VISSZA

Oltóanyag és narkolepszia| |
 

Svédország Gyógyszerhivatala nyomozást indított a brit gyógyszercég, a Glaxo SmithKline által gyártott sertésinfluenza elleni oltóanyag ügyében, mellyel kapcsolatban fölmerült, hogy narkolepsziát okoz.

„A Hivatal hat jelentést kapott egészségügyi dolgozóktól a narkolepsziára vonatkozóan, amelyről azt feltételezik, hogy a Pandemrix influenza vakcina hatására alakult ki” - olvasható egy közleményben. „A hivatal külsős szakértők bevonásával vizsgálja az oltóanyag és a narkolepszia esetleges kapcsolatát.”

A jelentésekben 12-16 év közötti fiatalok szerepelnek, akinél a krónikus alvászavarral járó narkolepsziára jellemző tünetek fejlődtek ki egy-két hónappal a H1N1 elleni oltás beadása után. A hivatal felvette a kapcsolatot a többi uniós tagországgal, hogy ott is előfordult-e hasonló reakció. Finnország is ezt a lehetséges összefüggést kutatja, miután idén tavasszal megnőtt a narkolepszia tüneteit mutató gyermekek száma, jelentette a finn SIT hírügynökség.

A nyomozás előzetes eredményei ez év végére várhatók.

Az Európai Unióban körülbelül 30 millió ember kapta meg a Pandemrix oltást. Svédország 18 millió adagot vásárolt, amely elég volt az ország 9,3 millió lakosának kétszeri oltására. A finn Nemzeti Egészségügyi Intézet adatai szerint 2,5 millió finn kérte a sertésinfluenza elleni oltást, közülük 750-nél jelentkezett valamilyen mellékhatás, többnyire láz, fejfájás és köhögés, narkolepsziával egy esetet hoztak összefüggésbe.


Forrás: Medipress
Kapcsolódó anyagok

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Robotoké a jövő a szívsebészetben is

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Fellép a pápa a prostitúció ellen

Zéró toleranciát hirdet az egyház a prostitúcióval szemben

Tovább


ACE inhibitort, angiotensin receptor blokkolót (ARB) szedők között ritkább a bőrrák

Az a megfigyelés, hogy az angiotensin II hatékony angiogenetikus és növekedési faktornak bizonyult, ez felveti annak a lehetőségét, hogy a blokkolása egyben csökkentheti a rák előfordulását...

Tovább


Megalapozatlanul ijesztget a WHO?

Egyre több szakértő szerint indokolatlanul keltett pánikot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a H1N1 influenzavírus kapcsán.

Tovább


A halhatatlanság mosópora

A címet Oliviero Toscanitól, a Benetton híres-hírhedt reklámfotósától kölcsönöztem, aki szerint a múló idő, az öregedés és ezzel együtt a halál miatti félelmünk leküzdésére hisszük el, hogy léteznek a világban olyan termékek, amelyek nem engedik érvényesülni az idő romboló hatását, mindent visszaállítanak, és ezzel biztosítják az örök ifjúságot.

Tovább


Oltóanyag és narkolepszia