TARTALOM

 VISSZA

 


Felhőtechnológia a rák elleni küzdelemben


Felhőtechnológia a rák elleni küzdelemben

| |
 

A rák Európa második legnagyobb mortalitású betegsége, amely sokszor igen nehezen kezelhető. A rákbetegségek rendkívül sok formája ellen számos terápiás protokollt fejlesztettek ki.

A sugárterápia különösen hatékony kezelési mód. Ennek során egy lineáris gyorsító több irányból fókuszált sugárzással támadja meg a daganatot. Ám a kezelés igen bonyolult; a besugárzás irányát, kiterjedését, időtartamát és dózisát mindig a konkrét esethez kell igazítani, amit szimuláció segítségével végeznek.

A szimuláció rendkívül bonyolult számítást, s így hosszú feldolgozási időt igénylő folyamat, és ezért korlátozza az egyes gépeken kezelhető betegek számát. Fontos lenne a minél gyorsabb diagnózis, ám a szükséges számítási teljesítményt produkáló szoftver és hardver drága, s ez ugrásszerűen megnöveli a berendezés telepítési és üzemeltetési költségeit.

Erre a problémára megoldást jelenthet a felhőtechnológia: egy olyan számítógépes hálózat, amely megosztja a feldolgozó, tároló, hálózati és szoftveres erőforrásokat, bárhol és bármilyen platformon legyenek is. A hálózat – amelynek elemei, mint egy "felhő mögött", rejtve maradnak a felhasználó számára - igény szerint biztosítja a szükséges hardvert és szoftvert, és mivel ezek egy egységes rendszert alkotnak, csökkenti az esetleges üresjáratot vagy holtidőt. A rendszer végső soron úgy optimalizál, hogy a szükséges nagy teljesítmény mindenütt rendelkezésre áll – alacsonyabb költséggel.

Az új sugárterápiás hálózatnak két fő szolgáltatása van: az egyik a kezelési terv ellenőrzése, a másik a keresés. A keresőfunkció alternatív kezelési terveket készít a beteg vizsgálati eredményei és a rá vonatkozó kezelési előírások alapján, figyelembe véve az esetleges korlátozó tényezőket is. Mindkét szolgáltatás a háttérben fut; az orvos mindössze beírja a részleteket egy böngészőablak megfelelő rubrikáiba, s később figyelmeztetik e-mailben, ha az eredmények elkészültek.

"A rendszert ki lehet terjeszteni, vagy akár módosítani, új algoritmusok használatával, ha egy új terápiás technikát vagy protokollt fejlesztenek ki" nyilatkozott Andrés Gómez Tato, az EU 6. Kutatási Keretprogramja által támogatott projekt egyik menedzsere.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://cordis.europa.eu/ictresults/index.cfm?section=news&tpl=article&BrowsingType=Features&ID=91193Kapcsolódó anyagok

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

COVID-19: intenzív ellátást igénylő, kritikus állapotban levő betegek intenzív terápiás ellátásának lehetőségei

A szűkös egészségügyi erőforrások méltányos elosztása COVID-19 idején

A WHO felszólítja a kormányokat, hogy az egészséges Európa érdekében invesztáljanak a betegápolói szakmába

Kritikusan súlyos állapotú COVID-19 fertőzött betegek a Seattle régióban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Felhőtechnológia a rák elleni küzdelemben