hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Diabetológus megjegyzése


Diabetológus megjegyzése

| | |
 

Szakmai kommentár a „ Gyakorlati tanácsok diabeteses COVID-19-betegek kezeléséhez” című szemléhez, mely a „Practical recommendations for the management of diabetes in patients with COVID-19” című cikk alapján íródott.

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

A cukorbetegség azonban a fertőzés kialakulásának valószínűségét és lefolyásának súlyosbodását is fokozza. Különösen a rosszul kezelt cukorbetegség. A hangsúly az elégtelen glikaemiás kontrollon van, hiszen az, az eddig ismert fertőző betegségek esetén is fokozott rizikót jelent, de ha hosszútávon sikerül megfelelő glikaemiás kontrollt elérni, akkor ezt a rizikót jelentősen lehet csökkenteni. Egyre több szakértő szerint, ha a glikaemiás paraméterek jók, akkor a COVID-19-el való megfertőződés, illetve súlyossá válásának rizikója nem rosszabb lényegesen a nem cukorbetegekéhez képest. Kielégítő glikaemiás paraméternek számít, ha hypoglikaemia nélkül 6,5-7% alatti a HbA1c érték, ha a célértéken eltöltött idő (3,9-10 mmol/l vércukor) 70% feletti, ez alatti vércukor tartományban 4%-nál, felette 25%-nál kevesebb időt tölt el a beteg. (Time in/below/above range). A legtöbb magyar cukorbeteg sajnos nem használ glükóz szenzort, ugyanakkor az ujjbegyes vércukormérés támogatottan, könnyen, most, májustól már e-receptre is elérhető. Ha mért értékek 70-80%-a a céltartományban van, az elfogadható.

Vannak olyan antidiabetikumjaink, melyek lázas, súlyos légúti tünetek esetén veszélyesek lehetnek, ezért el kell hagyni őket. Ilyen a metformin és az SGLT-2 gátlók (dapagliflozin, empagliflozin, ertugliflozin). A fertőzés kialakulása előtt, azonban sem ezeket, sem az egyéb készítményeket (vérnyomáscsökkentők, koleszterincsökkentők) NEM SZABAD elhagyni. Természetesen minden halasztható beavatkozást, minden halasztható beteg-egészségügyi dolgozó kontaktust halasztani kell a járvány végéig.

A 2-es típusú cukorbetegek esetében külön gondot jelenthet az elhízás, mely önmagában is ronthatja a légzési státuszt, nehezítheti a betegápolást, növelheti szövődmények arányát.

Az 1-es típusú cukorbetegeknél a ketoacidózis jelenti a legnagyobb veszélyt, 14 mmol/l feletti vércukorszint, a vizelet aceton pozitivitás, a hasi panaszok, a hányinger, hányás hívhatja fel erre a figyelmet. Ha egy cukorbeteg ismételten hány, és nem tud folyadékot fogyasztani, akkor kórházba kell azonnal mennie!

Ha Covid-19 is felmerül, akkor a háziorvost/ügyeletet erről is értesíteni kell, hogy felkészült mentőegység érkezhessen.

A jelenlegi pandémia mindannyiunk életét megváltoztatta, talán az egészségügyi dolgozókét kicsit nagyobb mértében. Felhívta a figyelmet a cukorbetegek esendőségére, ezért ennek a járványnak a kapcsán is ki kell hangsúlyoznunk, hogy a kezelés célja a szövődmények, a betegségekre (pl.: COVID-19) való fogékonyság csökkentése, melyre cukorbetegeknél nagyon fontos eszköz a vércukorértékek rendezése. A gyakori vércukormérés, a mérések strukturáltsága, az eredmények alapján hozott helyes terápiás döntések bármikor –a jelenlegi pandémiában kifejezetten- életmentőek lehetnek.

Kis János Tibor dr.
Budai Irgalmasrendi Kórház

eLitMed.hu
2020.május 15.


Kulcsszavak

COVID-19, diabetes, cukorbetegség, diabetológus,

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

Tovább


Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Többeket távol tart mind az orvosi vizittől, mind a korábban szedett gyógyszereiktől a korona vírus okozta bizonytalan helyzet. Orvosokat, pácienseket egyaránt. Sokakat az interneten keringő álhírek rémítenek el, másoknak a személyes találkozás, a kórházba belépés maga a mumus. Most valamennyi szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy minden olyan kezelésre, diagnosztikára és gyógyszeres terápiára szükség van, amelyek elmulasztása a későbbiekben tartós egészségkárosodást, vagy akár életveszélyes következményekkel járhat. Legyen az egy vérnyomáscsökkentő készítmény, vagy akár tényleg akár egy életmentő daganat ellenes terápia.

Tovább


Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Jogosan állapítja meg a cikk szerzője, hogy ebben a tekintetben senki nem tud akár rövid vagy hosszú távú prognózist mondani. Nem tudhatjuk, hogy a régi struktúrák és beidegződések hogyan változnak meg a napjainkban lejátszódó események hatására. Bizonyos kérdések azonban olyan válaszadási kényszereket tesznek nyilvánvalóvá, amelyekből mégis képet alkothatunk a jövőt illetően. Ezek a kérdések: az idő gyorsulása, az új klinikai irányelvek, az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, az orvos-beteg kapcsolat változása, készenlét a veszélyekkel szemben és a társadalmi egyenlőtlenségek.

Tovább


COVID-19: A kontaktok követésének részletes előnyei

A Lancet szemléző rovata szerint a COVID-19 betegek kontakt személyeinek nyomon követése a járvány kitörésének korai szakaszában közel 2 nappal csökkentette a másodlagos esetek kimutatásának idejét a közösségekben.

Tovább