TARTALOM

 VISSZA

 


Antivirális gyógyszerek használatának potenciális hatása pandémia idején| |
 

A 20. században a Föld lakossága három, különböző súlyosságú influenza-világjárványt vészelt át: 1918-ban (kb. 50 millió halott), 1957-ben és 1968-ban (kb. 1-1 millió halott).

Egy pandémia kialakulásának kezdetekor jelenleg a gyógyszeres kezelés egyetlen módját a neuraminidázinhibitorok jelenthetik, ezért ezekből a szerekből a legtöbb országban pandémiás tartalékokat halmoznak fel, egy esetleges világjárványra történő felkészülés részeként.

Bizonyított, hogy a tünetek kialakulását követő 48 órán belül megkezdett neuraminidázinhibitor- (zanamivir, oseltamivir) kezelés körülbelül 1,5 nappal rövidítheti az influenza A és B által okozott betegség időtartamát, és csökkenti a hospitalizáció-, valamint a szövődmények kialakulási kockázatát.

Az "Emerging Infectious Diseases" című lapban olvasható tanulmányban Raymond Gani és munkacsoportja azt tanulmányozta, hogy a fertőzések kezelése céljából felhalmozott neuraminidáz-inhibitor-tartalékok mérete hogyan befolyásolhatja a kórházi kezelések előfordulási arányát.

A munkacsoport becslései szerint a lakosság 20-25%-át lefedő gyógyszerkészletszint elegendő lehet a klinikai esetek többségének kezelésére. A hospitalizációt igénylő esetek aránya 50-77%-kal csökkenhet.

A számítások szerint a gyógyszereket a szövődmények kialakulása szempontjából fokozott kockázatú csoportok számára fenntartva, akár kisebb gyógyszerkészletszinttel is jelentősen mértékben csökkenthető a kórházi kezelést igénylő esetek száma.

A hospitalizáció és a terjedés kockázatának csökkentésére a legkisebb készletek esetén a legeredményesebb stratégia a nagy kockázatot jelentő csoportok célzott kezelése lehet, míg nagy készletek esetén az lehet a legeredményesebb, ha minden érintett egyén kezelésben részesül. [Emerg Infect Dis 2005;11(9):1355-62.]

Forrás: Potential Impact of Antiviral Drug Use during Influenza Pandemic


Kulcsszavak

H1N1-influenza, antivirális gyógyszerek, pandémia, világjárvány, neuraminidáz-inhibitor

Kapcsolódó anyagok

A H1N1-védőoltás hatékonysága és biztonságossága gyulladásos bélbetegségben

A várandósok influenzaoltása és a 2009. évi influenza A-vírus H1N1-pandémia tapasztalatai Magyarországon

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


Antivirális gyógyszerek használatának potenciális hatása pandémia idején