hirdetés

 VISSZA

Biszfoszfonátok tartós szteroidkezelés esetén: Naponta vagy évente?| |
 

A tartósan, naponta legalább 5 mg prednisonnak megfelelő dózisú szteroiddal kezelt betegek esetében fennáll az osteoporosis komoly kockázata, ezért prevenciós kezelést kell végezni per os kalciummal, D-vitaminnal és biszfoszfonáttal. A szokásos biszfoszfonát-adagolási sémák közé tartozik például a hetente 70 mg alendronat, a hetente 35 mg (vagy havonta 150 mg) risedronat és a havonta 150 mg ibandronat.

Most egy nemzetközi kutatócsoport kettős vak, „nem rosszabb, mint” típusú vizsgálatban összehasonlította a napi 5 mg per os risedronatot az egyetlen infúzióban adott 5 mg zoledronsavval. A gyártó által támogatott vizsgálatban 833 beteget követtek egy éven keresztül.

Az eredmények szerint az egyetlen infúzió hatása nem gyengébb, sőt talán erősebb is, mint a naponta adott risedronaté. Nem meglepő módon az egyszer kezelt csoportban az infúzió beadása utáni néhány napban több mellékhatás fordult elő (mint a per os kezelt csoportban), de a zoledronsav súlyos nemkívánatos hatást nem okozott.

Az eredmények értékelésekor figyelembe kell venni, hogy az évente adott infúziót ebben a vizsgálatban a naponkénti biszfoszfonátkezeléssel hasonlították össze, és nem a hetente vagy havonta történő alkalmazással. Továbbá, nem vizsgálták a csonttörések gyakoriságát sem (pedig éppen ennek csökkentésére adják ezeket a szereket).

A kétféle kezelés ára nem különbözött lényegesen. Az egyetlen valódi különbség a két kezelésmód között talán csak a ritkább alkalmazás kényelmesebb voltában mutatkozik, de ez akár elég is lehet ahhoz, hogy a betegek számára elfogadhatóbb módszert válasszuk.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

Lancet 2009 Apr 11; 373:1253.

Lancet 2009 Apr 11; 373:1225.


Kulcsszavak

tartós szteroidkezelés, osteoporosis, prevenció, biszfoszfonát, évenkénti adagolás

Kapcsolódó anyagok

Meta-analízis az Inkontinencia Asszociált Dermatitis prevenciójáról

A mikrobiom szerepe a daganatos betegségek kialakulásában és kezelésében

A hypertonia kezelése stroke-prevencióban és az akut ellátás során az új Európai Hypertonia (ESH, 2018) és Kardiológus (ESC, 2018) Társaság, valamint a Magyar Hypertonia Társaság (MHT, 2018) ajánlása alapj

Rivaroxaban aszpirinnel vagy a nélkül a cardiovascularis betegségek szekunder prevenciójában: a COMPASS tanulmány klinikai alkalmazása

Hány cardiovascularis eseményt előzhetünk meg a prevenciós elvek szerint vezetett lipidcsökkentő kezeléssel?

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Végletek óriása

André Gide Nobel-díjas francia regény- és drámaíró, esszéista, kritikus 145 éve, 1869. november 22-én született.

Tovább


Érkezik az állam a rendelőkbe

Nyilatkozni február 15-ig kell, májustól az állam a fenntartó

Tovább


Visszhang - Lengyel Mária élete

Fenyvesi Tamás és a Literatura Medica Kiadó örömmel tudatja, hogy megjelent a Visszhang - Lengyel Mária élete című magyar nyelvű kötet...

Tovább


Több amerikai fertőződött H1N1-vírussal, mint először gondolták?

A járvány első négy hónapjában akár 5,7 millió ember, vagyis a laboratóriumban megerősített esetek több mint százszorosa fertőződhetett H1N1 vírussal az USA-ban.

Tovább