hirdetés

 VISSZA

Oltóanyag és narkolepszia| |
 

Svédország Gyógyszerhivatala nyomozást indított a brit gyógyszercég, a Glaxo SmithKline által gyártott sertésinfluenza elleni oltóanyag ügyében, mellyel kapcsolatban fölmerült, hogy narkolepsziát okoz.

„A Hivatal hat jelentést kapott egészségügyi dolgozóktól a narkolepsziára vonatkozóan, amelyről azt feltételezik, hogy a Pandemrix influenza vakcina hatására alakult ki” - olvasható egy közleményben. „A hivatal külsős szakértők bevonásával vizsgálja az oltóanyag és a narkolepszia esetleges kapcsolatát.”

A jelentésekben 12-16 év közötti fiatalok szerepelnek, akinél a krónikus alvászavarral járó narkolepsziára jellemző tünetek fejlődtek ki egy-két hónappal a H1N1 elleni oltás beadása után. A hivatal felvette a kapcsolatot a többi uniós tagországgal, hogy ott is előfordult-e hasonló reakció. Finnország is ezt a lehetséges összefüggést kutatja, miután idén tavasszal megnőtt a narkolepszia tüneteit mutató gyermekek száma, jelentette a finn SIT hírügynökség.

A nyomozás előzetes eredményei ez év végére várhatók.

Az Európai Unióban körülbelül 30 millió ember kapta meg a Pandemrix oltást. Svédország 18 millió adagot vásárolt, amely elég volt az ország 9,3 millió lakosának kétszeri oltására. A finn Nemzeti Egészségügyi Intézet adatai szerint 2,5 millió finn kérte a sertésinfluenza elleni oltást, közülük 750-nél jelentkezett valamilyen mellékhatás, többnyire láz, fejfájás és köhögés, narkolepsziával egy esetet hoztak összefüggésbe.


Forrás: Medipress
Kapcsolódó anyagok

Orális antikoagulánsok hatékonysága és biztonságossága

Az apixaban és a rivaroxaban összehasonlítása a rekurráló vénás tromboembolizáció és a vérzéses események vonatkozásában VTE-ben szenvedő betegeknél

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Mimike nem alhat ágyban

Az utcakoszból egyenesen a lepedőre – ez nem tűnik higiénikusnak.

Tovább


A kimerültség mérhető a beszéden át

Mit tudhat meg egy kutató abból, hogy emberek egy csoportja összeül beszélgetni, filmet nézni, olvasni, barátkozni? Nagyon is sokat - állítja a Melbourne-i Egyetem akusztikusa, Adam Vogel, aki egy fáradtságkezelő tanulmány során hasonló környezetben végzett megfigyeléseket.

Tovább


Ambiciózus zsiráfok árnyékában
Judith Schalansky: Darwinregény

Az írónő realista művet írt, ábrázolásmódja kísérlet is. Eredetiségét az adja, hogy a cselekmény egészét természetrajzi metaforák sorozata övezi, biológiai analógiák és példabeszédek szövedékében bontakozik ki a regény társadalmi tartalma. Medúzák, csigák, darvak, denevér, hörcsög sőt kampós péniszű kandúr adják a példázatokat érzékletes leírással.

Tovább


Bizonyítékalapú átalakításra lenne szükség

A központi intézkedések ártottak a legtöbbet

Tovább


Oltóanyag és narkolepszia