hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Nincs hol panaszkodni


Nincs hol panaszkodni

| |
 

Általános, a társadalom széles rétegeit érintő betegjogi kérdésekkel foglalkozik első sorban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Betegjogi Programja. Az egészségügyi törvény betegjogi fejezetéből első sorban az önrendelkezéssel kapcsolatos témákra fókuszálnak, így az ellátás visszautasításához, a méltó halálhoz való jogot, a reprodukciós jogot elemzik.

Érintőlegesen egészségbiztosítási, ellátási problémákkal is találkoznak, igaz ez utóbbiak orvoslása az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) feladata lenne. Ám a Központ – bár szeptember elseje óta működnie kellene – a mai napig nem állt fel. A TASZ betegjogi programvezetője, Bence Rita tíz éve kutatja a betegjogvédelem helyzetét, az elmúlt hetekben azt igyekezett megtudni, mi változik az OBDK felállítását követően.

Az új egészségügyi vezetés által felszámolt Egészségbiztosítási Felügyelet (EbF) tekintetében részleges jogutódlás történt: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), biztosításjogi kérdésekben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vette át. Azóta több ízben tett ígéretet Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár egy új szemléletű betegjogi központ felállítására, ám ez a mai napig is csak papíron létezik.

– Sem alapító okirata, sem vezetője nincs az OBDK-nak, legalábbis az ezzel kapcsolatos kérdéseinket tartalmazó, szeptember 4-én az Emberi Erőforrások Minisztériumába küldött adatkérő levelünkre nem kaptunk választ – mondja a betegjogi programvezető. –Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa nem tud érdemben eljárni egyedi betegjogi kérdésekben, nem vizsgálhat orvosszakmai kérdéseket, pedig egyéb fórum híján a betegek most az ombudsmant keresik meg panaszaikkal. Szabó Máté egyébként már tavaly jelezte az emberi erőforrás miniszternek, hogy hiátus van a betegjogvédelemben, ám megoldás a mai napig nem született.

Sóhivatalnak tűnik az eddig elérhetővé vált információk szerint az OBDK, amely az egészségügyért felelős államtitkárság szerint az adatkezelési feladatok mellett ellenőrzi a szolgáltatások hozzáférhetőségét, a betegtájékoztatással kapcsolatos szabályok érvényesülését pártatlanul feloldja a szolgáltató és a betegek közötti vitás eseteket. A jogszabály szerint azonban csupán dokumentációs, nyilvántartási és módszertani feladati lesznek.

– Csak éppen a hatósági jogköre hiányzik majd, ami a legfontosabb lett volna – folytatja Bence Rita. Ennek sokak szerint különösen hangsúlyos szerep jutott volna most, amikor az államosítással minden egy kézben összpontosul – Az ÁNTSZ OTH és a népegészségügyi szakigazgatási szervek nem hatósági eljárás keretében vizsgálják a betegpanaszokat, a szakfelügyelő főorvosok jelentős részét elküldték, és a jelenleg a Nemzeti Szociális és Rehabilitációs Hivatal által foglalkoztatott betegjogi képviselők munkáját is megnehezíti a bizonytalan helyzet, igaz nekik már az OBDK kötelékében kellene dolgozniuk szeptember 1. óta. Bár a képviselők elérhetőek, de lényegesen kisebb publicitást kapnak mint korábban. Az államnak elemi érdeke lenne, hogy megfelelő legyen az ellátás, és az esetleges hibákból eredő többletkiadások ne terheljék a büdzsét. Egy megfelelő jogkörökkel bíró intézmény a betegpanaszok alapján globális problémákra hívhatja fel a figyelmet. Bár inkább a peres eljárások megelőzésére kellene fektetni a hangsúlyt: leginkább a hatósági eljárás kilátásba helyezésének lehet visszatartó ereje. De sokkal fontosabb lenne, ha végre a betegek tudnának hová fordulni panaszaikkal, mert most csak a hosszadalmas és bonyolult polgári peres eljárással, vagy rendőrségi feljelentéssel tudnak élni sérelem esetén.

A cukorbetegek gyógyszertámogatásának változásai okán Alkotmánybírósághoz fordul a TASZ, kérve a jogszabály megsemmisítését, az ombudsmanhoz írt beadványunk alapján egyébként a biztos már korábban megkereste az AB-t. Úgy tűnik azonban, hogy az új egészségügyi irányvonal hangsúlyosabb szerepet szán a betegyüttműködésnek, ami a gyógyszertámogatásban is megjelenne, Bence Rita viszont úgy véli, nem a betegek „büntetésével”, sokkal inkább megfelelő tájékoztatásukkal kellene elérni a partnerséget a terápiában.

