VISSZA

MRI-vel látható, hogy a dohányzásról leszokottak akaratereje nagyobb| | |
 

A Trinity College és Kutató Intézet kutatói által készített tanulmány volt dohányosokat és jelenlegi dohányosokat hasonlított össze, azt remélve, hogy betekintést nyernek abba, hogyan kell leszokni a dohányzásról, tanulmányozva a sikeres leszokók agyát.

Funkcionális MRI képeket készítettek jelenlegi dohányosokról, volt dohányosokról és nem dohányzókról, akik különböző feladatokat végeztek el. A a saját viselkedés ellenőrzését, illetve a figyelem összpontosítását tesztelő feladatokról úgy vélték, hogy aktiválják azokat a kognitív területeket, melyek a dohányzástól való önmegtartóztatásnál is fontosak.

A kutatók megállapították, hogy a feladatok elvégzésekor a dohányosok, összehasonlítva a soha nem dohányzókkal csökkent működést mutattak a prefrontális régiókban, melyek a viselkedés-kontrollhoz kapcsolódnak. Ezen kívül a dohányosoknál emelkedett aktivitást tapasztaltak a kéreg alatti régiókban, így a nucleus accumbensben, amely válaszol a nikotin ingerre (Ha a dohányos rágyújt, agyában endorfinok képződnek, illetve a nucleus accumbens nevű területen dopamin szabadul fel. Ezek a kémiai anyagok az örömérzet fontos kiváltói.) Ugyanakkor, ezzel éles ellentétben, a korábbi – leszokott - dohányosok nem mutatták ezt a kéreg alatti tevékenység, ezzel szemben megnövekedett aktivitást produkáltak a homloklebenyben - azokon a területek, amelyek kritikusak a viselkedés kontrollálásában. Sőt, e tekintetben a korábbi dohányosok "szuper-normálisak" voltak, ugyanis magasabb szintű aktivitást mutattak e prefrontális régiókban, mint a soha nem dohányzók.

A kutatás eredményei valószínűsítik, hogy azok az akaraterőért felelős agyterületek kiemelkedően aktívak a dohányzásról sikeresen leszokók esetében. Ebből következően a vágyak feletti tudatos ellenőrzést fejlesztő terűpiák segíthetnek a nikotinfüggéstől való megszabadulásban.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://dx.doi.org


Kapcsolódó anyagok

A vezetők utánpótlásával kapcsolatos felkészültség - felmérés a kanadai intézeti gyógyszertárak dolgozói körében

Akkreditált továbbképzés

Az MHT küldöttsége is részt vett a Szlovák Hypertonia Társaság 2019. évi kongresszusán

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Gastrointestinalis stroma tumorok

A gastrointestinalis stroma tumorok (GIST) mesenchymalis eredetű solid daganatok. Incidenciájuk 11-14 beteg / 1 millió ember / év. A betegek átlagéletkora a betegség felismerésekor 60 év, a férfiakat és a nőket hasonló arányban érinti. A GIST-ok leggyakrabban a gyomorfalban (60%) és a vékonybelek falában (30%) alakul ki.

Tovább


Ida emlékei a holokausztról

Európai Filmdíjak - Az Ida a legjobb európai film 2014-ben

Tovább


Irodalmi preparátum

Ritka az olyan irodalmi szöveg, amely ennyire a testi létezés valóságából indulna ki. Mély kultúrtörténeti érdeklődéssel és beleélőkészséggel fordul az egyes testi állapotok felé. A test milyenségéből, biológiai és kulturális meghatározottságából adódó élmények adják az elbeszélés anyagát – szó szerint anyagát.

Tovább


45 ezren hívták már idén a segélyvonalat

Öngyilkosság-megelőzési programot szorgalmaznak a lelki elsősegély szolgálatok

Tovább


MRI-vel látható, hogy a dohányzásról leszokottak akaratereje nagyobb