hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Az intézmény - összevonások is nehezítik a szervtranszplantációt


Az intézmény - összevonások is nehezítik a szervtranszplantációt

| |
 
Remények szerint egyre több betegen végezhetnek majd szervátültetést Magyarországon az Eurotransplanthoz való csatlakozás után. De a donorszervek számának növeléséhez nem csak donorok hiányoznak, hanem egyéb feltételek is.

Remények szerint egyre több betegen végezhetnek majd szervátültetést Magyarországon az Eurotransplanthoz való csatlakozás után. De a donorszervek számának növeléséhez nem csak donorok hiányoznak, hanem egyéb feltételek is.

Húsz és ötven között van a veseátültetések száma évente a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Szervtranszplantációs Központjában - mondta dr. Asztalos László, a DEOEC Centrum Sebészeti Intézet Szervtranszplantációs Központjának vezetője. – A szervátültetésre váró vesebetegek művesekezelésre járnak addig, ameddig nincs megfelelő donor vese. Az idült veseelégtelenségben szenvedő betegek életkilátása és életminősége lényegesen javul a szervátültetés után. Ezért az egész világon arra törekednek, hogy a végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő betegek minél hamarabb veseátültetésre kerüljenek. Nehéz vesét találni azoknak a vesebetegeknek, akik hyperimmunizáltak, akik nagy mennyiségű ellenanyagot hordoznak. Ilyenek a már többször transzplantált betegek, vagy akik többször szorultak vérátömlesztésre, vagy azok a nők akik többször szültek. Egyrészt szerencse, másrészt nagy probléma, hogy ritkán van gyermek szív donor. Ha emiatt szívtranszplantációra váró gyerekeknek nem sikerül időben donorszívet találni, előfordulhat, hogy a gyermek a transzplantáció előtt meghal. Sürgős máj, illetve szívtranszplantációra váró felnőtteknél is előfordulhat, hogy az adott időben nincs megfelelő donorszerv az országban. Ezért fontos, hogy Magyarország csatlakozzon egy olyan európai szervezethez, amely több Európai országot kapcsol össze. A szervezet tagországaiban jóval gyakrabban és nagyobb számban fordulnak elő kadáver donorok. Így sürgős hazai szervhiány esetén segítséget nyújthatnak.

- Ha ilyen kedvező helyzetben leszünk a csatlakozás után, miért nem került erre korábban sor?

Számos esetben felmerült korábban a csatlakozás szükségessége, de az Eurotransplant szabályzata akkor nem volt számunkra előnyös. Az Európai Közösséghez csatlakozó keleti országok jelenléte átformálta az Eurotransplant szabályzatát. A korábban öttagú (Ausztria, Belgium, Németország, Luxemburg, Hollandia) Eurotranspalanthoz csatlakozott Horvátország és Szlovénia is. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára, Szócska Miklós idén februárban lehetővé tette a csatlakozási tárgyalások megkezdését. A csatlakozást a Magyar Transzplantációs Társaság Vezetőségével egyetértésben két lépcsőben tervezi az államtitkár. Az elsőben a hyperimmunizált vesebetegek és a sürgősségi szív, máj transzplantációra várók betegek kerülnének fel az európai várólistára. A következő lépésben az összes magyar transzplantációra váró beteg nemzetközi várólistára kerülne.
Az Eurotranszplant szabályai szerint, ha nekünk sürgősen szükségünk lesz szervre, akkor azt meg is kaphatjuk – feltéve, ha lesz alkalmas szerv az Eurotransplantnál. Természetesen a következő alkalommal vissza kell adnunk a kapott szervet. A csatlakozással szervezettebb lesz a hazai donáció, bár ezzel nem nyerünk több elhunytból kiemelt szervet. Így törekednünk kell, hogy több élődonoros átültetést végezzünk. A csatlakozással meg kapjuk az Eurotransplant nyilvántartási rendszerét, amely jól bejáratott, kidolgozott. A csatlakozásnak anyagi vonzata is van, a várólistára tételért és a listán tartásért ugyanúgy fizetnünk kell mint a többi tagállamnak.

