VISSZA

Növelheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát az amfetamin?


Növelheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát az amfetamin?

| | |
 


A vényköteles amfetaminok szedése növelheti a Parkinson-kór későbbi kialakulásának kockázatát - egy új kutatás szerint. A kutatók ugyanakkor elismerték, hogy a vizsgálat nem mutatott ok okozati összefüggést, ezért további kutatásokra lesz szükség.

A tanulmány szerzője, Stephen K. Van Den Eeden, a kaliforniai Kaiser Permanente kutatója arról számolt be, hogy azokban a személyekben, akik életük során szedtek Benzedrine-t vagy Dexedrine-t, 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki a neurológiai betegség, mint azokban, akik sosem szedtek ilyen gyógyszereket.

„Tudjuk, hogy az amfetamin használata kockázatokkal jár” – nyilatkozta Van Den Eeden. „Ez egy nem bizonyított aggály, de mérlegelnünk kell, hogy az előnyök túlsúlyban vannak-e az ismert kockázatokkal, és talán a lehetséges kockázatokkal szemben is.”
Az amfetaminok a dopamin felszabadítását és felszívódását befolyásolják, azt a kulcsfontosságú idegi átvivőanyagot, amely a Parkinson-kór kialakulásában is szerepet játszik. Ezeket a gyógyszereket gyakran írják fel figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), traumás agysérülések és a narkolepszia nevű krónikus alvászavar esetében. A kutatások kezdetén még rutinszerűen felírták fogyókúrához is.

Dr. Stacy Horn, a Pennsylvaniai Egyetem neurológus professzora úgy véli, a betegeknek és az orvosoknak az amfetamin alkalmazásának mérlegelésekor érdemes számításba venniük a kockázat-előny arányt.

A kutatás eredményeit az Amerikai Neurológus Társaság honolului éves konferenciáján teszik közzé áprilisban.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinae) - 2010; 2(02) A teljesítményfokozó gyógyszerek és táplálékkiegészítő készítmények használatának veszélyeiLAM (Lege Artis Medicinae) - 2010; 20(12) A Parkinson-kór modern szemléleteA Parkinson-kór korai tünete


Kapcsolódó anyagok

Fekete mágia, avagy a halott anya feltámasztása

„ Ilyen hely nincs még egy a világon” - Tárgyak élete az MTA Művészeti Gyűjteményében

Ha értjük a terápiát, könnyebb a lelki teher

Hatékony orvos-beteg kapcsolat a betegszervezetek közreműködésével

Az osztály, ahol beteg, orvos, szakdolgozó is figyelemre számíthat

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A szerzett immuntolerancia felfedezője

Sir Peter Brian Medawar Nobel-díjas angol zoológus és anatómus, a szerzett immuntolerancia felfedezője 100 éve, 1915. február 28-án született Rio de Janeiróban.

Tovább


Elosztanak néhány ezer beteget

Sikeres a várólista-csökkentési program

Tovább


Fagyállómérgezés - a fele baleset

Az elmúlt két évben csaknem kétszáz mérgezést okozott fagyálló

Tovább


Költségcsökkentő ajánlások a neurológiai ellátásban

Az American Academy of Neurology bizonyítékokon alapuló irányelveket készített a szakemberek és a betegek számára a költségek csökkentése céljából.

Tovább


Növelheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát az amfetamin?