TARTALOM

 VISSZA

 


Új irányelvek az influenza elleni oltás célcsoportjairól| |
 

Az Egyesült Államok közegészségügyi és járványügyi hatóságának (US Centers for Disease Control and Prevention, CDC) az oltási gyakorlattal foglalkozó bizottsága (Advisory Committee on Immunization Practices, ACIP) a múlt héten új irányelveket közölt a beoltandó célcsoportokkal kapcsolatban.

A legfontosabb javaslatok a következők:

Az általános lakosságból a következő célcsoportok élvezzenek prioritást:
– terhes nők,
– hat hónaposnál fiatalabb csecsemők gondozói és háztartási kontaktjaik,
– egészségügyi dolgozók,
– 6 hónap és 24 év közötti gyermekek és fiatalok,
– az influenza szövődményei szempontjából veszélyt jelentő alapbetegségben szenvedők – ilyen alapbetegségek többek között a krónikus tüdőbetegségek, a súlyos cardiovascularis betegségek, a vese-, máj- és neurológiai betegségek és az immunszuppresszióval járó állapotok.

Ha kezdetben nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag, a fenti csoportok közül az első hármat kell előnyben részesíteni. A nagyobb kockázatú csoportok immunizációja után javasolt a lakosság többi tagját is beoltani.

Mivel nem ismert, hogy hány adag oltás szükséges a teljes védettség eléréséhez, és mivel az oltóanyagok elérhetősége idővel várhatóan növekedni fog, helytelen lenne az 1. oltást megkapott személyeknek félre tenni a 2. vagy 3. adagot.

A szezonális vírustörzsekkel történő egyidejű immunizáció elvégezhető, de a két oltást különböző helyre kell beadni, és csak elölt vírusokat tartalmazó oltóanyag esetében szabad egyidejűleg beadni a két oltást.

A szezonális influenza elleni védőoltást minél hamarabb be kell adni a 65 évesnél idősebbeknek.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Morb Mortal Wkly Rep. August 21, 2009. [elektronikus közlés]


Kulcsszavak

újinfluenza, védőoltás, célcsoportok, H1N1

Kapcsolódó anyagok

Hogyan legyünk sikeresek a prevenció megvalósításában? - A védőoltásokkal kapcsolatos átoltottságot befolyásoló tényezők

A nonreszponder betegek HBV vakcinációjának gyakorlata centrumunkban

Kellő figyelmet kap-e egészségünk megőrzése utazásaink szervezése során?

Hogyan legyünk sikeresek a prevenció megvalósításában? - A védőoltásokkal kapcsolatos átoltottságot befolyásoló tényezők

Invazív és hordozott Streptococcus pneumoniaeizolátumok vakcinalefedettsége Magyarországon

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


Új irányelvek az influenza elleni oltás célcsoportjairól