VISSZA

Az agysejtek nem szeretik az ecstasyt| |
 

Az ecstasy (3,4-metilén-dioxi-metamphetamin, MDMA) a serdülők és a fiatal felnőttek körében kedvelt, pszichostimuláns hatású kábítószer. Nem könnyű feladat felmérni, hogy valóban okoz-e kognitív zavart vagy agykárosodást, mert általában nem állnak rendelkezésre a fogyasztása előtti, kiindulási adatok.

Most egy holland kutatócsoport 188 olyan, átlagosan 22 éves fiatalt vont be egy prospektív vizsgálatba, akiknél fennállt a valószínűsége, hogy a jövőben fognak ecstasyt fogyasztani. Részletes neuroradiológiai kivizsgálást végeztek: SPECT-vizsgálattal mérték a szerotonin-szállítófehérjék sűrűségét, MR-spektroszkópiával az idegsejtek károsodását, diffúziós tenzor képalkotással az axonok épségét és perfúziós képalkotással a véráramlást. 12–36 hónappal később megismételték ezeket vizsgálatokat 59 személy esetében, akik azóta elkezdtek ecstasy-t fogyasztani (a szokásosnak mondhatóhoz képest inkább kis dózisban) és 56 alany esetében, akik azóta sem kaptak rá a szerre.

Az újonnan ecstasyt fogyasztók az ismételt képalkotó vizsgálatok előtt két hétig absztinensek voltak – hogy csak a krónikus hatások kerüljenek mérésre. A nem fogyasztókhoz képest az ecstasyt szedő alanyokban csökkent a perfúzió a globus pallidusban és a putamenben, és romlott az axonok épsége a thalamusban és a frontoparietelis fehérállományban. Az eredmények a zavaró tényezők (például más kábítószerek használata) szerinti korrekció után is szignifikánsak maradtak.

Ugyanezek a szerzők egy hasonlóan tervezett vizsgálatban korábban a pszichés funkciókat is felmérték az ecstasyszedést újonnan elkezdő személyekben, és a kognitív funkciók romlását tapasztalták.
A vizsgálatok meggyőző bizonyítékokat szolgáltatnak arra, hogy az ecstasy viszonylag alacsony adagban is kognitív hanyatlást és mérhető agykárosodást okozhat.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:
Brain 2008 Nov; 131:2936.
Arch Gen Psychiatry 2007; 64:728.


Kulcsszavak

ecstasy, neuroradiológiai vizsgálatok, csökkent agyi perfúzió, axonkárosodás, kognitív hanyatlás

Kapcsolódó anyagok

A kognitív képességek változásai időskorban

„A kezdődő kognitív hanyatlás megfogható”

Hozzászólások:

Nincs jogosultsága ehhez a cikkhez hozzászólni.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Homeopátia és militáns metaforák

Hosszú háborúskodás csupán egyik csatája volt ez a nagy-britanniai eseménysor, és a tudományos medicina hívei, szerintem nem nyerhetik meg a háborút. Talán jobb lenne inkább a militáris metaforák helyett a párbeszéd, az együttműködés, az egymástól tanulás attitűdjét magunkra ölteni az Igazság nevében folytatott végtelen háborúskodás helyett. Az orvos, amikor gyógyít, akkor nem tudományt művel, az orvosi tevékenység nem a természettudományos kutatás módjára zajlik.

Tovább


A harmatfűalapon az idegsejtek képesek az osztódásra

Gyilkos növény segíthet a sebgyógyulásban

Tovább


Az első trimesterben még érdemes abbahagyni a dohányzást

Azok a nők, akik a terhesség 15. hetéig leszoknak a dohányzásról, elkerülhetik az azzal járó terhességi és magzati szövődményeket.

Tovább


A pszichoterápia csökkenti a stresszhormon-szintet

A depresszió kezelésében is gyakran alkalmazott pszichoterápia nemcsak csökkenti a szorongást, de javítja a betegek stresszhormon-szintjét is - a legújabb kutatások szerint.

Tovább