hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A közösségi média használata javítja az idősek közérzetét és megszünteti izolációjukat


A közösségi média használata javítja az idősek közérzetét és megszünteti izolációjukat

| | |
 

Idősebb emberek képzése a közösségi média használatára növeli kognitív kapacitásukat, javítja ön-kompetenciájukat, és jótékony átfogó hatása van a mentális egészségre és jól-létre, állítja egy új, fontos tanulmány az Egyesült Királyságban. A kétéves projektet az Európai Unió támogatta, és az University of Exeter vezette, a Somerset Care Ltd-vel és a Torbay & Southern Devon Egészségügyi és Szociális NHS Trust-el együttműködve. Sérülékenyebb idősebb felnőttek egy csoportjának speciálisan kialakított számítógépeket adtak, valamint szélessávú kapcsolatot, és képzést, hogyan kell használni mindezeket.
Azok, akik képzést kaptak, egyre pozitívabban álltak a számítógépekhez. A résztvevők különösen élvezték a Skype és e-mail kapcsolatot a barátokkal és rokonokkal.
A lakosság elöregedése a modern társadalom egyik legnagyobb kihívása. Várható, hogy 2010-től 2060-ra a 65 év felettiek száma Európa-szerte 17,4% -ról 29,5%-ra növekszik a teljes népességben. A projekt, az úgynevezett Ages 2.0 célja az, hogy értékelje, az internet és a közösségi média milyen mértékben kínál eszközt az aktív öregedés elősegítésére, és csökkentheti-e a társadalmi elszigeteltséget, amely sajnálatosan gyakran jellemző idősebb korban.
Azt találták, hogy a képzésben részt vevőknek javult az önértékelése és ön-kompetenciája, inkább részt vettek közösségi tevékenységekben, erősebb lett a személyes identitásérzésük, és javult a kognitív kapacitásuk. Ezek a tényezők közvetett módon jobb mentális egészséghez és jól-léthez vezettek.
Dr. Thomas Morton, a University of Exeter kutatója, aki a projekt vezetője, azt mondta: "Az ember társas lény, és nem meglepő, hogy hajlamosak vagyunk jobban csinálni a dolgainkat, ha képesek vagyunk, hogy kapcsolatot tartsunk másokkal. De ami talán meglepő, hogy mennyire fontosak a társadalmi kapcsolatok a kognitív és fizikai egészség szempontjából. Azok az emberek, akik társadalmilag elszigeteltek, akik megtapasztalják a magányt, jobban ki vannak téve a betegségeknek. Ezen okok miatt megoldást keresni arra, hogyan támogassuk az emberek szociális kapcsolatainak megőrzését, vagy újabbak kialakítását, egy nagyon fontos cél. Ez a tanulmány megmutatja, hogy a technológia hasznos eszköz lehet, amely lehetővé teszi a társadalmi kapcsolatokat, és ezáltal a technológia közösségi használata fontos előnyökkel járhat az egészség és jó közérzet vonatkozásában. "
A vizsgálat résztvevői mind olyan veszélyeztetett idősebb felnőttek voltak a 60 és 95 év közötti korosztályból, akik korábban is támogatást kaptak a Somerset Care Kft.-tól. A 76 önkéntesből 31 fő élt non nonprofit szervezetek lakóotthonaiban.
A kutatásban részt vevők felét véletlenszerűen osztották be képzésbe, míg a többieket a hagyományos módon gondozták tovább. A képzési rész tartalmazott egy "Easy PC csomagot", amely egy érintőképernyős számítógépből és a billentyűzetből, valamint szélessávú internet-kapcsolatból állt. A résztvevők maguknál tarthatták a számítógépet 12 hónapig, melyen belül három hónapos volt a képzési periódus.
A kutatás egyik résztvevője, Margaret Keohone, azt mondta: "Ez a képzés megváltoztatja az emberek életét és kinyílik a világ, élénkíti az elmét, és lehetőséget ad nekünk egy teljesen új módon felfogni az életünket, amint öregszünk. Én korábban le voltam csúszva egy lassabb életformába. "
Emma Green, a Somerset Care munkatársa, aki a képzést végezte Margarettel és másokkal, azt mondta: "Ahogy a képzési program előre haladt a résztvevők bizalma egyre nőtt, és szívesen mesélték el nekem, hogyan válaszolt valamelyik családtagjuk az emailjükre, hogyan lájkoltak egy kommentet vagy egy képet a Facebook-on. Látni a mosolyt a résztvevők arcán, amikor Skypoltak egy családtagjukkal az Egyesült Királyságban vagy külföldön, különleges pillanat volt számomra.”
A kutatók kíváncsiak a különböző kulturális közegekben elérhető eredmények összehasonlítására, ezért egy párhuzamos vizsgálat valósul meg a közeljövőben Olaszországban.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

közösségi média, idősek

Kapcsolódó anyagok

Multimorbiditás az idős­korúaknak szervezett mozgásprogramok résztvevői körében

Dementia-ellátás a COVID-19 járvány idején

A közösségi média válasza a koronavírusra a jelenlegi szükséghelyzetben

Egy rendszeres testmozgást biztosító geriátriai mozgásprogram szerepe a sikeres öregedésben

Izolált szisztolés hypertonia III. - Terápia idős és nagyon idős korban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A közösségi média használata javítja az idősek közérzetét és megszünteti izolációjukat