TARTALOM

 VISSZA

 


Előnyben az alapellátás| |
 

Nem kell többé a háziorvosoknak elavult floppy lemezen küldeniük a havi jelentést, ügyeleti forgalmat jövő év elejétől az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). Az adatokat ezentúl online rendszerben jelenthetik majd a háziorvosok. Az ellátatlan területeken támogatják első sorban a praxisközösségek kialakítását.

Az év végi kasszasöprés nyertese is az alapellátás volt, s mivel az egészségügyi kormányzat prioritásként kezeli az alapellátást, jövőre is kedvező változások lesznek – jelentette be Szócska Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egészségügyért felelős államtitkára. Az alapellátásban dolgozó, közel 200 felnőtt és gyermek háziorvossal folytatott, keddi konzultáció szünetében tartott sajtótájékoztatón kiderült, a korábban is ígért praxisközösségeknek első sorban azokon a területeken jut majd szerep, ahol nem megoldott az ellátás.

Beneda Attila kabinetfőnök elmondta, jelenleg 150 részben vagy egészben kiüresedett háziorvosi praxis van, ezek közül 120-nak évek óta nincs tulajdonosa. Ezért a jövőben lehetőséget adnak arra, hogy ezeken a területeken praxisközösségek, csoportok lássák majd el a pácienseket.

Az alapellátást mind anyagilag, mind szakmailag meg kívánják erősíteni, ezért jövőre a teljesítményalapú finanszírozás fejlesztésére két és félszer annyi forrás jut majd, mint amennyi idén volt. Szócska hangsúlyozta, a praxisalap bevezetése és a praxisjog megerősítése már a rövidtávú tervek között szerepel, erre már 2011. első félévében sor kerül. A praxisjog erősödését első sorban a rezidensek ösztönzésével kívánják támogatni, míg a nyugdíjba készülőknek „végkielégítést” jelenthetne a praxis eladása.

A dereguláció jegyében megszűnik az elavult floppylemezes jelentési kötelezettség az OEP felé, az online rendszeren azonban a családorvos azt is követni tudja majd, milyen diagnosztikus és terápiás ellátást vettek igénybe a betegek. Ezzel a párhuzamos ellátásokat kívánják kiküszöbölni. Adatvédelmi okokból azonban nem kerülhet be a páciens minden adata a rendszerbe, így a zárójelentéseket továbbra is a betegnek kell majd magával vinnie háziorvosához. Az Állami Számvevőszék alapellátási ellenőrzésérő az államtitkár azt mondta: „Nem kívánjuk vegzálni a háziorvosokat, már most kivettük a rendszerből az értelmetlen, cél nélküli ellenőrzéséket.”

Szócska azt ígérte, a háziorvosok igényeinek megfelelően bővítik a receptfelírási kompetenciákat, s jövőre kidolgozzák a háziorvosi életpálya modellt is. Újra bevezetik az első Orbán-kormány által kidolgozott eszközfinanszírozási rendszert, amelyre forrást is biztosítanak a 2011-es költségvetésből. amelyre már félre is tettek a költségvetésből. A praxisjog újragondolása valamint a praxisalap bevezetése két-három milliárdos költséggel járhat - tette hozzá a kabinetfőnök.

Beneda Attila a közép és hosszú távú alapellátási stratégiáról elmondta, három fő fejlesztési irányt jelöltek ki: a finanszírozási rendszer újragondolása, a humán erőforráskrízis kezelése, és az informatikai rendszerek fejlesztése.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya


Kapcsolódó anyagok

Folyékony biopszia a klinikai onkológiában – a precíziós orvoslás vonalvezetője

A mesterséges intelligencia szerepe a precíziós medicinában

p53 – A szuppresszor

Az áttétes colorectalis rák molekuláris altípusai és a terápiás döntések fejlődése

Metaanalízisek felhasználása az emlőrákok kialakulásának, kimenetelének és terápiás hatékonyságának előrejelzésébe

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Tudatos jelenlét a 21.században - elméletben és gyakorlatban

A Magyar Pszichiátriai Társaság 2020. évi Vándorgyűlésének előzetes workshopjaként akkreditált képzés, mely a konferencián való részvételtől függetlenül minden érdeklődő számára nyitott.

Tovább


Kincses Gyula: Pezsgő kamarai életet szeretnénk

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), és azon keresztül az egészségügy megújítását tűzték ki célul az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport résztvevőiből az ez év elején szerveződött Újratervezés tagjai, amelynek jelöltjei nyertek november utolsó napján a hivatásrend tisztújító küldöttgyűlésén. A kamara elnökévé Kincses Gyulát választották 202 szavazattal 120 ellenében.

Tovább


Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


Előnyben az alapellátás