VISSZA

Hogyan függ össze a diverticularis betegség kockázata a táplálkozással?


Hogyan függ össze a diverticularis betegség kockázata a táplálkozással?

| |
 

A nyugati civilizációval összefüggő ártalomnak tartott diverticularis betegség hátterét tanulmányozták közel 10 éven át egy brit vizsgálatban, a ’European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)’ oxfordi kohorszvizsgálatban. A vegetáriánus táplálkozás, illetve az élelmi rostok bevitelének és a betegség kialakulásának összefüggését elemezték kórházi felvételi és halálozási adatok alapján.

Kérdőívek segítségével a 47 033 beteget életmód, szocioökönómiai státusz, testtömegindex (BMI), képzettség, fizikai aktivitás, krónikus betegség, hormonbevitel alapján 4 csoportba (húst fogyasztók; húst nem, de halat fogyasztók; vegetáriánusok; vegánok) és több alcsoportba soroltak. Diagnózis (diverticulitis, diverticulosis ill. vékony- vagy vastagbél-diverticulum) megállapítása után statisztikai analízist követően születtek meg az eredmények. A vizsgálat igazolta az összefüggést a vegetáriánus étrend, illetve a nagy élelmirost-fogyasztás, és a diverticularis betegség kockázatának csökkenése között. Ennek anatómiai oka lehet, hogy a magas rosttartamú táplálék gyorsabban áthalad a bélrendszeren, több mozgásra késztetve azt. A gyorsabb áthaladás lazább, könnyebben üríthető székletet eredményez, mérsékelve a bélen belüli nyomást, ami csökkenti a kidudorodások kialakulását, a bélfal elgyengülését, melyek a diverticularis betegség jellemzői. A nagyobb húsbevitel a vastagbélben élő baktériumok metabolizmusának megváltoztatásán keresztül tudja gyengíteni a bélfalat.

A diverticularis betegség kialakulása és az alacsony rostbevitel közötti összefüggést prospektív vizsgálatban eddig nem bizonyították. Az EPIC vizsgálatban egyedülállóan nagy mintaelemszámmal, széles skálán mozgó rostfogyasztási szokásokat áttekintve, prospektív módon igazolták az összefüggést a magas rostbevitel és a diverticularis betegség kockázatának csökkenése között.

eLitMed.hu

Szemlézte: Pásztor Viktória dr.

Eredeti közlemény: Diet and risk of diverticular disease in Oxford cohort of European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): prospective study of British vegetarians and non-vegetarians BMJ 2011; 343:d4131


Kapcsolódó anyagok

Fekete mágia, avagy a halott anya feltámasztása

„ Ilyen hely nincs még egy a világon” - Tárgyak élete az MTA Művészeti Gyűjteményében

Ha értjük a terápiát, könnyebb a lelki teher

Hatékony orvos-beteg kapcsolat a betegszervezetek közreműködésével

Az osztály, ahol beteg, orvos, szakdolgozó is figyelemre számíthat

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Egészségvizsgálat romák számára

Egészségnapot tartott a nagyatádi cigány önkormányzat.

Tovább


Nyolcezer éves edényekben találták meg a világ legrégibb borának nyomait

Két georgiai ásatási helyen nyolcezer éves agyagedények cserepein találtak kanadai tudósok olyan vegyületeket, amelyeket a borkészítés legrégibb nyomainak tartanak - számolt be róla a BBC.

Tovább


Cinege szökdécsel a földön, mint egy sárga tollú egér

Az író célja a rontott állapotok ábrázolása az őstermészetben és a modern társadalmakat képviselő feudumokban is. Eszköze a lépten-nyomon jelen levő keserű szatíra, leghatásosabbak a modern ipari társadalmakból származó anakronizmusok és hirtelen becsengő abszurd meghökkentések.

Tovább


Miért verik az orvosokat?

Önvédelmi tanfolyamot is szerveznek a dolgozóknak, hogy megvédjék magukat az agresszív betegektől.

Tovább


Hogyan függ össze a diverticularis betegség kockázata a táplálkozással?