hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Gyermekszegénység - felnőttbetegségek| |
 

Számos felnőttkori betegség a gyermekkori szegénységből és a hátrányos szociális helyzet más terheiből ered - hangzott el az American Association for the Advancement of Science (AAAS) San Diegóban rendezett ez évi konferenciáján.

Bruce S. McEwen, a Rockefeller University neuroendokrinológusa a szegénységből adódó környezeti stresszkeltő hatásoknak az agyra és más szervekre gyakorolt hatásáról beszélt. A kutató allosztatikus terhelésnek nevezte a szervezetre nyomást gyakorló tényezők együttes hatását. E tényezők közé nemcsak környezeti stresszkeltő hatások tartoznak, hanem a gének, az életmód (pl. az alvás, a táplálkozás és a testmozgás) jellemzői, valamint az élet korai szakaszában tapasztalt negatív élmények.

A fokozott terhelés rövid távon védő hatású is lehet, de ha tartósan fennáll, élethosszig tartó viselkedési és egészségi problémákhoz vezethet. Ezek a hatások különösen meghatározóak a gyermekek korai fejlődése során, amit több évtizedes, a társadalmi egyenlőtlenség egészségre gyakorolt hatásait vizsgáló tanulmányok támasztanak alá. (Meglepően hasonló egészségkárosító hatásokat mutattak ki más, csoportban élő fajokban, a hierarchia alacsonyabb fokán lévő egyedekben.)

A káros gyermekkori hatások nagyban hozzájárulnak olyan krónikus egészségi problémákhoz, mint a diabetes, az elhízás, a pszichiátriai zavarok és a drogfüggés – vagyis napjaink szinte minden jelentős közegészségügyi problémájához, amelyek nemcsak az egyéneknek okoznak szenvedést, de hatalmas anyagi terhet rónak a társadalomra is.

McEwen szerint a hátrányos helyzetű gyermekek normális fejlődésének biztosítása a szülők segítése és az otthoni környezet javítása révén valószínűleg a legfontosabb, amit tehetünk e gyermekek egészsége érdekében.

A fenti megállapítás különösen megszívlelendő hazánkban, ahol a szegények aránya jóval nagyobb a gyermekek körében, mint a teljes népességben (20%, ill. 13%), míg európai uniós átlag 19%, ill. 16%.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Víg Julianna

Forrás: AAAS 2010 Annual Meeting

Kapcsolódó anyagok:
Gyermekek, balesetek, szegénységKapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Fenyegető klímaváltozás

Szél Ágoston rektor személyes meghívására tartott előadást Áder János köztársasági elnök a Semmelweis Egyetem Szent-Györgyi termében a medikusoknak. A közelmúltban megrendezett párizsi klímacsúcs jegyében, az elnök előadásában többek között, az ott elhangzott információkat összegezte.

Tovább


NIWA: 400ppm feletti légköri szén-dioxid-szint

Először mértek 400 ppm-et (milliomod térfogatrész) meghaladó, vagyis küszöbérték feletti légköri szén-dioxid-szintet az új-zélandi Északi-sziget déli csücskében lévő Baring Head-i tisztalevegő-megfigyelő állomás műszerei - jelentették be az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) szakemberei.

Tovább


Korallfehéredés pusztít a Chagos-szigetek körüli tengeri rezervátumban

Súlyos károkat okozott a korallfehéredés a Brit Indiai-óceáni Területen fekvő Chagos-szigetek környékén elterülő korallzátonyon.

Tovább


Az ember teljesen új dimenziója az evolúciónak – videointerjú Gyulai Ivánnal

Gyulai Iván ökológust az SZVT-n tartott előadását követően az emberiség endoszomatikus és exoszomatikus energiaigényéről kérdeztük. Az ismert kutató meglátása szerint a modern emberiség által épített technoszféra nem adaptatív, túl merev és kevéssé diverz, ez jelentős veszélyt jelent a túlélésére.

Tovább


Gyermekszegénység - felnőttbetegségek