hirdetés

 VISSZA

Biszfoszfonátok tartós szteroidkezelés esetén: Naponta vagy évente?| |
 

A tartósan, naponta legalább 5 mg prednisonnak megfelelő dózisú szteroiddal kezelt betegek esetében fennáll az osteoporosis komoly kockázata, ezért prevenciós kezelést kell végezni per os kalciummal, D-vitaminnal és biszfoszfonáttal. A szokásos biszfoszfonát-adagolási sémák közé tartozik például a hetente 70 mg alendronat, a hetente 35 mg (vagy havonta 150 mg) risedronat és a havonta 150 mg ibandronat.

Most egy nemzetközi kutatócsoport kettős vak, „nem rosszabb, mint” típusú vizsgálatban összehasonlította a napi 5 mg per os risedronatot az egyetlen infúzióban adott 5 mg zoledronsavval. A gyártó által támogatott vizsgálatban 833 beteget követtek egy éven keresztül.

Az eredmények szerint az egyetlen infúzió hatása nem gyengébb, sőt talán erősebb is, mint a naponta adott risedronaté. Nem meglepő módon az egyszer kezelt csoportban az infúzió beadása utáni néhány napban több mellékhatás fordult elő (mint a per os kezelt csoportban), de a zoledronsav súlyos nemkívánatos hatást nem okozott.

Az eredmények értékelésekor figyelembe kell venni, hogy az évente adott infúziót ebben a vizsgálatban a naponkénti biszfoszfonátkezeléssel hasonlították össze, és nem a hetente vagy havonta történő alkalmazással. Továbbá, nem vizsgálták a csonttörések gyakoriságát sem (pedig éppen ennek csökkentésére adják ezeket a szereket).

A kétféle kezelés ára nem különbözött lényegesen. Az egyetlen valódi különbség a két kezelésmód között talán csak a ritkább alkalmazás kényelmesebb voltában mutatkozik, de ez akár elég is lehet ahhoz, hogy a betegek számára elfogadhatóbb módszert válasszuk.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

Lancet 2009 Apr 11; 373:1253.

Lancet 2009 Apr 11; 373:1225.


Kulcsszavak

tartós szteroidkezelés, osteoporosis, prevenció, biszfoszfonát, évenkénti adagolás

Kapcsolódó anyagok

Rivaroxaban aszpirinnel vagy a nélkül a cardiovascularis betegségek szekunder prevenciójában: a COMPASS tanulmány klinikai alkalmazása

Hány cardiovascularis eseményt előzhetünk meg a prevenciós elvek szerint vezetett lipidcsökkentő kezeléssel?

Az atheroscleroticus cardiovascularis betegségben az LDL-koleszterin-szint csökkentésének javasolt módjai szekunder prevenció céljából az amerikai és európai ajánlásokban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Ahol megindul a civilizációs folyamat, ott azonos betegségformák jelennek meg...

Kékes Ede kardiológust kérdeztük a hypertonia vonatkozásában a nemzetközi trendekről, arról, hogy miért kell a diabeteses hypertoniás betegekkel kiemelten foglalkozni, s hogy milyen komplex szempontokat kell figyelembe venni a hypertoniás beteg cardiovascularis kockázatának csökkentéséhez...

Tovább


Jogfosztott láthatatlanok

Nem tudnak részt venni a szűréseken, lebeszélik őket a gyermekvállalásról, nem dönthetnek arról, szedjenek-e és ha igen, milyen fogamzásgátló tablettát, még sterilizálásukról is mások döntenek.

Tovább


A derékfájás műtéti kezelése

A degeneratív gerincbetegségek előrehaladott, krónikus panaszokat okozó stádiumában adott a lehetőség a sebészi kezelésre. Műtéti indikációt jelent a krónikus lokális és/vagy alsóvégtagi kisugárzó fájdalom, a hoszszas, adekvát, ám eredménytelen konzervatív kezelés. Műtéti beavatkozást csak pszichoszociálisan kompenzált betegen végezzünk, ellenkező esetben a beteg nem profi tál a technikailag kifogástalan, sikeres műtétből sem. Sürgősségi műtéti indikáció a romló neurofi ziológia állapot, a kialakuló paresis, 50-100 m alatti spinalis claudicatiós távolság és a fájdalomszindróma.

Tovább


Nyári nyomáscsökkentés

Az „Éljen 140/90 alatt!” mozgalom „Tudatos Törődés” alprogramja idén nyáron a magas vérnyomás kezelésének jelentőségére, ezáltal a stroke megelőzésére hívja fel a figyelmet. A Magyar Hypertonia Társaság által indított program célja, hogy kevésbé ismert, de hasznos ismeretekkel segítse az érintettek mindennapjait.

Tovább