hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Nyílt forráskódú, gondozást segítő robotok


Nyílt forráskódú, gondozást segítő robotok

| | |
 


A Kompaï R&D egy olyan moduláris és nyílt architektúrájú robot, amelyet gondozásra szoruló személyek mindennapi élete segítőjének szántak. A robotot működtető RobuBOX-Kompaï szoftver olyan funkciókat biztosít, mint a beszédfelismerés (egyszerű utasítások megértése, és korlátozott szintű reagálás ezekre), helymeghatározás és navigáció (a személy kalauzolása egyik helyről a másikra kérésre a vagy robot saját kezdeményezésére), kommunikáció (a berendezés folyamatosan csatlakozik az internethez, és minden szolgáltatásához), és a gondozott személy életműködéseinek megfigyelése, továbbá gesztusok és testtartások felismerése.

Mivel az alapfunkciók nyílt forráskódú szoftverek formájában állnak rendelkezésre, a fejlesztők ezekre építhetnek új szolgáltatásokat, amelyeket megoszthatnak más kutatócsoportokkal is, amelyek módosíthatják, továbbfejleszthetik. Fontos körülmény, hogy a rendelkezésre bocsátott szoftverek nem csupán szabadon fejleszthetők és újabb és újabb konkrét problémahelyzetek megoldására alkalmazhatók, hanem kompatibilisek a már létező és hozzáférhető technikai eszközökkel – mondta Philippe Bidaud, az ISIR (Institut des Systèmes Intelligents et de Robotique) igazgatója a májusi ICRA 2010 Nemzetközi Robotikai és Automatizálási Konferencián. Véleménye szerint a nyílt forrású szoftverek alkalmazása döntő lökést adhat a segítő robotika fejlődésének olyan területeken, ahol a megoldásokat egy adott személyre, betegségre vagy függőségre, illetve és szituációra vagy környezetre kell szabni.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://www.ehealthnews.eu/industry/2055-robubox-kompai-now-available-as-open-sourceKapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Nyílt forráskódú, gondozást segítő robotok