VISSZA

Sikersztori a vastagbélszűrés Németországban| | |
 


Amióta Németországban bevezették a szűrést, becslések szerint 99 ezer esetben sikerült megelőzni a daganat kialakulását. A Deutsches Ärzteblatt International aktuális számában közölt tanulmány a 2003-2008-as német egészségügyi adatokra épült, melyeket a 2009-es, 2010-es évekre is kivetítettek.

Az adatok szerint az elmúlt nyolc évben a beavatkozás segítségével mintegy 300 ezer jóindulatú elváltozást távolítottak el, melyből a későbbiek során 99 ezer esetben elindult volna a rosszindulatú elfajulás folyamata. Ugyanebben az időszakban 50 ezer vastagbélrákot ismertek fel, zömüket korai, még gyógyítható fázisban.

A vastagbél-tükrözés a 80 millió lakosú Németországban 2002 októbere óta képezi a rutinszerű daganatszűrés részét, az 55 és az annál idősebb férfiak és nők számára elérhető. Hazánkban egyelőre nincs a teljes lakosságra kiterjedő, országos szűrőprogram.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok

Az elektronikus cigaretta és a dohányzást utánzó elektronikus eszközök használatával járó kockázatok

Az ischaemiás szívbetegség, a diabetes mellitus és a krónikus vesebetegség előre jelző tényezői hypertoniás betegek körében a Magyar Hypertonia Regiszter 2011., 2013. és 2015. évi adatai alapján I. r

A magasvérnyomás-betegség és agyi funkció Hypertonia és demencia kapcsolata a szervezet öregedése során. Fiatalkori vérnyomás-emelkedés - időskori demencia

Kedves Olvasóink!

Kedves Olvasóink!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Ütközések az egészségügyi bizottságban

A jövő évi költségvetés egészségügyi fejezetéről tárgyalt a parlament egészségügyi bizottsága szerdai ülésén.

Tovább


Várják az orvosokat Németországban is

Elmaradt a kelet-közép-európaiak rohama a német munkaerőpiacon

Tovább


Shakespeare Fesztivál 2016 Gyula

2005 óta rendezik meg július elején a tíznapos Shakespeare Fesztivált, amellyel a Gyulai Várszínház kilépett a nemzetközi fesztiválok közé. A fesztivál hírnevét többek között az is bizonyítja, hogy világhírű rendezők hozzák el előadásaikat és neves színházak jelentkeznek, hogy produkciójukat bemutassák Gyulán.

Tovább


Védendő infrastruktúrák

Törvénytervezet a kritikus infrastruktúra védelméről

Tovább


Sikersztori a vastagbélszűrés Németországban