VISSZA

Az ágyad figyel téged!


Az ágyad figyel téged!

| |
 

Krónikus betegségek esetén gyakorta szükséges a beteg releváns fiziológiai paramétereinek szoros megfigyelése. Szív-és érrendszeri betegségben ilyen paraméterek például az EKG, a testsúly, vérnyomás, illetve szívfrekvencia. Az ellenőrzés egyre inkább digitális formában történik: Európában - főként távmonitorozásra – sok helyen használnak elektronikus vérnyomásmérő mandzsettát, vagy digitális fürdőszoba mérleget használnak.

Ám a jelenleg használt eszközök és az ezekkel mért adatok mennyisége és minősége korántsem optimális (ebben szerepet játszik az is, hogy a betegek nem mindig továbbítják kellő rendszerességgel az adatokat a kezelőorvosnak). "Az EU által finanszírozott MyHeart projekttel szeretnénk elérni, hogy olyan új érzékelő technológia álljon rendelkezésre, amely kiegészítheti vagy akár lecserélheti a meglévő megfigyelő rendszereket annak érdekében, hogy növekedjék a krónikus szívbetegek ellátásának színvonala.” mondta Christian Zugck a németországi Universität Heidelberg Belgyógyászati Tanszékéről.

A most folyó klinikai vizsgálatban, amely 200, pangásos szívelégtelenségben szenvedő beteget érint Európa hat tudományos orvosi központjában olyan intelligens, elektronikus textíliákat próbálnak ki, amelyeket a MyHeart projekt első néhány évében dolgoztak ki. Az intelligens érzékelő ágynemű a nyomás- és mozgásváltozásokat érzékelve képes elemezni a betegek alvás közbeni légzési mintáit.

Az intelligens ágyneműn kívül a betegek egy intelligens textilmellényt is használnak, amelynek beépített elektródái alkalmasak EKG-felvétel készítésére. A mellényt elegendő reggelente 15 percre felvenni; az ezalatt rögzített EKG-adatok segítségével kiszámítható a szívfrekvencia-variabilitás, ami igen fontos a szívelégtelenségben szenvedő betegek ellenőrzése során, ugyanis néhány esetben jóval korábban segíthet felismerni a kritikus epizód közeledtét, mint a hagyományos paraméterek – pl. a testsúly - változásai. Zugck szerint az új eszközök használatával elérhető céllá válik a kórházi kezelések csökkentése. "

Az új eszközök telemedicinában való felhasználása egyaránt szolgálja a betegek állapotának javulását és a költségek csökkentését, ami Zugck szerint akár 50%-ot elérhet.

Forrás:
"http://www.healthtechwire.com/The-Industry-s-News-unb.146+M558a9cde945.0.html#1365"


Szemlézte: Kolin Péter


Kapcsolódó anyagok

A Hasnyálmirigyrák Világnapja - Lankadatlan éberség!

A gyermekek ellen elkövetett szexuális abúzus kockázatbecslése az amerikai jogi gyakorlatban

A családorvoslás mint karrier. Orvostanhallgatók pályaválasztással kapcsolatos vélekedései és motivációi

Miért pont én maradtam életben? Akut stresszreakció kezelése közúti balesetet követően

Az egészségkárosító kockázatok ismerete az egészségügyi szakdolgozók körében

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A gyorsételek hatása a gyerekekre

A feldolgozott élelmiszer nem csak a zsírpárnák felhalmozódásában ludas, de negatívan befolyásolja a viselkedést és a lelki egészséget a gyermekeknél, állítja egy új tanulmány.

Tovább


Endoszkópos szövődmények

Szövődmény (más néven adverz esemény) alatt olyan, jelen esetben, az endoszkópos beavatkozás kapcsán fellépő nem kívánatos eseményt értünk, amely a betegre nézve káros hatású.

Tovább


Mondja, amit mondani akar

Ottlik Géza Kossuth-díjas író, műfordító, az Iskola a határon szerzője 25 éve, 1990. október 9-én halt meg.

Tovább


A hiányszakmákból is külföldre mennének inkább

Csaknem kétszáz, hiányszakmában dolgozó szakorvos kérte tavaly a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt

Tovább


Az ágyad figyel téged!