VISSZA

MRI-vel látható, hogy a dohányzásról leszokottak akaratereje nagyobb| | |
 

A Trinity College és Kutató Intézet kutatói által készített tanulmány volt dohányosokat és jelenlegi dohányosokat hasonlított össze, azt remélve, hogy betekintést nyernek abba, hogyan kell leszokni a dohányzásról, tanulmányozva a sikeres leszokók agyát.

Funkcionális MRI képeket készítettek jelenlegi dohányosokról, volt dohányosokról és nem dohányzókról, akik különböző feladatokat végeztek el. A a saját viselkedés ellenőrzését, illetve a figyelem összpontosítását tesztelő feladatokról úgy vélték, hogy aktiválják azokat a kognitív területeket, melyek a dohányzástól való önmegtartóztatásnál is fontosak.

A kutatók megállapították, hogy a feladatok elvégzésekor a dohányosok, összehasonlítva a soha nem dohányzókkal csökkent működést mutattak a prefrontális régiókban, melyek a viselkedés-kontrollhoz kapcsolódnak. Ezen kívül a dohányosoknál emelkedett aktivitást tapasztaltak a kéreg alatti régiókban, így a nucleus accumbensben, amely válaszol a nikotin ingerre (Ha a dohányos rágyújt, agyában endorfinok képződnek, illetve a nucleus accumbens nevű területen dopamin szabadul fel. Ezek a kémiai anyagok az örömérzet fontos kiváltói.) Ugyanakkor, ezzel éles ellentétben, a korábbi – leszokott - dohányosok nem mutatták ezt a kéreg alatti tevékenység, ezzel szemben megnövekedett aktivitást produkáltak a homloklebenyben - azokon a területek, amelyek kritikusak a viselkedés kontrollálásában. Sőt, e tekintetben a korábbi dohányosok "szuper-normálisak" voltak, ugyanis magasabb szintű aktivitást mutattak e prefrontális régiókban, mint a soha nem dohányzók.

A kutatás eredményei valószínűsítik, hogy azok az akaraterőért felelős agyterületek kiemelkedően aktívak a dohányzásról sikeresen leszokók esetében. Ebből következően a vágyak feletti tudatos ellenőrzést fejlesztő terűpiák segíthetnek a nikotinfüggéstől való megszabadulásban.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://dx.doi.org


Kapcsolódó anyagok

Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

Neurofiziológiai agyújraélesztés

Reflexiók a kibontakozó ökológiai krízisre az 1970-es évek művészetében

Tudományos program

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Danube Scientific Conference on Epigenetics

Az utóbbi évek forró területei közül többet részletesen tervezünk bemutatni, úgy mint transzkripciós szabályozás és epigenetikai vonatkozásai, anyagcsere, in vitro fertilizáció és központi idegrendszeri folyamatok szabályozásának epigenetikai vonatkozása.

Tovább


Itthon tartani a fiatal kutatókat

Évente nagyjából kisvárosnyi ember szűrését végzik majd a Semmelweis Egyetem hallgatói

Tovább


Elsőként őket bocsátják el – Interjú Henter Izabellával

Nincs tekintélye a szakmának, mert a táplálkozáshoz mindenki ért, mint a focihoz – mondta Henter Izabella, a szakmai kollégium dietetika, humán táplálkozás (szakdolgozói) tagozatvezetője.

Tovább


Ami az emberséget megőrizheti – a pszichiátriaviselt emberek szövetségei

65 évesen elhunyt Judi Chamberlin, aki a pszichiátria terén a sorstárs segítő csoportok szerveződésében úttörő szerepet játszott.

Tovább


MRI-vel látható, hogy a dohányzásról leszokottak akaratereje nagyobb