hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Kórházak a neten


Kórházak a neten
Cserháti Zoltán
| |
 

A jövőben a beteg fog állni az egészségügyet jelképező háromszög középpontjában. Erre fel kell készíteni az egészségügy összes szereplőjét: pácienst, orvost, gyógyszercéget, döntéshozót egyaránt.

A jövőben, az egészségügyi ellátás része lesz az is, hogy a kórházak milyen módon és milyen minőségben tájékoztatják honlapjukon vagy éppen a közösségi médiában a pácienseket.

A Kórházak a neten honlapján összegyűjtöttem a magyar egészségügyi intézmények online felületeinek és közösségi média hálózatának listáját, hogy jobb képet kaphassunk a hazai egészségügyi intézmények online világáról. Ezen intézmények online elérhetőségeit (honlap, akadálymentesített honlap, e-mail) és közösségi média felületeiket (Facebook, Youtube, Google+, Twitter, LinkedIn, Foursquare, Pinterest) a honlapon lévő térkép segítségével bárki ingyenesen elérheti. 350 intézmény online elérhetősége szerepel a http://korhazakaneten.hu/:

- Állami fenntartású és országos intézmények, központok (17)
- Magyar Kórházszövetség tagkórházai és a GYEMSZI által fenntartott1 szolgáltatók (125)
- Egyetemi klinikák (119)
- Ambuláns, egynapos és fekvőbeteg ellátást végző intézmények, magánkórházak, magánklinikák (66)
- Budapest Főváros Kerületi Egészségügyi Szolgálatok (23)

Tanulmány

A hazai egészségügyi intézmények online felületeit és közösségi média hálózatát megvizsgálva elmondható, hogy az állami és országos intézetek weboldalai közül mindössze 8 (47%) akadálymentesített. A Facebook – és egyéb ingyenes közösségi csatornák – használata, nem olyan magas (17,6%), mint a Kórházszövetség és a GYEMSZI által fenntartott intézmények esetében. Ezen intézmények közül mindössze 18 (14,4%) esetben akadálymentesített a weboldal, és 22 (17,6%) intézmény van jelen aktívan a legnagyobb közösségi csatornán.

Néhány kórház elkezdte használni a többi közösségi felületet is, amelyek kiválóan kiegészít(het)ik a gyógyító-oktató-kutató munkát is. A 4 orvosi egyetemi klinika közül egyértelműen a Semmelweis Egyetem emelkedik ki 19 (57,6%) akadálymentesített weboldalával, valamint 3 (9%) Facebook profillal is rendelkeznek. A többi egyetem is rendelkezik „központi” közösségi média felületekkel, azonban a klinikai központoknak nincs külön adatlapjuk és nem aktívak a közösségi felületeken. A hazai magánkórházak és magánklinikák esetében azon intézményeket (66) vettem a listába, melyek ambuláns, egynapos és/vagy fekvőbeteg ellátást is végeznek.

Kiugróan sok intézmény – 57 (86,3%) – rendelkezik Facebook profillal, azonban nagyon sok esetben nem aktív profilról van szó, valamint számos esetben nem tüntették fel honlapjukon a közösségi csatornák elérhetőségeit. Elmondható, hogy nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a honlapok akadálymentesítésére (6%). Mindamellett 15,1%-os volt a Youtube és 13,6%-os a Google+ profilok aránya. A magánkórházak felismerték, hogy a megfelelő stratégiával felépített és kezelt weboldalak valamint közösségi média felületek használata mind a pácienseknek, mind az intézménynek időt, energiát és pénzt takaríthatnak meg. Mindössze 4 (17,4%) fővárosi kerületi egészségügyi szolgálat rendelkezik akadálymentesített weboldallal.


Cserháti Zoltán, alapító
Elérhetőség: info@korhazakaneten.hu
Weboldal: http://korhazakaneten.hu/

(x)


Kapcsolódó anyagok

Evészavar Kongresszus 2018

Szénhidrátfogyasztás és mortalitás

A gyógyszerészi gondozáson túli feladatok - szemlézés

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Szigetvári Kórház belgyógyász/neurológus szakorvost keres

Munkaköri feltételek: - orvos diploma, - neurológus/belgyógyász szakorvosi szakképesítés, - büntetlen előélet, - orvosi kamarai tagság, -egészségügyi alkalmasság.

Tovább


Prix Galien elismeréssel díjazták a világ első BCL-2 gátló hatásmechanizmusú gyógyszerét, melyet a krónikus limfoid leukémia kezelésére Európában az AbbVie törzskönyvezett elsőként

A gyógyszerkutatás Nobel-díjának tekintett Prix Galien Gálán évről évre felsorakoznak a világ legfontosabb farmakológiai innovációi és a kutatási eredményei. Idén a „Legjobb Gyógyszerészeti Termék” díjat a Venclexta (US)/Venclyxto (EU) (venetoklax) kapta, ami az első törzskönyvezett BCL-2 inhibitor. Az új hatásmechanizmusú gyógyszert elsőként az onko-hematológiai indikációk közül a krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére fejlesztette ki közösen a Genentech és az Abbvie. A készítményt az Amerikai Egyesült Államokban a két vállalat együttesen, míg az Amerikai Egyesült Államokon kívül az AbbVie forgalmazza.

Tovább


Diabetológiai készítmény nyerte az Év Gyógyszere 2016 díjat

A empagliflozin hatóanyagú gyógyszer nyerte 2016-ban az Év Gyógyszeredíjat, amelyet a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság ítél oda minden évben olyan gyógyszerkészítménynek, amely jelentős tudományos felfedezésen alapul és hiánypótló szerepet tölt be a terápiában. A gyógyszer diabétesz kezelésében alkalmazott olyan terápia, amely a vércukorszintre és a kardiovaszkuláris eseményekre egyaránt hatással van. A díj átadására ünnepélyes keretek között a Vigadó Makovecz dísztermében került sor

Tovább


Pályázati Felhívás - Segítő szakmában dolgozó alkotók részére

A Moravcsik Alapítvány – Budapest Art Brut Galéria pályázatot ír ki az egészségügyi és szociális területen dolgozó amatőr alkotók művészeti munkáinak bemutatására.

Tovább


Kórházak a neten