VISSZA

India pünkösdkor| |
 Közel négyszáz résztvevőt, díszvendégként Indiából érkező fellépőket is várnak a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum különleges pünkösdi programjára, a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezmény tízéves évfordulójával egybekötött fesztiválra.

Vasárnap és hétfőn a solymászoktól a matyókig 13 hazai közösség és több külföldi vendég ad ízelítőt tudása legjavából a Skanzenben. Minden portán mozognak, zenélnek, énekelnek és kézműveskednek majd - tájékoztatta az MTI-t Kecskés Noémi, a néprajzi múzeum sajtóreferense.

A két nap során egyebek mellett megtekinthető a mendei hagyománynak számító pünkösdi templomdíszítés (melynek lényege, hogy zöld ágakkal, virággal, hímzett pillangókkal ékesítik Isten házát), és a bolyi húsvéthétfői Emmausz-járás (a szokás azt a bibliai történetet eleveníti meg, amikor a feltámadt Jézus megjelenik az Emmausz felé tartó tanítványainak).

A családi kirándulásnak is ideális "skanzentúra" alkalmával a kicsik és nagyok a mezőtúriak portáján sorakozó fazekastermékeket ugyanúgy megcsodálhatják, mint a halasiak csipkevarrási tudományát, a mohaiak tikverőzőfilcálarc-készítési módját vagy épp a kalocsai asszonyok által tervezett hímzésmintákat. A matyók a bútorfestés gazdag motívumkincseit tárják a nagyközönség elé, a mohácsiaknál szabadtűzön rotyog majd a sokácbab, és a híres karcagi birkapörköltöt is megkóstolhatják az ínyencek.

Az idei fesztivál díszvendége India lesz. Európában most először lép fel Guru Sjama Csaran Pati tánccsoportja csaúmaszkos, autentikus, rituális táncaival. Az indiai udvarban az egzotikus ország kultúrájából kapnak ízelítőt a vendégek: lesz gyöngyösfejdísz-készítés, lótuszhajtogatás, mandala- és hennafestés, virágfüzér-összeállítás, miközben a lányok igazi hercegnővé válhatnak a szárikban.

A fellépők felidézik Dél-India klasszikus táncát, aki pedig megéhezik a forgatagban, kóstolgathat a hagyományos indiai ételekből: az agyagkemencében (tandúr) fűszeresen pácolt és nyárson sütött csirkemelldarabokból, a Himalája lábánál termő fenséges aromájú köménymagos rizsből vagy a helyszínen sütött, indiai hagymamaggal dúsított lepénykenyérből, a naanból, esetleg csemegézhet az indiai kókuszkockából.

A rendezvény fővédnöke Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO-nagykövete, az UNESCO közgyűlésének elnöke.


2013. május 16., csütörtök

Kapcsolódó anyagok

Ha értjük a terápiát, könnyebb a lelki teher

Hatékony orvos-beteg kapcsolat a betegszervezetek közreműködésével

Az osztály, ahol beteg, orvos, szakdolgozó is figyelemre számíthat

Immunterápiás újdonságok a gyakorlatban

Harmadvonalbeli alkalmazott immmunterápiával elért komplett remisszió vesetumoros nőbetegnél

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Cranach: Madonna jegenyefenyőkkel

A lengyel gyűjtemények egyik legértékesebb festménye került vissza Wroclawba

Tovább


Moliére úr szenvedélyes élete

Moliére francia drámaíró és színész 1673. február 17.-én halt meg.

Tovább


Mégsem hajlamosít emlőrákra a hormonkezelés a BRCA-mutációt hordozó nők esetében

A BRCA-gének mutációja hajlamosít az emlőrákra, a posztmenopauzás hormonkezelés önmagában nem. Kanadai kutatók arra keresték a kérdést, hogy mi a helyzet a BRCA-mutációt hordozó nők hormonkezelésével.

Tovább


Giacomo Puccini: Triptichon

Puccini utolsó előtti műve, a három egyfelvonásos operából álló Triptichon darabjai, A köpeny, az Angelica nővér és a Gianni Schicchi 2015. december 12-től láthatók az Erkel Színházban Anger Ferenc rendezésében.

Tovább


India pünkösdkor