VISSZA

Magyar Radiológia - 2005;79(2)


Gyermek-nőgyógyászati kórképek radiológiai diagnosztikája


Gyermek-nőgyógyászati kórképek radiológiai diagnosztikája
Lóránd Ágnes, Harkányi Zoltán, Lovas Györgyi, Héjj Ildikó
| |
 
Gyermekek esetében a kismedencei szervek alapvizsgálata a transabdominalis ultrahangvizsgálat, amely az esetek többségében elegendő információt nyújt a diagnózis felállításához és a kezelés tervezéséhez. Bonyolult fejlődési rendellenességek, tumor gyanúja esetén, illetve daganatstádiumbesorolás és -követés céljából kiegészítő vizsgálatra is szükség lehet. A modern képalkotó eljárások közül a CT- és az MR-vizsgálat jön szóba. A szerzők a gyakorlatukban leggyakrabban előforduló kórképeket mutatják be, és röviden tárgyalják azokat az anatómiai, fiziológiai ismereteket, amelyek szükségesek a vizsgálatok pontos értelmezéséhez.

Kulcsszavak

gyermeknőgyógyászat, női kismedencei kórképek, ultrahangvizsgálat, komputertomográfia, mágneses rezonanciás képalkotás

Kapcsolódó anyagok

Koponyacsont-laesiók komputertomográfiás vizsgálata és paleoradiológiai aspektusai

A pioglitazon antiatheroscleroticus hatása - Első bizonyíték a triglicerid/HDL arány szerepére

Nekrotizáló enterocolitis a neonatológiában: a röntgenés ultrahangvizsgálat szerepének összehasonlítása

Akut carpalis alagút szindróma hyperventilatio okozta tetania következtében

Malignus nyaki nyirokcsomók differenciáldiagnosztikája real-time ultrahang-elasztográfiával és Dopplerultrahang-vizsgálattal

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Cseh dysplasia metatarsalis típusa

Egy nőbeteg esetét ismertetjük, aki egy újonnan leírt csontbetegség, a cseh dysplasia metatarsalis típusában szenvedett. A cseh dysplasia metatarsalis típusa (CDMT) autoszomálisan öröklődő, gyengességgel járó betegség. Állandó fenotípusú jellemzője a 3. és 4. ujj hypo-, illetve dysplasiája. Congenitalis csípődysplasia vagy csípőbetegség gyakran előfordul a családi anamnézisben.

Tovább


Membrán okozta duodenumstenosis

A duodenum stenosisa viszonylag ritka fejlődési rendellenesség, amely komplett vagy inkomplett lehet. Ez utóbbi esetében a lument elzáró vékony membránszerű képleten perforációs nyílás található, amely elhúzódó passzázst tesz lehetővé. Klinikailag a hányás a vezető tünet.

Tovább


Egy kis reneszánsz

Eseményekben gazdag három hónapot hagytunk magunk mögött a 2005-ös évben. Ebben az időszakban a magyar radiológiának jelentős hazai interdiszciplináris, illetve nemzetközi kihívásoknak kellett megfelelnie. Ugyanakkor a kedélyeket a továbbképzési pontok számbavétele borzolta.

Tovább


A Radiológiai Szakmai Kollégium ülései

A RADIOLÓGIAI SZAKMAI KOLLÉGIUM ÜLÉSEI 2005. február 23. Az MR-befogadási pályázat véleményezése: A kollégium véleményezte a beérkezett MR-többletkapacitási kérelmeket. A PACS és a teleradiológia fejlődési irányai, szakmai, jogi feltételrendszere: A technikai, szakmai minimumfeltételeket és ajánlásokat tartalmazó téma további részleteit tárgyalta meg a kollégium. A jogi kérdésekben a kollégium külső szakértők bevonását indítványozza. Az anyagban lesz egy tájékoztató jellegű fejezet a PACS-ról és a teleradiológiáról, és egy kötelezően betartandó, technikai-szakmai minimumfeltételeket tartalmazó rész, amelyet a kollégium módszertani levélként, állásfoglalásként kíván megjelentetni.

Tovább