VISSZA

Gyomorszűkítés és cukorbetegség| |
 


Nem várt előnnyel jár az elhízottakon alkalmazott súlycsökkentő sebészeti beavatkozás: 2-es típusú cukorbetegeknél négyből három esetben akár el is hagyható az inzulin vagy a tabletta fél évvel a műtétet követően.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói mintegy két évig követtek 2235 ilyen beavatkozáson átesett egyént, és megállapították, hogy az esetek 85 százalékában elhagyható a gyógyszerelés, akkor sem változik előnytelenül a vércukorszint. Bár a műtét rendkívül drága, a cukorbetegek egészségügyi kezelése még drágább, vagyis összességében az egészségügy jól jár.

Dr. Martin Makary, a Johns Hopkins sebésze szerint az elhízás olyan súlyos népegészségügyi probléma, hogy lassan háttérbe szorítja a dohányzást. A tanulmány szerint egy beavatkozás segítségével két kockázati faktort is fel lehet számolni. Azonban a sebészeti megoldás nem mindenkinél működik, leginkább csak azoknál, akik testtömegindexe (BMI) 30 feletti, ráadásul csak akkor szabad alkalmazni, ha a többi beavatkozás már kudarcot vallott.

Az Archives of Surgery folyóirat augusztusi számában megjelent tanulmány megjegyzik, hogy a cukorbetegség kezelése nagyon drága: csak az Egyesült Államokban évente mintegy 83 milliárd dollárt költenek a cukorbetegek kórházi ellátására. Becslések szerint az amerikai populáció 8 százaléka cukorbeteg.

Makary és munkatársai hét államban vizsgáltak a 2002 és 2005 közötti időszakban gyomorszűkítő műtéten átesett betegeket, akik közül mintegy 85 százalék csökkenthette gyógyszereit – a betegek átlagosan 4,4 gyógyszert szedtek. Hat hónappal később mintegy 75 százalék teljesen elhagyta gyógyszereit, míg két év múlva 85 százalékra nőtt a gyógyszert nem szedők aránya.

A szakértők egyetértenek azzal, hogy a jelenség titka a megváltozott hormonális állapot. Dr. Joel Zonszein, a Klinikai Cukorbetegség Központ (New York) igazgatója szerint az inkretin-rendszer változása lehet a kulcs, mely a gyomor-bélrendszer hormonjainak termeléséért felelős. Zonszein szerint a sebészeti beavatkozás hatása gyors és drámai, de a tanulmány hátrányának tartja, hogy a vizsgálat csak a nagyon kövér emberekkel számolt. Ugyanakkor, mint minden műtéti beavatkozásnál, ebben az esetben is számolni kell a potenciális szövődményekkel: vérzés, fertőzés, varratelégtelenség, véralvadék kialakulása.

A kései hatások között lehetnek emésztési és felszívódási zavarok (főként ha elégtelen vitamin- és ásványbevitel társul), valamint sérvek, mely átlagosan tíz betegből egyet érint.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok

Fekete mágia, avagy a halott anya feltámasztása

„ Ilyen hely nincs még egy a világon” - Tárgyak élete az MTA Művészeti Gyűjteményében

Ha értjük a terápiát, könnyebb a lelki teher

Hatékony orvos-beteg kapcsolat a betegszervezetek közreműködésével

Az osztály, ahol beteg, orvos, szakdolgozó is figyelemre számíthat

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Nem megfelelő a petefészekrák szűrése

Jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő módszer a petefészekrák szűrésére, ami igen nehézzé teszi a betegség megelőzését, és korai stádiumban való felismerését. A használatban lévő CA125 tumormarker sok más betegségben is pozitivitást mutathat.

Tovább


A Magyar Vöröskereszt közleménye

A Magyar Vöröskereszt felhívással fordul a lakossághoz, cégekhez és intézményekhez, hogy segítséget nyújthasson a Haitit ért földrengés károsultjainak.

Tovább


Véradás a hosszú hétvégén

Augusztus 20. - Országszerte 65 helyen várják a véradókat

Tovább


A gyermekkori kalciumfogyasztás és a stroke

Mi köze van az angol és skót családok háború előtti kalciumfogyasztásának a jó 60 évvel később bekövetkezett (vagy éppen be nem következett) stroke-hoz?

Tovább


Gyomorszűkítés és cukorbetegség