VISSZA

Az innovatív gyógyszergyártás hazai helyzete


Az innovatív gyógyszergyártás hazai helyzete

| |
 

„A gazdasági válság nem kíméli a hazai gyógyszerforgalmazás 54%-át kitevő innovatív gyógyszergyártókat sem.” hangzott el az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének március 9-i sajtótájékoztatóján. Az előadó továbbá kiemelte, hogy a szomszédos országokhoz képest a betegek továbbra is lassabban jutnak hozzá az új innovatív terápiákhoz és az adminisztratív koráltozások is túlzottak Magyarországon.

Nemzetközi gyógyszercégek is különféle megszorító intézkedésekre kényszerültek, melyek értelemszerűen érintették a magyar tagvállalatokat is. Emellett hazánkban a kormányzat megszorító intézkedései és a kereslet csökkenése szintén negatívan befolyásolták a növekedési adatokat.

Hazánkban az elöregedő lakosság egészségi állapota folyamatosan romló tendenciát mutat. Magyarország a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések okozta halálozás szempontjából Európa élmezőnyébe tartozik. Ennek következtében a gyógyszerfelhasználás és a társadalombiztosítási támogatás mértéke folyamatosan növekedett, de 2009-ben a növekedés üteme megtört.

A Gyógyszergazdaságossági Törvény megszorításai következtében a 2007. évi kifizetés nagysága visszaesett a 2004. évi szintre.

Ehhez adódik hozzá a 2009. évi kormányzati megszorítások hatása. A normatív, 85 %-os támogatási kulcsok (amelyek jórészt a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére alkalmazott gyógyszerekre vonatkoztak) 80 %-ra csökkentek. Továbbá számos hatóanyag- és terápiás csoport támogatása megszűnt (pl. agyértágítók, porcerősítők), vagy csökkent (pl. a gyomorsav-elválasztást csökkentő termékek), 70 %-ról 55 %-ra esett vissza. Ezt a betegek ismét áremelkedésként érzékelhették.

A nemzetközi összehasonlítások alapján egyértelműen látható, hogy a magyar betegek nemcsak a nyugat-európai, de több szomszédos országhoz képest is lassabban jutnak hozzá az új, innovatív terápiákhoz.

A költségvetési korlátok miatt természetesen minden európai országban próbálják különféle adminisztratív eszközökkel szabályozni e folyamatot. A hazai támogatási rendszerben azonban az európai országokban egyenként használt adminisztratív korlátozások sokasága egyszerre van jelen.

2009-ben valódi áttörést jelentő, új terápiás osztályba tartozó termék befogadás nem történt, a befogadott termékek támogatása miatti többletkiáramlás összege elhanyagolható volt, mivel azokat zömében már létező szerződések keretében finanszírozták.

A részletes bemutató a "A teljes cikk PDF-ben"-re kattintva érhető el.

Forrás: Innovatív Gyógyszergyártók EgyesületeKapcsolódó anyagok

Újra itt a nyár!

Alattomos betegség a Lyme-kór

A munka fáradalmait a festés oldja

Ezt fél gőzzel nem lehet csinálni!

Egy film rólunk, értünk

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Műanyag mikroszemcsék veszélyeztetik a tengeri emlősöket

A bálnákat, cápákat, delfineket és rájákat súlyosan veszélyeztetik az emberi hulladékból hátramaradó műanyag mikroszemcsék. Egy Franciaországban partra vetődött és elpusztult bálna szervezetében 800 kilogramm műanyagot találtak...

Tovább


Több amerikai fertőződött H1N1-vírussal, mint először gondolták?

A járvány első négy hónapjában akár 5,7 millió ember, vagyis a laboratóriumban megerősített esetek több mint százszorosa fertőződhetett H1N1 vírussal az USA-ban.

Tovább


Magyar Klinikai Neurofiziológiai Társaság 47. Kongresszusa

Szeretnénk újfent felhívni a figyelmet a Magyar Klinikai Neurofiziológiai Társaság soron következő, 47. Kongresszusára, mely 2015. június 4-6. között Szegeden kerül megrendezésre.

Tovább


Az innovatív gyógyszergyártás hazai helyzete