TARTALOM

 VISSZA

 


Viszlát H1N1 - Minden vírusfertőzést meggátolhat egy új terápia| |
 

A Popular Science magazin szerint a kaliforniai Burnham Institute for Medical Research kutatói új megközelítést alkalmaztak, amikor a kezelési mód kidolgozása során. A hagyományos vakcinák úgy működnek, hogy az eredeti vírusok legyengített változatát juttatják be a szervezetbe, amely ezáltal képes lesz kiépíteni védekező mechanizmusát egy jövőbeni fertőzés ellen. Hátránya ezeknek az, hogy csak egy bizonyos vírus ellen védenek.

A vakcinák úgy működnek, hogy az adott vírustörzsre jellemző, hemagglutinin nevű fehérjét azonosítják a vírus felszínén. Ez egy nyalóka-alakú fehérje, amelynek feje minden vírustörzs esetében különböző. A kaliforniai kutatók, Robert Liddington biológus vezetésével ezért a hemmaglutinin molekulák szárára koncentráltak.

„A fej minden vírusgeneráció esetében változik” – nyilatkozta a szakember a Popular Science-nek. „A szár jóval állandóbb, valójában ez az influenza gyenge pontja.”

A kutatók felfedezetek egy olyan ritka antitestet, amely éppen ezt a területet támadja. A vizsgálat során a kísérleti egereket több fajta influenza vírustörzs – köztük a H5N1 madárinfluenza és az 1918-ban világjárványt okozó spanyolnátha - halálos adagjának a tízszeresével fertőztek meg, azonban az új fejlesztésű gyógyszer minden esetben sikeresen elhárította a betegséget, még akkor is, amikor a fertőzést követően csupán 72 órával később fecskendezték be.

Liddington szerint ez a megközelítés sikeres lehet más vírusok, például az AIDS-et okozó HIV esetében is. A kutatók azonban jelenleg arra koncentrálnak, hogy minél előbb átadhassák az amerikai járványügyi központnak, a Center for Disease Control and Prevention (CDC) a H1N1 influenza ellen már bevethető gyógyszert.

Forrás: AP / Reuters / CDC / ECDC

Kulcsszavak

hemagglutinin, H1N1, vakcina, vírus

Kapcsolódó anyagok

Megjelent a 2020. évben azonosított új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzések (COVID-19) megelőzésének és terápiájának hazai kézikönyve

Coronavirusok és CNS-betegségek

Amit eddig az új koronavírusról tudunk

Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


Viszlát H1N1 - Minden vírusfertőzést meggátolhat egy új terápia