TARTALOM

 VISSZA

 


Előnyben az alapellátás| |
 

Nem kell többé a háziorvosoknak elavult floppy lemezen küldeniük a havi jelentést, ügyeleti forgalmat jövő év elejétől az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). Az adatokat ezentúl online rendszerben jelenthetik majd a háziorvosok. Az ellátatlan területeken támogatják első sorban a praxisközösségek kialakítását.

Az év végi kasszasöprés nyertese is az alapellátás volt, s mivel az egészségügyi kormányzat prioritásként kezeli az alapellátást, jövőre is kedvező változások lesznek – jelentette be Szócska Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egészségügyért felelős államtitkára. Az alapellátásban dolgozó, közel 200 felnőtt és gyermek háziorvossal folytatott, keddi konzultáció szünetében tartott sajtótájékoztatón kiderült, a korábban is ígért praxisközösségeknek első sorban azokon a területeken jut majd szerep, ahol nem megoldott az ellátás.

Beneda Attila kabinetfőnök elmondta, jelenleg 150 részben vagy egészben kiüresedett háziorvosi praxis van, ezek közül 120-nak évek óta nincs tulajdonosa. Ezért a jövőben lehetőséget adnak arra, hogy ezeken a területeken praxisközösségek, csoportok lássák majd el a pácienseket.

Az alapellátást mind anyagilag, mind szakmailag meg kívánják erősíteni, ezért jövőre a teljesítményalapú finanszírozás fejlesztésére két és félszer annyi forrás jut majd, mint amennyi idén volt. Szócska hangsúlyozta, a praxisalap bevezetése és a praxisjog megerősítése már a rövidtávú tervek között szerepel, erre már 2011. első félévében sor kerül. A praxisjog erősödését első sorban a rezidensek ösztönzésével kívánják támogatni, míg a nyugdíjba készülőknek „végkielégítést” jelenthetne a praxis eladása.

A dereguláció jegyében megszűnik az elavult floppylemezes jelentési kötelezettség az OEP felé, az online rendszeren azonban a családorvos azt is követni tudja majd, milyen diagnosztikus és terápiás ellátást vettek igénybe a betegek. Ezzel a párhuzamos ellátásokat kívánják kiküszöbölni. Adatvédelmi okokból azonban nem kerülhet be a páciens minden adata a rendszerbe, így a zárójelentéseket továbbra is a betegnek kell majd magával vinnie háziorvosához. Az Állami Számvevőszék alapellátási ellenőrzésérő az államtitkár azt mondta: „Nem kívánjuk vegzálni a háziorvosokat, már most kivettük a rendszerből az értelmetlen, cél nélküli ellenőrzéséket.”

Szócska azt ígérte, a háziorvosok igényeinek megfelelően bővítik a receptfelírási kompetenciákat, s jövőre kidolgozzák a háziorvosi életpálya modellt is. Újra bevezetik az első Orbán-kormány által kidolgozott eszközfinanszírozási rendszert, amelyre forrást is biztosítanak a 2011-es költségvetésből. amelyre már félre is tettek a költségvetésből. A praxisjog újragondolása valamint a praxisalap bevezetése két-három milliárdos költséggel járhat - tette hozzá a kabinetfőnök.

Beneda Attila a közép és hosszú távú alapellátási stratégiáról elmondta, három fő fejlesztési irányt jelöltek ki: a finanszírozási rendszer újragondolása, a humán erőforráskrízis kezelése, és az informatikai rendszerek fejlesztése.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya


Kapcsolódó anyagok

Így készült a Mayo Clinic kórházainak hálózata a COVID-19-járványra

Melyek a fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beavatkozások?

Koronavírus kisokos

USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Kötelező EESZT adatszolgáltatás 2020.június 1-jétől

A nem közfinanszírozott egészségügyi ellátóknak 2020. január 1-jéig kellett csatlakozniuk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér-hez (EESZT), hogy 2020. június 1-jétől eleget tudjanak tenni az adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Tovább


Alvás éve Magyarországon - a Magyar Tudományos Akadémián

A World Association of Sleep Medicine/World Sleep Society magyarországi szervezete, a Magyar Alvás Szövetség meghirdeti az Alvás évét. Hivatalos bejelentésére 2020. március 12-én kerül sor a Magyar Tudományos Akadémián, a World Sleep Day/Alvás Világnapja konferenciáján.

Tovább


Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


Előnyben az alapellátás