberi tevékenységnek, és az emberiség létszámának növekedésének következtében az elmúlt 60 évben folyamatosan csökkent a biológiai változatosság. Ráadásul – érthetetlen módon – jelenleg azok a legveszélyeztetettebb fajok, melyek védő hatást fejthetnek ki a fertőzések ellen. Ezzel szemben a megmaradó fajok nagyban elősegíthetik az olyan organizmusok átvitelét, mint a West Nile vírus, a Lyme-kór, vagy a hantavírus.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: cikk címe

Kapcsolódó anyagok

NEJM: COVID-19 – ismeretlen vizeken hajózva

Gyógyszerészek fertőző betegségekkel kapcsolatos attitűdje Magyarországon

Hogyan csökkenthetők a karantén lélektani hatásai

A SARS-CoV2-fertőzés vesére kifejtett hatásai

Légzési elégtelenséggel járó CANOMAD szindróma

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


Csökkent a biológiai változatosság