- Hogyan lehet növelni a donáció számát?


Asztalos László
A donáció növekedéséhez átültethető szervek kellenek. A törvény szerint, aki életében nem tiltakozik szervei kivétele ellen, abból ki lehet venni donáció céljára. Általában nem tesznek ilyen nyilatkozatot az emberek, esetenként a hozzátartozók tiltakoznak a szervkivétel ellen, pedig jogilag nem lenne lehetőségük erre. Ha a hozzátartozók tiltakozása agresszív, ilyen esetekben az orvosok nem erőltetik a szervkivételt, inkább hagyják elveszni a szervet. De nem ilyen egyszerű a donáció. Az emberek többségének olyan betegségei vannak, melyek miatt nem alkalmasak szerveik átültetésre. Elég, ha csak a magas vérnyomást említjük, amely népbetegség nálunk. Továbbá a donációhoz szükséges, hogy az intenzív osztályokon optimális legyen az orvosok létszáma és legyen hely az agyhalottaknak. Az utóbbi időben az intézmény - összevonások megnehezítették a donációt, ugyanis a megnövekedett ellátási körzet miatt egyre több beteget kell ápolni az intenzív osztályokon, így nem marad kapacitás az agyhalott szervdonor kondicionálására. További feltétele a szervdonációnak, hogy legyenek szervre várók a várólistákon, azaz mind több, transzplantációra szoruló beteget kellene kivizsgálni s listára helyezni. Ez több munkával és anyagi ráfordítással jár.
Az Eurotranszplanthoz való csatlakozás lehetővé teszi, hogy olyan betegek is viszonylag hamar transzplantációra kerüljenek, akik az Eurotransplant nélkül csak hosszas várakozás után juthatnának szervhez. Az államtitkár arra is ígéretet tett, hogy lehetővé teszi az évek óta vajúdó tüdőtranszplantációs program beindítását Magyarországon.

- Ismertetné a tényeket? Mely szervek kerülnek átültetésre és hogyan alakult tavaly az átültetések száma Magyarországon?

Hazánkban a szervátültetések közül a legtöbb a veseátültetés. 2011. febr. 3-án 644-en új vesére, kombinált vese-hasnyálmirigy átültetésre 18-an, májátültetésre 90-en, szívátültetésre 18-an vártak, s 3 beteg várt tüdőátültetésre. Tavaly december 9-ig az országban összesen 283 veseátültetés történt. Az elmúlt évben 42 májátültetést, 9 kombinált hasnyálmirigy-vese transzplantációt végeztek. 2009-ben 19 szívtranszplantáció történt. Tavaly 32 magyar tüdőátültetést végeztek Bécsben, ugyanis ezt az operációt hazánkban nem végzik, legközelebb az osztrák fővárosban van rá lehetőség.

eLitMed: Császi Erzsébet


Kapcsolódó anyagok: Hypertonia és nephrologia - 2010; 14(5) A vesetranszplantáció helyzete Magyarországon 2010.LAM Extra Háziorvosoknak - 2009; 1(5) Lélek, személyes tudás és tapasztalatAmíg jó a régi máj, ne cseréljük le!LAM (Lege Artis Medicinae) - 2003; 13(6) A tüdőtranszplantáció helyzete MagyarországonKapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Tovább


A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.

Tovább


Őrségváltás a LAM-nál

Prof.Dr.Kiss Istvánt és Dr.Kapócs Gábort főszerkesztőket kérdeztük a 25 éves Lege Artis Medicinae (LAM) folyóirat jövőjéről.

Tovább


A hitvilág és a fogyasztás – videointerjú Antal Z. Lászlóval

Antal Z. László akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően az emberi hitvilág és a fogyasztási mintázatok összefüggéséről kérdeztük. A kutató meglátása szerint a fogyasztói társadalom az emberkép és a hitvilág, a halálon túli történésekről alkotott kép erőteljesen összefügg.

Tovább


Az intézmény - összevonások is nehezítik a szervtranszplantációt