hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Számítógépes szimulátor segít a sürgősségi osztály menedzselésében


Számítógépes szimulátor segít a sürgősségi osztály menedzselésében

| | |
 

A modell megtervezése valós adatokon alapul, melyekkel a Parc Tauli Healthcare Corporation látta el a spanyol kutatókat. Olyan modellezési és szimulációs technikát alkalmaznak, amely minden egyes virtuális páciens esetében egyedi sajátosságokat vesz figyelembe, s ez rendkívül nagy számítástechnikai teljesítményt igényel. A rendszer elemzi a sürgősségi osztály lehetséges reakcióit, amikor különböző forgatókönyvekkel szembesül, és optimalizálja a rendelkezésre álló források felhasználását.

A szimulátort létrehozó projekt vezető kutatója Emilio Luque, az Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) tanára elmondta: "A rendelkezésre álló erőforrások felhasználásának megtervezése egy sürgősségi osztály munkatársai számára rendkívül összetett feladat. A betegek érkezésének gyakorisága jelentősen ingadozik, és ez nem csak a napszaktól függ, de attól is, hogy a hét mely napjáról, vagy a hónap melyik szakaszáról van szó. Ez az, amiért rendkívül hasznos, hogy a számítógépes eszközök szimulálják a különleges esetek hatását, mint például a szezonális változások, a járványok, és így tovább, annak érdekében, hogy mozgósítani tudjuk az erőforrások legjobb kombinációit minden szituációban."

A szimuláció legkiemelkedőbb sajátossága az egyének viselkedésének és interakcióiknak pontos modellezése. "Több próbálkozás is történt korábban, hogy szimulálják a sürgősségi szolgáltatásokat, de más típusú módszertanokkal, amelyek nem vették figyelembe elegendő mértékben az emberi viselkedést, amely az individuumok kapcsolatain, s a független egyéni döntéshozatalon alapul. Ezen túl sokkal nagyobb mennyiségben és mélységben volt szükség a sürgősségi osztályok működési adataira és azok értékelésére, mint amennyire azokat a korábbi modellek felhasználták," mondta Manel Taboada a team egyik kutatója, az UAB PhD hallgatója.
A kutatók különböző betegcsoportokat vettek figyelembe aszerint, hogy mekkora azok sürgősségi szintje; továbbá az orvosokat, nővéreket, és a felvételi alkalmazottakat tapasztaltságuk mértéke szerint. Ez lehetővé tette a különböző folyamatok időtartamának tanulmányozását, így például az osztályozásét (sürgősségi szint meghatározása), a várakozási időét a szolgáltatás minden egyes szakaszában, a kapcsolódó költségek kiszámítását, a szükséges személyzet mennyiségi és minőségi meghatározását. A rendszer nem csak a valós idejű döntések meghozásában segít, hanem előrejelzésekre is alkalmas, és a szolgáltatás működésének javítására.
A modell komplexitás szintje nagyon magas: figyelembe veszi a sürgősségi osztály működéséhez szükséges különféle tényezőket, így például a rendelkezésre álló számítógépes rendszereket, a támogató klinikai diagnosztikai szolgáltatásokat (laboratórium, röntgen, stb) és a specialistákkal való konzultációkat. Ez lehetővé teszi a szolgáltatás romlásának becslését abban az esetben, ha ezen elemek bármelyike hiányzik.

Az új rendszer további előnye a korábbi modellekkel szemben az alkalmazkodóképessége különféle típusú sürgősségi szolgáltatásokhoz. "Mivel a Parc Tauli nagyon komplex szolgáltatása alapján készítettük a modellt, egyszerű ’tuninggal’, egyes adatok újradefiniálásával testre tudjuk szabni a szimulációt” magyarázza Emilio Luque.

A jelenlegi, kipróbálási fázisban a szimulátort viszonylag nem sürgős betegek esetében használják - ők képviselik a páciensek közel 60%-át. A közeljövőben, miután a rendszer használatát kiterjesztették a sürgősségi osztály súlyosabb betegeire is, a kutatók célja, hogy alkalmazzák más orvosi szakterületeken is, mint például a műtéti területen és a gyermekgyógyászatban.

Az UAB kutatóinak munkája első díjat nyert júniusban a 2012-es International Computer Science konferencián.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Számítógépes szimulátor segít a sürgősségi osztály menedzselésében