TARTALOM

 VISSZA

 


Új modell a kórházi vírusterjedésre


Új modell a kórházi vírusterjedésre

| | |
 

A Finn Akadémia tudósai új számítási módszereket fejlesztettek ki, melyek lényegesen gyarapították ismereteinket a kórházban szerzett baktériumok terjedéséről és fejlődéséről. Ezek az módszerek, melyek randomizált algoritmusokon alapulnak, lehetővé teszik, hogy gyorsabban és hatékonyabban elemezzük a nagymennyiségű genetikai adatot, mint korábban. Az új eredmények birtokában lehetővé vált, hogy jobban kövessük a kórházi fertőzéseket, javítva az ellenük folyó harc sikerének esélyeit.

Az új módszerek segítségével modelleket dolgoznak ki a baktériumok és vírusok evolúciójára. "Alapvető tényező a kórházban szerzett fertőzések esetében az okozó baktérium evolúciójában a vízszintes géntranszfer. Ez azt jelenti, hogy számos különböző sejtfolyamat gének transzportál az azonos és különböző fajok leszármazásai vonalainak egyedei között, így a baktériumok rezisztenssé válnak az antibiotikumokkal szemben, és a virulencia faktor gyorsan terjed a populációban ", magyarázza Jukka Corander professzor, csoportvezető.

Ez az úgynevezett bakteriális rekombináció sokkal bonyolultabbá teszi az evolúciós analízis elvégzését. A Harvard Egyetem és a Wellcome Trust Sanger Institute kutatóival közösen kifejlesztett intelligens randomizált algoritmusok éppen ezt könnyítik meg, olyannyira, hogy az elemzés valós idejű lehet, míg a korábbi, leggyakrabban használt számítási módszerekkel a munka több hónapig is eltarthatott.

A kidolgozott módszereket a közelmúltban alkalmazták egy nemzetközi tanulmányban. Kiderült, hogy az MRSA baktériumok (pl. methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus törzsek) genetikai variációjának több mint a fele horizontális gén-transzferrel jön létre.
"A vizsgálati eredmények alapján képesek vagyunk előzetes becsléseket tenni abban az esetben, ha egy bizonyos MRSA baktérium törzs belép egy országba, és elkezd terjedni a kórházakban. Ez az első alkalom, hogy sikerült bizonyítani, hogy a horizontális genetikai variáció és a mutációs genetikai változás kölcsönhatása jelentősen eltérhet különböző földrajzi helyeken, sőt, még az egyes kórházak esetében is," mondja Corander.

Az MRSA egy világszerte elterjedt baktérium, amely különösen kellemetlen a kórházakban. Ellenáll a legtöbb antibiotikumnak, és évente több tízezer ember halálát okozza egyedül az USA-ban. Óvatos becslések szerint az MRSA fertőzések éves költsége több milliárd dollár.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

Kulcsszavak

kórházi fertőzés, algoritmus, MRSA

Kapcsolódó anyagok

Antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok okozta kórházi fertőzések - nemzetközi és hazai trendek

Új modell a kórházi vírusterjedésre

Önálló inzulindózis-titráció 2-es típusú cukorbetegségben: teher vagy megoldás?

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Új modell a kórházi vírusterjedésre