VISSZA

Magyar Radiológia - 2002;76(2)


Ileust okozó, szokatlan lokalizációjú rekeszsérv


Ileust okozó, szokatlan lokalizációjú rekeszsérv
Erdősi Éva, Mészáros Anikó, Grexa Erzsébet
| | |
 
BEVEZETÉS - A szerzők egy 21 éves nőbeteg magas ileust okozó, nem típusos lokalizációjú rekeszsérvének esetét ismertetik. ESETISMERTETÉS - A beteg anamnézisében korábbi trauma nem szerepelt, azonban bal oldali subphrenicus abscessus miatt kétszer történt feltárás, illetve drenázs. A natív és kontrasztanyagos röntgenvizsgálattal jelentős gyomorürülési zavart okozó rekeszsérvet diagnosztizáltak. A műtéti lelet alátámasztotta a felvetett diagnózist. KÖVETKEZTETÉS - Az anamnézis ismeretében nagy valószínűséggel feltételezhetjük, hogy az atípusos helyen lévő, anatómiailag gyenge pontokat nem érintő sérv a rekesz pyogen folyamat okozta részleges elhalásának következménye vagy iatrogen eredetű volt.

Kulcsszavak

rekeszsérv, ileus

Kapcsolódó anyagok

Egy pohár szóda diagnosztikus értéke cardialis térfoglalás esetén

Egy pohár szóda diagnosztikus értéke cardialis térfoglalás esetén

Ileust okozó, szokatlan lokalizációjú rekeszsérv

Bouveret-szindróma

Az ultrahang- és röntgenvizsgálat szerepe az epekő okozta ileus műtét előtti diagnosztikájában

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Hibák és tévedések II.

Egy 42 éves nő laparoszkópos cholecystectomia után öt nappal került sürgősségi osztályra láz, hidegrázás, jobb oldali felhasi fájdalom miatt. A sürgősségi osztály orvosa tályog gyanújával kért ultrahangvizsgálatot.

Tovább


Helyünk Európában

Néhány hete, hogy véget ért Bécsben az európai radiológia legnagyobb seregszemléje, az ECR. Ami számunkra igen vonzóvá teszi ezt az évente megrendezett kongreszszust, az a színvonalas tudományos tartalom, az elérhető közelség, az alkalom a régi, külföldi és magyar barátokkal való találkozásra, az új ismeretségek szerzésére és nem utolsósorban az évről évre megújuló technikák nyomon követésére.

Tovább


A Hirschsprung-betegséggel társult fejlődési rendellenességek gyakorisága

Számos közlemény foglalkozik azzal, hogy a Hirschsprung-betegségben az átlagosnál gyakoribbak a társult fejlődési rendellenességek. A legtöbb ilyen feldolgozás neurológiai, szemészeti és fül-orr-gégészeti vonatkozású.

Tovább


Az Európai Radiológus Társaság Kongresszusa

A gyermekradiológiát érintő témákat - hasonlóan más szubspecialitásokhoz - részben továbbképzési kurzusokként, részben rövid szabadelőadásokból álló tudományos ülésszakok formájában szervezték.

Tovább