hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Mobil alkalmazás az alvási apnoé kezelésében| | |
 

Egy a robusztus mobiltelefon és a web-alapú megoldást fejlesztettek ki azoknak a betegeknek a számára, akik esetében obstruktív alvási apnoe (OSA) betegséget diagnosztizáltak. Az új hálózati megoldás és program egyszerre képes kezelni a probléma leglényegesebb összetevőit: úgymint a visszacsatolást, az oktatást és a hibaelhárítást.

A SleepMapper elnevezésű önmenedzselő rendszert a Philips Respironics fejlesztette ki és mutatta be. Ez egyben az első önálló (azaz orvosi vagy más egészségügyi gondozói jelenlétet nem igénylő) irányítási rendszer az OSA betegek számára, amely segíti a terápiás technikák betartását, s így támogatást nyújt az alvás-terápiában. Ez az innovatív alkalmazás biztosítja az alvási apnoe betegek számára a szükséges eszközöket, hogy fokozzák az alvás-terápia hatékonyságát, egy olyan beteg-központú megoldás, amelyek segíti az életminőség javítását.

A SleepMapper megoldás egyszerűbbé és hathatósabbá teszi azoknak a betegeknek a terápiáját, akik a Philips Respironics rendszer pozitív légúti nyomás (PAP) eszközeit használják, s így ők nagyobb valószínűséggel maradnak együttműködőek és motiváltak a terápia során. A beteg megtekintheti a terápiás visszajelzést, beállíthat célokat, és hozzáfér információkhoz, adatokhoz, forrásokhoz és oktatóanyagokhoz az alvási apnoéről, továbbá a terápiában alkalmazott PAP terápiás eszközökről és maszkokról.
"Egy ilyen eszköz, mint a SleepMapper a betegségem korai szakaszában az én terápiámban sokat segíthetett volna," mondta Sherry Johnston, egy alvási apnoéban szenvedő beteg. "Én most megismerhetek minden olyan információt, melyekhez nem férhettem hozzá korábban. Látom az eredményeket minden nap, és a képességet, hogy saját magam naponta új célokat állítsak be magamnak, kifejezetten élvezem. A SleepMapper jelentős mértékben segít kezelni alvási apnoe betegségemet."
Az OSA betegséget a felső légutak szűkülete vagy elzáródása jellemzi, ami a légzés megszűnését eredményezi alvás közben.

A betegség a férfi lakosság mintegy négy százalékát, és a nők két százalékát érinti az Egyesült Államokban. A pozitív légúti nyomás (PAP) kezelés a legjobb bevált módszer az OSA kezelésére. Sajnos, sok beteg gyakran nem használja, vagy hibásan használja a PAP terápiát. Ez komoly probléma, mivel az OSA, amennyiben kezeletlen marad, vagy nem megfelelően kezelt, növelheti különféle krónikus betegségek kockázatát, amilyen például a cukorbetegség vagy a szívbetegség.

„A terápiához való nem-ragaszkodás a rossz beteg felvilágosítás miatt, melynek következtében a páciensek nem értik a betegség lezajlásának folyamát és a lehetséges következményeket: ezek voltak a jellemző akadályok a PAP sikerében", mondta Mark. S. Aloia, PhD, a globális klinikai kutatás igazgatója a Philips Healthcare-ben.

Dr. Aloia PAP terápiát tanult az elmúlt 15 évben, és úgy gondolja, hogy a "SleepMapper világosan utat mutat a pácienseknek, és megtanítja menedzselni az OSA kezelését. Ez elősegíti a beteg elkötelezettségségének kialakulását, és megérteti vele saját felelősségének mértékét és jellegét betegségével kapcsolatban - melynek következtében természetesen növekedhetnek állapota javulásának esélyei. "
A SleepMappernek számos előnye van az egészségügyi ellátók számára. John Frank, a Philips Home Egészségügyi Megoldások alelnöke ezt mondja: "Egyre több kihívással kell szembenézniük az egészségügyi ellátóknak. Az olyan innovációk, mint a SleepMapper segíthetnek a szolgáltatóknak, hogy szerepüket egyre hatékonyabbá tegyék a minőségi ellátásban. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy segítsünk a klinikusoknak és a házi gondozásnak, hogy eszközeink segítségével a betegek betartsák a terápiát, és így jobb életminőséggel élhessenek. "

A SleepMappert le lehet letölteni okostelefonra, vagy tablettra, de elérhető számítógépre is. Főbb elérhetőségei: a Google Play, az iTunes és a www.sleepmapper.com .

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

mobil telefon, alvási apnoe

Kapcsolódó anyagok

A dyslipidaemia szerepe az obstruktív alvási apnoe patomechanizmusában

Az alvási apnoe szindróma kezelésének módjai és az ezzel kapcsolatos nehézségek a mindennapi gyakorlatban

Hosszú távú CPAP-compliance a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Alváslaboratóriumában gondozott, alvási apnoéban szenvedő betegek körében

A cannabinoidok lehetséges szerepe az obstruktív alvási apnoe kezelésében

Obstruktív alvási apnoe szindróma: hogyan szűrjük, hogyan kezeljük?

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Mobil alkalmazás az alvási apnoé kezelésében