hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Előnyben az alapellátás| |
 

Nem kell többé a háziorvosoknak elavult floppy lemezen küldeniük a havi jelentést, ügyeleti forgalmat jövő év elejétől az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). Az adatokat ezentúl online rendszerben jelenthetik majd a háziorvosok. Az ellátatlan területeken támogatják első sorban a praxisközösségek kialakítását.

Az év végi kasszasöprés nyertese is az alapellátás volt, s mivel az egészségügyi kormányzat prioritásként kezeli az alapellátást, jövőre is kedvező változások lesznek – jelentette be Szócska Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egészségügyért felelős államtitkára. Az alapellátásban dolgozó, közel 200 felnőtt és gyermek háziorvossal folytatott, keddi konzultáció szünetében tartott sajtótájékoztatón kiderült, a korábban is ígért praxisközösségeknek első sorban azokon a területeken jut majd szerep, ahol nem megoldott az ellátás.

Beneda Attila kabinetfőnök elmondta, jelenleg 150 részben vagy egészben kiüresedett háziorvosi praxis van, ezek közül 120-nak évek óta nincs tulajdonosa. Ezért a jövőben lehetőséget adnak arra, hogy ezeken a területeken praxisközösségek, csoportok lássák majd el a pácienseket.

Az alapellátást mind anyagilag, mind szakmailag meg kívánják erősíteni, ezért jövőre a teljesítményalapú finanszírozás fejlesztésére két és félszer annyi forrás jut majd, mint amennyi idén volt. Szócska hangsúlyozta, a praxisalap bevezetése és a praxisjog megerősítése már a rövidtávú tervek között szerepel, erre már 2011. első félévében sor kerül. A praxisjog erősödését első sorban a rezidensek ösztönzésével kívánják támogatni, míg a nyugdíjba készülőknek „végkielégítést” jelenthetne a praxis eladása.

A dereguláció jegyében megszűnik az elavult floppylemezes jelentési kötelezettség az OEP felé, az online rendszeren azonban a családorvos azt is követni tudja majd, milyen diagnosztikus és terápiás ellátást vettek igénybe a betegek. Ezzel a párhuzamos ellátásokat kívánják kiküszöbölni. Adatvédelmi okokból azonban nem kerülhet be a páciens minden adata a rendszerbe, így a zárójelentéseket továbbra is a betegnek kell majd magával vinnie háziorvosához. Az Állami Számvevőszék alapellátási ellenőrzésérő az államtitkár azt mondta: „Nem kívánjuk vegzálni a háziorvosokat, már most kivettük a rendszerből az értelmetlen, cél nélküli ellenőrzéséket.”

Szócska azt ígérte, a háziorvosok igényeinek megfelelően bővítik a receptfelírási kompetenciákat, s jövőre kidolgozzák a háziorvosi életpálya modellt is. Újra bevezetik az első Orbán-kormány által kidolgozott eszközfinanszírozási rendszert, amelyre forrást is biztosítanak a 2011-es költségvetésből. amelyre már félre is tettek a költségvetésből. A praxisjog újragondolása valamint a praxisalap bevezetése két-három milliárdos költséggel járhat - tette hozzá a kabinetfőnök.

Beneda Attila a közép és hosszú távú alapellátási stratégiáról elmondta, három fő fejlesztési irányt jelöltek ki: a finanszírozási rendszer újragondolása, a humán erőforráskrízis kezelése, és az informatikai rendszerek fejlesztése.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya


Kapcsolódó anyagok

Krónikus koronária szindróma

Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

Nővér folyóirathoz benyújtott közlemények - a lektor szemszögéből

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább


Előnyben az alapellátás