hirdetés

 VISSZA

Az agysejtek nem szeretik az ecstasyt| |
 

Az ecstasy (3,4-metilén-dioxi-metamphetamin, MDMA) a serdülők és a fiatal felnőttek körében kedvelt, pszichostimuláns hatású kábítószer. Nem könnyű feladat felmérni, hogy valóban okoz-e kognitív zavart vagy agykárosodást, mert általában nem állnak rendelkezésre a fogyasztása előtti, kiindulási adatok.

Most egy holland kutatócsoport 188 olyan, átlagosan 22 éves fiatalt vont be egy prospektív vizsgálatba, akiknél fennállt a valószínűsége, hogy a jövőben fognak ecstasyt fogyasztani. Részletes neuroradiológiai kivizsgálást végeztek: SPECT-vizsgálattal mérték a szerotonin-szállítófehérjék sűrűségét, MR-spektroszkópiával az idegsejtek károsodását, diffúziós tenzor képalkotással az axonok épségét és perfúziós képalkotással a véráramlást. 12–36 hónappal később megismételték ezeket vizsgálatokat 59 személy esetében, akik azóta elkezdtek ecstasy-t fogyasztani (a szokásosnak mondhatóhoz képest inkább kis dózisban) és 56 alany esetében, akik azóta sem kaptak rá a szerre.

Az újonnan ecstasyt fogyasztók az ismételt képalkotó vizsgálatok előtt két hétig absztinensek voltak – hogy csak a krónikus hatások kerüljenek mérésre. A nem fogyasztókhoz képest az ecstasyt szedő alanyokban csökkent a perfúzió a globus pallidusban és a putamenben, és romlott az axonok épsége a thalamusban és a frontoparietelis fehérállományban. Az eredmények a zavaró tényezők (például más kábítószerek használata) szerinti korrekció után is szignifikánsak maradtak.

Ugyanezek a szerzők egy hasonlóan tervezett vizsgálatban korábban a pszichés funkciókat is felmérték az ecstasyszedést újonnan elkezdő személyekben, és a kognitív funkciók romlását tapasztalták.
A vizsgálatok meggyőző bizonyítékokat szolgáltatnak arra, hogy az ecstasy viszonylag alacsony adagban is kognitív hanyatlást és mérhető agykárosodást okozhat.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:
Brain 2008 Nov; 131:2936.
Arch Gen Psychiatry 2007; 64:728.


Kulcsszavak

ecstasy, neuroradiológiai vizsgálatok, csökkent agyi perfúzió, axonkárosodás, kognitív hanyatlás

Kapcsolódó anyagok

A kognitív képességek változásai időskorban

„A kezdődő kognitív hanyatlás megfogható”

Hozzászólások:

Nincs jogosultsága ehhez a cikkhez hozzászólni.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Alvás éve Magyarországon - a Magyar Tudományos Akadémián

A World Association of Sleep Medicine/World Sleep Society magyarországi szervezete, a Magyar Alvás Szövetség meghirdeti az Alvás évét. Hivatalos bejelentésére 2020. március 12-én kerül sor a Magyar Tudományos Akadémián, a World Sleep Day/Alvás Világnapja konferenciáján.

Tovább


Május 14-től feláll az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Az emberi jogi bizottság támogatja Balog Zoltán miniszterjelöltségét

Tovább


Döbbenetes sebességgel terjed a H1N1-influenza!

Olyan gyorsan terjed a H1N1-influenza, hogy már nincs értelme világméretű statisztikát vezetni a megbetegedések számáról. Az WHO a jövőben csak azoktól az országoktól vár jelentést, amelyekben újonnan jelenik meg a vírus.

Tovább


NIWA: 400ppm feletti légköri szén-dioxid-szint

Először mértek 400 ppm-et (milliomod térfogatrész) meghaladó, vagyis küszöbérték feletti légköri szén-dioxid-szintet az új-zélandi Északi-sziget déli csücskében lévő Baring Head-i tisztalevegő-megfigyelő állomás műszerei - jelentették be az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) szakemberei.

Tovább