– Az együttműködés a beteg számára kötelezettség, hiszen így rendelkezik az egészségügyi törvény. Azonban bármiféle megkülönböztetés súlyosan érinti azt a csoportot, akit kiemelnek a többi beteg közül. Emellett lehet hiba is a mérésekben, hiszen azok nem minden esetben adnak egzakt eredményeket. A szankciók helyett a betegoktatásra kellene helyezni a hangsúlyt. Meggyőződésem, hogy ha a páciensek megfelelő mennyiségű és minőségű információval rendelkeznek a betegségükről és a teendőikről, akkor sokkal sikeresebb lenne a terápiás együttműködés. De mindezzel együtt sem vetíteném előre a következő adherence alapú gyógyszertámogatás lehetőségét, legalábbis addig nem, amíg nem születik AB döntés a cukorbetegek gyógyszertámogatásának ügyében. Ha pedig mégis alkotmányosnak ítélnék a rendelkezést a bírák, akkor a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulunk jogorvoslatért.

Mivel a TASZ nem állami szervezet, semmiféle hatósági jogkörrel nem rendelkezik. A programvezető azonban reménykedik abban, hogy a betegek érdekvédelmi lehetőségei nem szűkülnek tovább, s az OBDK felállításával valamivel több garanciát kapnak a betegjogok. Igaz, Bence Rita szerint annak alapján, amit most tudunk a Központról, egyelőre nem született megoldás a betegjogi problémák kezelésére.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya
2012-10-15


Kulcsszavak

betegjogok, OBDK, TASZ

Kapcsolódó anyagok

A fekvőbeteg ellátó intézmények valós idejű kiürítésének ápolói ismeretei és feladatai

A Zalai Különleges Mentők mentális felkészítése krízishelyzetekben történő beavatkozásokhoz

EMT (epithelialis-mesenchymalis átmenet) – CSC (daganatos őssejtek)

Hosszú túlélés multimodális terápiával

Fulvesztrant: hosszú távú túlélés jó életminőséggel előrehaladott, endokrinérzékeny emlőrákban

Hozzászólások:

1.,   Pikó Béla mondta   2012. Október 16., Kedd 14:00:00
Bevallom, nem nagyon tetszik a cikk címe, mivel kis is derül belőle egyértelműen, hogy panaszkodni sok helyen lehet, csak éppen az a szervezet hiányzik, amelyik a panaszkodást jogilag is értelmezhető módon panaszként tudná kezelni, amelyik megfelelő eljárási jogkörrel és ennek eredményeképpen jogos panasz esetén szankcionálási jogosítványokkal is rendelkezne...
Sajnos, a probléma megoldása tágabb horizontú, mint egy-egy betegcsoport konkrét jogainak (vélt vagy valós - ennek eldöntése nem a hozzászóló feladata) sérelme. Az egészségügy, egészségbiztosítás, egészségügyi hatósági felügyelet rendszeréről van szó, melyet csak országos hatáskörrel (és a már korábban említett jogosítványokkal) rendelkező, s az egészségügy szakmapolitikai, politikai vezetésétől független szervezet jelentene. Addig lehet sok mindent nem lehet tenni, s amit teszünk, az valóban csak panaszkodás...
Tudom, hogy álom, de ha a gyógyszerek kérdésében eljutottunk a törzskönyvezéshez vezető klinikai vizsgálatok egységes elvek szerint történő szervezéséig, a központi törzskönyvezésig, akkor a következő logikus lépés a minden EU-állampolgárt egyformán megillető gyógyszer-hozzáférés, a tagországi lakhelytől független minőségű és hozzáférhetőségű ellátás, és ennek egységes szempontok szerinti ellenőrzése, az esetleges hibák kiküszöbölése, s végső esetben szankcionálása lenne. Manapság, az EU létkérdéseinek felvető recesszió idején ez álom... de láttunk már álmokat valósággá válni, s ha másban nem, talán annak a szlogennek az igazságában bízhatunk, hogy "unokáink látni fogják"...

dr. Pikó Béla
Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház
Megyei Onkológiai Központ

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az amazóniai erdőirtás növeli a térség hőmérsékletét

Az Amazonas vidékén folyó erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét, csökkenti páratartalmát és megváltoztatja a víz körforgását - mutatták ki amerikai kutatók az Ecohydrology című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Tovább


Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


Nincs hol panaszkodni