VISSZA

Nővér - 2015;28(3)


A műtősasszisztensi hivatás története


A műtősasszisztensi hivatás története
Péczeli András
| |
 
A műtéti beavatkozások alapvető feltétele a személyi és tárgyi feltételek hiánytalan megléte. A műtői munkacsoport nélkülözhetetlen tagja a műtősasszisztens (műtősnő), aki az előkészületi és a műtét utáni feladatokon kívül jelentős szerepet tölt be a közvetlen műtéti szakaszban. A képesített műtősasszisztens a műtétet végző orvosnak és asszisztenseinek műszerel (instrumentál), melyhez elengedhetetlen a műtét folyamatának és az ahhoz szükséges műszerek és anyagok listájának pontos ismerete. A technika fejlődésével a műtétek repertoárja folyamatosan változik: új eljárások, ezekhez új technikai eszközök jelennek meg. A műtősasszisztenseknek ezzel a fejlődéssel folyamatosan lépést kell tartaniuk, de változik a munkakörnyezet és a képzés, valamint az ide vonatkozó jogszabályok rendszere is. A szerző a műtősasszisztensi munka történetét mutatja be az első műtősnővérek megjelenésétől napjainkig. Kitér a műtősasszisztensi munka megjelenésére, a képzés és jogszabályainak változásaira, a tegnap és a ma műtősnőjének feladataira.

Kulcsszavak

műtősasszisztens, szakképzés, jogszabály

Kapcsolódó anyagok

Pillantás az „Ápoló leszek!” ösztöndíjprogram mindennapjaiba - Mentorok segítik a jövő elhivatott ápolóit

A szakminisztériumhoz került a szakképzés

Középiskolások ápolói pályaképe

Hozzászólások:

2.,   Foldes Adalbert mondta   2016. Január 15., Péntek 07:18:20
Fontus osszefoglalo. 15 evig tanitottam Nagyvaradon a NOVERKEPZO FOISKOLAN. Hianyoztak az ikyen dokumentumok
1.,   Foldes Adalbert mondta   2016. Január 15., Péntek 07:15:10

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Életminőség-vizsgálat a Sclerosis multiplex betegségben szenvedők körében

A vizsgálat célja: Felmérni a Sclerosis Multiplex életminőségre gyakorolt hatását és megvizsgálni, hogy mutat-e jelentős eltérést a ”vidéken”, valamint a fővárosban gondozott betegek állapota között.

Tovább


Az ápoló gyakorlati szerepe a szepszis korai felismerésében és kezelésében

A vizsgálat célja: A kutatás célja a szepszis kórállapot kategorizálásának részletes elemzése, valamint az erre vonatkozó diagnosztikai nehézségek feltárása. A vizsgálat kiterjed az ellátás során végzett diagnosztikai és monitorizálási módszertan ápolói kompetenciába tartozó elemeire, ezen belül is a triage jelentőségére.

Tovább


A csípő- és a térdízület periprotetikus infekcióinak rehabilitációját befolyásoló tényezők

Vizsgálat célja: A szerzők a periprotetikus infekció klinikai lefolyása és a társbetegségek, illetve az életkor közötti összefüggéseket vizsgálták. Arra keresték a választ, hogy periprotetikus infekció esetén milyen arányban szükséges a gyógyulás eléréséhez a protézis eltávolítása, illetve egyes társbetegségek befolyásolják-e a fertőzés eliminálását.

Tovább