TARTALOM

 VISSZA

 


Agyi aneurizmák diagnózisa CT angiográfiával


Agyi aneurizmák diagnózisa CT angiográfiával

| |
 

CTA vizsgálatok metaanalízise azt mutatja, hogy a komputertomográfiás angiográfia a szimptómás betegek agyi aneurizmájának diagnózisában igen pontos módszer.

Abban az esetben, amikor a fej noncontrastos komputertomográfiája (CT) subarachnoidealis vérzést mutat, a károsodást CT angiográfiával (CTA) is leképezik. Készült egy metaanalízis, 5 év, 45 módszertanilag szigorú CTA vizsgálat összegzése céljából, hogy a CTA-val felállított, szimptómás betegek agyi aneurizma diagnózisának érzékenységét és specificitását összevessék. Mind a 45 vizsgálat a diagnózis felállításához gold-standard-ként digitális szubsztrakciós angiográfiát (DSA), illetőleg idegsebészeti eredményeket alkalmazott.

A 3643 betegből 77%-nál diagnosztizáltak gold-standard módszerrel agyi aneurizmát. A betegenkénti analízisből következően, a CTA, aneurizmák kimutatására mutatott összesített érzékenysége 97.2%, míg az aneurizmák kizárására mutatott összesített specificitása 97.9% volt. Az érzékenység és specificitás nagyon hasonló volt az aneurizmánkénti elemzéskor is. Szignifikánsan nagyobb érzékenységűek voltak a 16- és 64-szeletes CT szkennerek az 1- illetve 4-szeletesekhez képest, különösen a ≤4mm átmérőjű aneurizmák esetén.

A metaanalízis alapján felmerül a kérdés, hogy érdemes-e egy negatív CTA agyi aneurizma lelet után DSA vizsgálatot végezni. A jelenlegi referencia módszer, a DSA még 3D-rotációs formájában sem tökéletes. Számolni kell az eltérésekkel és ellenőrizni kell azokat, amikor a CTA-t DSA követi. Ezen kívül az általános populációhoz viszonyítva a szimptómás betegeknél sokkal gyakoribb az aneurizma, így nehéz a metaanalízis eredményeit más populációra vonatkoztatni – például aszimptómás betegek, akik családjában már előfordult agyi aneurizma.

Mindemellett, hogy a CTA érzékenysége és specificitása igen magas volt, még ha ez esetlegesen túlzás is, a klinikus számára a CTA diagnosztikus értéke nem szabad, hogy csökkenjen.

Mindenképpen nagyon fontos a CTA eredményt feldolgozó orvos tapasztaltsága (erre ez a tanulmány nem tér ki). Egy eredményt, például az éjszaka közepén, amikor csak rezidens vagy egy általános radiológus van jelen, nem lehet szakszerűen kiértékelni. A jelenleg mammográfiánál és kolonoszkópiánál használt komputeres diagnosztikus szoftverek tudják figyelmeztetni a lelet kiértékelőjét esetleges érelváltozásokra, és így elméletileg megőrzik a CTA diagnosztikus hitelességét.

Egyelőre a DSA marad az agyi aneurizmák észlelésének gold-standard-je, viszont ez a tanulmány felveti a lehetőségét esetleges non-invazív módszerrel való helyettesíthetőségének.

Szemlézte: Pásztor Viktória dr.
Eredeti közlemény: Menke J et al. Diagnosing cerebral aneurysms by computed tomographic angiography: Meta-analysis. Ann Neurol 2011 Apr; 69:646.

Kapcsolódó anyagok

Így készült a Mayo Clinic kórházainak hálózata a COVID-19-járványra

Melyek a fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beavatkozások?

Koronavírus kisokos

USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az orvosok kötelezettségei, a betegek jogai a dualizmus korában hatályos egészségügyi jogszabályok alapján

Az egészségügyi szolgáltatások, különösen a fekvőbeteg-ellátás rendszere, látványos fejlődésen ment keresztül a dualizmuskori Magyarországon. Ennek jogi alapját az 1876. évi XIV. tvc. teremtette meg. Napjainkban már megkérdőjelezhetetlen a betegek mint egészségügyi szolgáltatás fogyasztók jogi helyzetének törvény általi rögzítése.

Tovább


Pszichoneuroimmunológia és a megtestesült elme

A kortárs tudatkutatás egyik jelentős filozófiai törekvése egy olyan magyarázati keretrendszer létrehozása, mely sikeresen képes megbirkózni a test-tudat viszony filozófiai problémájával. Descartes gyakran mint a dualizmus atyja jelenik meg a modern elmefilozófiában.

Tovább


Purpurás beteg hirtelen halála - post mortem felismert polyangiitisszel járó eosinophil granulomatosis

A rendszerbetegségek diagnosztikai nehézsége olykor abban áll, hogy a részeket nem tudjuk egésszé összetenni. Szegényesen dokumentált anamnézisű, 49 éves, asthmás nőbetegünk vasculitis bőrtüneteivel, diffúz ízületi panaszokkal került kórházi felvételre kivizsgálás céljából.

Tovább


Sikeresen alkalmazott fulvesztrantkezelés emlőtumoros betegünknél

Betegünk (születési év: 1966) 2007 nyarának végén három hónapja fennálló panasszal kereste fel onkológiai szakrendelésünket: bal emlőbimbójának váladékozását észlelte.

Tovább


Agyi aneurizmák diagnózisa CT angiográfiával