hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A derékfájás diagnosztikájának és kezelésének modern szemlélete


A derékfájás diagnosztikájának és kezelésének modern szemlélete
Bálint Géza
Derékfájás Konferencia 2011.


| |
 

A derékfájás a felnőtt népesség több mint 80%-át érinti élete során világszerte. Éves prevalenciája 4-5%. Költsége hatalmas: az Amerikai Egyesült Államokban évi 50 milliárd dollár, ami a 10 milliós magyar népességre és forintra átszámolva évi 330 milliárd forint lenne.

A derékfájás diagnosztikájának és kezelésének modern irányvonalai specifikus és aspecifikus derékfájást különböztetnek meg. A specifikus derékfájásnak nevezik azokat a derékfájásformákat, melyek hátterében gyaníthatóan súlyos, gyorsan diagnosztizálandó kórfolyamat áll. Ilyen kórfolyamatra a „vörös zászlók” hívják fel a figyelmet: általános betegségtünetek, fogyás, hőemelkedés, láz, cauda- vagy myelonkompresszióra, parézisre utaló neurológiai tünetek, az anamnézisben szereplő infekció, tumor, csigolyatörés, metabolikus csontbetegség vagy ezek gyanúja: így gerincdeformitás, magas süllyedés, CRP, az alkalikus foszfatáz emelkedett szintje.

A specifikus derékfájást okozó kórképek; osteoporosisos csigolyakompresszió, spondylarthritisek, bakteriális spondylitis, primer vagy metasztatikus csigolyatumorok, cauda-, illetve gerincvelő-kompressziót okozó porckorongsérv vagy egyéb térszűkítő folyamat, neurológiai kórképek, gyors és pontos diagnózist és ennek alapján sebészi vagy konzervatív kezelést igényelnek. E kórképek a derékfájásos esetek legfeljebb 10-15%-át teszik ki.

Az esetek további 85-90%-ában nem állapítható meg pontos diagnózis, vagy megállapítása kezdetben nem szükséges, mert a teendőkön nem változtat. Ezek az aspecifikus derékfájás körébe sorolható kórképek. Így például radiculopathiát okozó porckorongsérv esetén sem szükséges a sérv meglétét bizonyítani, sürgős műtéti indikáció – cauda- vagy gerincvelő-kompresszió, paresis – nem áll fenn. Sokkal fontosabb a megfelelő fájdalom- és gyulladáscsökkentés, és a beteg aktívan tartása. Legfeljebb 3-4 napos fektetés után a beteg gyorsan mobilizálandó, hogy munkába – esetleg könnyített vagy részidős munkába – mielőbb visszatérhessen. Ilyen módszerrel jelentősen csökkenthető a krónikus derékfájásban szenvedők száma. A krónikus derékfájás a derékfájás összköltségének 80%-át emészti fel.

Amennyiben az akut derékfájáshoz csatlakozó radiculopathia nagy fájdalommal jár és nem javul, 2-3 hét után a tüneteket újra kell értékelni. Ekkor szükség lehet röntgen-, ezt követően MR-vizsgálatra és a kimutatott porckorongsérv műtétére.

A derékfájás krónikussá válásában szerepet játszanak munkahelyi és családi pszihoszociális tényezők, melyeket „sárga zászlók”-nak nevez az irodalom. A krónikus derékfájás kezelésében a mozgásterápia, viselkedésterápia, relaxáció és a krónikus fájdalom gyógyszerei alkalmazhatóak. Nagyon fontos a beteg felvilágosítása és oktatása.

A teljes előadás az alábbi hyperlinken érhető el: A derékfájás diagnosztikájának és kezelésének modern szemlélete - videoelőadásKapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

1.,   Lovass Ottó mondta   2011. Április 21., Csütörtök 13:01:54

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Primer gerincdaganatok prognosztikai faktorai

Az elsődleges gerincdaganatok ritka betegségnek számítanak, a témakört átfogóan elemző közlemények száma a nemzetközi irodalomban is csekély. Az Országos Gerincgyógyászati Központ több mint egy évtizedes klinikai tapasztalatára támaszkodva elemeztük a primer gerinctumorok epidemiológiai jellemzőit és klinikai konzekvenciáit.

Tovább


A derékfájás neuropathiás komponense

A derékfájásnak nemcsak mozgásszervi, hanem neurológiai okai is lehetnek. Rendkívül fontos ezek felismerése a megfelelő terápia érdekében.

Tovább


A derékfájás kezelésének brit irányelvei az új NICE-ajánlás alapján - Összehasonlítás a magyar terápiás szokásokkal

A derékfájással foglalkozó új NICE-irányelvek hangsúlyozzák a klinikai vizsgálat fontosságát. A radiológiai képalkotó módszereket elsősorban súlyos betegségek, tumor, infekció, trauma vagy gyulladás kizárására használják. Döntő fontosságú, hogy a betegeket felvilágosítsuk, bátorítsuk őket az öngyógyításra és arra, hogy őrizzék meg aktivitásukat.

Tovább


A derékfájás diagnosztikája

A háziorvos, a mozgásszervi szakorvos „mindennapi kenyere” a derékfájás - még ma is az egyik leggyakoribb ok, amiért orvoshoz fordulnak a betegek. (A felnőttpopuláció 80%-át érinti!) Szerencsére az esetek zöme - 85-90% - a banális, nem specifikus derékfájás, amelynek hátterében jelentős többségben a degeneratív gerincelváltozások állnak.

Tovább


A derékfájás diagnosztikájának és kezelésének modern szemlélete