hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Vajon az okostelefonod tudja, ha depressziós vagy?


Vajon az okostelefonod tudja, ha depressziós vagy?

| | |
 

Mennyire ismer téged az okostelefonod? Egy új kutatás szerint, ezek az eszközök most már használhatók arra, hogy érzékeljék, ha gazdájuk depresszióban szenved.


Az okostelefonok lenyűgöző bravúrokat képesek elérni az orcostudományok, s ezen belül a pszichológa a területén. Vannak például olyan alkalmazások, amelyek használata képes csökkenteni a szorongást. Egy új kutatás eredményeként a tudósok úgy vélik, hogy fel tudják használni a készüléket arra, hogy 87% -os pontossággal felismerjék a depressziós tünetekben szenvedő embereket.
Az eredményeket a Journal of Medical Research tette közzé. Az új alkalmazás leginkább abban segíthetne, hogy felismerné a depresszió által veszélyeztetett személyeket, s ez lehetővé tesznné az egészségügy számára, hogy gyorsabban intézkedjenek.
A Behavioral Intervention Technologies at the Northwestern University Feinberg School of Medicine-ben Chicago, IL, egy olyan speciális, erre a célra kifejlesztett szoftver- programot használtak, amely adatokat gyűjtött a kutatásban résztvevők okostelefonjairól.
Az adatok elemzése során a kutatók megállapították, hogy azok foglalkoztak a legtöbb időt a telefonjukkal, akik nagyobb valószínűséggel mutatták a depresszió tüneteit. A kutatás azt is kimutatta, hogy az a smobiltelefonos személy tölti a legtöbb időt otthon - vagy kevesebb helyen – akinél szintén valószínüsíthető a betegség. A kevésbé szabályos (kevésbé ismétlődő) napi-heti idöbeosztás is valószínűséget növelő tényező volt. (Fentiek vonatkozásában jusson eszünbe a GPS-es és hálózatos helymeghatározás, valamint a naptár és a todo lista – K.P.)
Depresszió a szomorúság és az érdektelenség állandó érzését okozza. Egy 2010-es tanulmány becslése szerint 10-ből 1 amerikai mutatta a depresszió jeleit.
A betegséget nehezen kezelik az elszenvedőik, gyakran elszigetelik magukat, vagy nem akarnak tudomást venni az érzéseikel. A kutatás vezető szerzője, David Mohr, PhD szerint fontos, új eredményeket értek el a depresszió felismerésének módszereiben.
"Annak van döntő jelentősége, hogy fel lehet ismerni egy személy depressziós tüneteit és azok súlyosságát anélkül, hogy a tüneteket illetően kérdéseket intéztünk volna hozzá."
Sohrob Saeb, PhD, a cikk Vezető szerzője ugyanezt állította. Kiemelte, hogy a telefon adatai megbízhatóbban jelzik a depressziót, mintha avizsgált személy naponta értékelné szomorúságát.
Minden résztvevőnek a vizsgálat előtt ki kellett töltenie egy online kérdőívet, amely demográfiai kérdéseket, és a Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9) depressziót mérő kérdőívet tartalmazott. Az utóbbit gyakran használják a depressziós tünetek súlyosságnak önértékeléses mérésére. A leggyakoribb tünetek a szomorúság, az étvágy megváltozása, és az alvászavarok. amelyekre a PHQ-9 kitér.
A kutatási szoftver, a "Purple Robot" app. a tanulmányban feljegyezte a Global Positioning System (GPS) adatokat, és a telefon használati adatok, 2 hét időtartamban. Dr. Saeb korrelációt keresett és állapított meg az érintettek előzetes PHQ-9 vizsgálati eredményei és a telefon használatának, valamint a földrajzi elhelyezkedésnek adatai között.
Az eredetileg kiválasztott 40 résztvevő közül mindössze 28 produkált elemzésre elegendő adatot. elemzése. Az elemzett 28 vizsgált alanyból pontosan a fele nem mutatta a depresszió jeleit, és 14 mutatott enyhe vagy súlyos depressziót.
Az eredmények azt mutatták, hogy a depresszió jeleit mutatók háromszor gyakrabban használják a telefont, mint a többi résztvevő. Az átlagos napi használat az előbbieknél 68 perc volt, míg 17 perc az utóbbiaknál.
Továbbá, a depressziós résztvevők többnyire otthon maradtak, vagy kevesebb helyre utaztak. Dr. Mohr magyarázza: "Amikor az emberek depressziósak, hajlamosak, hogy visszavonuljanak: nincs meg bennük a motiváció és az energia menni, és csinálni a dolgokat."
Bár az adatok nyomon követése nem azonosította, milyen kapcsolatokban és milyen tartalommal használták a résztvevők a telefonjukat, Dr. Mohr úgy véli, hogy a depressziós a résztvevők nem jóbarátjaikkal beszéltek, hanem közömbös személyekkel, elkerülve a stresszes vagy fájdalmas érzéseket. Azt mondja, hogy ez az ún. "elkerülő viselkedés" amely gyakran megtalálható a depresszióban.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http:// www.medicalnewstoday.com/


Kulcsszavak

eHealth, mobil, app, depresszió

Kapcsolódó anyagok

Szorongás, depresszió és a házastársi kapcsolat minősége migrénbetegek körében

A veszprémi modell, avagy pszichiátriai gondozás másként

A Nappali Kórház története a Debreceni Pszichiátriai Klinikán

Modernkori egészségféltés szorongásos és hangulatzavaros betegek körében

Ki segít a segítőknek? - Demens betegeket gondozó ápolók pszichoszociális jellemzői

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Vajon az okostelefonod tudja, ha depressziós vagy?